Следва

Анелия представя новия си сингъл “Аз и ти” в Dancing Stars

Това, което знам... За джаз музиката и живота - Светослав Николов от Джаз ФМ

Той няма много “приятели” във Фейсбук, но най-вероятно и не разчита на виртуалните отношения във вербалното...

People of art преди 11 години

Той няма много “приятели” във Фейсбук, но най-вероятно и не разчита на виртуалните отношения във вербалното общуване. Водещият на сутрешния блок и програмен директор на Jazz FM Светослав Николов съблече дрехите и разкри душата си пред читателите на ViewSofia.

Още докато учи английска филология в Шуменския университет, Светослав попада в младия екип на едно от първите частни радиа в България – "Форте". Трупа опит в продължение на 5 години като регионален кореспондент на в."Българска армия". Явява се и печели конкурс в българската редакция на BBC, което го праща в Англия и отново го връща към любимата му медиа – радиото. След завръщането си от Лондон, става главен редактор в радио "Форте". Следва година в "Хоризонт" като новинар и работа за радио "Свободна Европа". Светльо успява и да сътрудничи на радиопрограмата на българската общност в Торонто. От седем години е в екипа на единственото в България джаз радио, с което го свързва любовта към музиката.

V. S. Светльо, защо точно джаз?
С. Н.
Защото е любимата ми музика. Заради нейната хармоничност, връзката й с най-красивото в живота, заради любовта, изяществото, и най-вече - преживяването, което изпълнителите влагат в музиката. И заради технияжизнен опит, който се чува и личи в музиката им много ясно. Тези мъдрост и зрялост в музиката са ми любими!



V. S. Кое е най-красивото в живота, което ти усещаш и виждаш чрез този вид музика?
С. Н.
Хармоничната подреденост, радостта от живота, вярата в доброто. Както и това, че винаги има нещо хубаво, което предстои да се случи.

V. S. Значи, според теб джазът, дори без това да се осъзнава, дава повече и зарежда с нов вътрешен оптимизъм?
С. Н.
О, да! Дава надежда и човек зарежда и подбужда доброто в себе си. Както например аз се зареждам всяка сутрин в 7 ч. На мен затова ми е приятно, защото тази музика ми дава положителното настроение както за деня, така и за живота изобщо.

V. S. Кое те накара да “избереш” да харесаш повече джаза като стил в музиката?
С. Н.
Усетих я като “моя”. В ранните ми ученически години, когато всички бяхме потопени по много в поп музиката, за първи път чух по радиото “Рапсодия в синьо” на Гершуин и се влюбих. Да! Оттам започна тази моя любов и след това попадах или умишлено търсех всички вече добре познати ни имена. И когато ги намирах и научавах за тях и творчеството им повече, открих колко прекрасен е светът на джаза.

V. S. Джазът пролет ли е?
С. Н.
Джазът е живот, защото съдържа всичко в себе си. Съдържа както изпитанието, така и преминаването през самото изпитание, както началото на нещо ново, така и краят на нещо хубаво. И в същото време и надеждата, че ще се случи нещо още по-добро и хубаво. Така че джазът е като смяната на сезоните – нямат край! Редуват се настроения и винаги има какво още да очакваш.

V. S. Прави впечатление, че в сутрешния блок отделяш много време и внимание на всякакви други културни изяви и мероприятия, извън музиката – изложби, театри, книги, и т.н.
С. Н.
Да, така е. Смятам, че аудиторията ни има нужда от такива новини – да й посочим възможно най-много хубави и интересни места и събития според нашата преценка, без, разбира се, да й натрапваме мнението си. При нас, в радиото, всичко е много лично. Не крием нищо от хората, които са на нашата честота. Всичко, което ни вълнува, което харесваме и обичаме, споделяме със слушателите си. И не ги принуждаваме да правят конкретен избор, а им разкриваме заобикалящия ни свят през нашите очи. По този начин отново преживяваме нещата и те завинаги стават част от нас.
Същото се получава и с интервютата, които правим с различните артисти. И те не се превръщат в сухи, обикновени разговори с конкретни дати и събития, а в приятни събеседвания за преживявания, израствания, движение... Но всичко това може да се види в ревютата в сайта на радиото и всеки сам да почувства по свой начин онова, което ние сме изживели. Защото целият екип влага страшно много емоция и всичките си чувства в работата. Такава е философията ни и по този начин споделяме с всички отпечатъка, останал върху нас – музиката, различните форми на общуване с разнообразните култури, които срещаме, всичко.


Бебел Жилберто

V. S. Случвало ли ти се е очакванията ти спрямо някои от музикантите, които си интервюирал, да се разминат? Т.е. от поведението на едни да си останал разочарован, а от други – неочаквано приятно изненадан.
С. Н.
Артистите, с които говорим, сме преценили за достатъчно интересни и имаме възможно най-добрите очаквания спрямо тях. Към никого не си позволяваме да подходим със скептицизъм или предначертано разочарование, защото това най-малкото не е професионално. Понякога, в течението на разговорите ни, дори и в личен, освен в професионален план, подхождаме спонтанно. Но винаги питаме за нещата, които нас лично са ни развълнували в тяхната музика.
Е, да, понякога не сме покривали очакванията си, но това се е случвало само когато артистите не са предполагали, че ще сме толкова открити, истински и искрени с тях, очаквали са по-казионни въпроси и очевидно не са били готови да ги споделят. Дори може би са били изненадани от онази лична размяна на мисли, която сме им предложили да обменим с тях. А това е просто разговор за изживяното и зрелостта. Така че онези, които са били откровени и са разказвали за личното преживяно, но не защото търсим нещо пикантно или жълто, а защото усещаме тази тяхна емоция в музиката им, с тях са се получавали най-прекрасните интервюта. Такива например са Алис Ръсел и Бебел Жилберто. Бебел не спести нито една болка или радост, за които се почувства поканена да сподели със слушателите.


Ал Жиро

V. S. В този ред на мисли, кои са концертите, които никога няма да забравиш?
С. Н.
Моментално отговарям. Най-вдъхновяващият концерт, на който някога съм бил, е първият на Ал Жиро, който Джаз ФМ организира в България. Има и други, разбира се, които са ме докосвали дълбоко.

V. S. Случвало ли ти се е понякога, независимо дали по време на концерт или докато я слушаш някъде по радио, музиката да те разплаче?
С. Н.
Настръхвал съм от силата на емоцията, която музиката успява да внуши. Но чак до сълзи не съм стигал:)


Даян Шуър

V. S. А попадал ли си в абсолютно неочаквани за теб срещи и случки зад сцената, преди или след концерт, с някои от музикантите?
С. Н.
Много лесно се получи такъв тип комуникация с Джо Сампъл и Даян Шуър. Тя например, след концерта, пя на масата ни песни, за които й казахме, че са ни любими. Беше вълнуващо. Също и с музикантите от Клуб Дес Белугас, с които дори в последствие станахме и приятели в личен план. Но това са онези хора, които са били отворени към нашите откритост и желание за близост. И които не приемат концерта им като “поредния ангажимент”, който трябва да отхвърлят и да продължат напред. Искали са да изживеят мига, да остане нещо у тях и от тях в тези срещи. Но – това е джаз.


Джо Сампъл

V. S. Мечтал ли си да бъдеш част от група, да си на сцена?
С. Н.
Не. Сцената ме вълнува, но да бъда на нея само в онзи преносен смисъл, който музиката дава. Харесва ми магията на радиото и това, че оставяш на слушателя много време и пространство да развихри сам своето въображение. Онова, което се чува по радиото, е само половината. Другата половина е самото преживяване и начина, по който слушателя го възприема, усеща и продължава в мислите и чувствата си.

V. S. Това означава ли, че радиото е книга?
С. Н.
Да, да! Нищо не е “ей така” пред погледа ти. Всичко е между редовете, във въображението, фантазията и всичко останало, което сам “видиш” и чуеш.

V. S. А в момента коя книга четеш?
С. Н.
Ха! Последно четох Алексис Зорбас на Никос Казандзакис. Сега чета “Сидхарта” на Херман Хесе, а следващата на масата ми е “Психология на изкуството” на Петер Цанев.

V. S. Остава ли ти време, тъй като се налага да ставаш рано, за забавления и какво правиш?
С. Н.
О, да, задължително, но с определена здравословна мярка. Не се лишавам от любими занимания, сред които са слушането на музика, гледането на филм, четенето на книга, или разходката и общуването с града. Често, когато не бързам по работа от точка “А” до точка “Б”, се разхождам по улиците и забелязвам, че виждам неща, които в други моменти не съм успявал. Харесва ми да пътувам в непознати за мен селца и градчета и да откривам и преживявам за себе си нещо ново. При всички случаи джаз музиката е с мен и ми дава силата, свободата и желанието да се впускам в приключения и да правя откривателствата в живота си.

V. S. Това са все неща, които като че ли “изискват” уединение. Значи ли, че предпочиташ планината пред морето?
С. Н.
Не. Обичам всичко, с което природата ни е дарила. Август месец на Камен Бряг ми е любим момент толкова, колкото в Бела речка напролет. Навсякъде по всяко време мога да открия начина, по който аз разбирам радостта и щастието от живота.

В радиото сигурно сте като малко семейство?! Харесваш ли професията си?
С. Н.
Преди всичко с колегите сме приятели. Чувствам се и като късметлия, но и като извървял своят път, за да стигна дотук! Много харесвам това, което правя, заради смисъла, който... Хм, а в какво виждам смисъла – изпреварих те с въпроса?!... Ха-ха-ха. В отдаването на добра енергия, в това да бъдем себе си, да можем да чувстваме, да обичаме и да се обичаме.

V. S. А ти влюбчив ли си?
С. Н.
Това за мен означава да се влюбваш, да разлюбваш и пак да се влюбваш. Не, не съм! В това отношение съм много сериозен и отдаден, и обичайки обичам силно и без резерви.
След тези думи Светльо промени лика си и очите му засияха - бел. ред.

V. S. 
По начина, по който се усмихваш и гледаш, да разбирам ли, че си влюбен в момента?
С. Н.
Ами, да, да, определено. В момента всичко е чудесно и в работата ми, и в любовта! Всъщност, любовта ме доведе до тази сграда, образно казано, така че едното е неделима част от другото!

V. S. Ще сменя рязко темата, макар че за мен нещата са свързани. С две думи – какво мислиш за случилото и случващото се в България и с българите през изминалите месеци, ти ходи ли на протестите, ще гласуваш ли през май...?
С. Н.
Мисля, че онова, което не ни харесва, ще продължи да се произвежда и да бъде част он живота ни, ако самите ние не направим нещо, с което да го променим. Затова трябва демократично мислене, за което обаче се опасявам, че като цяло липсва. Нужно е по-пространствено схащане на нещата, поглед зад фасадата.

V. S. 
Но ти си програмен директор на радио, а не министър-председател или държавен глава! Ако имаш желанието, силата и властта да промениш нещо, какво би предложил да се направи?
С. Н.
Ммм, повече социална активност и най-вече - грижа за обществото.

V. S. Ще споделиш ли кое е последното нещо, което ти се е случило скоро и те е заредило с оптимизъм и надежда?
С. Н.
Хм. Караш ме да се замисля.
Ами...



V. S. Да, много се замисли.
С. Н.
Защото искам да го кажа кратко и точно, без да навлизам в ненужни подробности.
Дълги...
Такаа...
Хмм..

V. S. Това двуминутно мълчание ще ми е трудно да го пресъздам в интервюто после. Ще трябва да сложа дъ-ъ-ъ-лго многоточие!...
С. Н.
Забавно! Не знам как да го кажа стегнато в едно изречение...

V. S. Нека бъдат три, тогава!
С. Н.
Аха ха!
Значи..
Да бъда себе си...
Да!
Лелеее!...
Хубаво е да бъде нещо конкретно...
Всяка възможност да бъда себе си, накратко казано. Но искам да отговоря смислено на въпроса ти, който всъщност ме зарадва, и в същото време да не изглежда глупаво в очите на читателите Ви.
Последното хубаво нещо, което направих, бе да споделя кой съм – току-що!

V. S. О, това ме трогва!
С. Н.
Преди това се заредих с позитивизъм от последното предаване, което водих. Положителна енергия ми вля и концертът на Мирослава Кацарова преди броени дни и разговорите с приятелите, които бяха там... Всеки един момент, който преживявам, ме радва, всичко, което ми се случва, за мен е специално.

V. S. 
Да разбирам ли, че живееш за мига, но в разумни дози?
С. Н.
Не мисля, че живея за мига, определено. Радвам се на всеки един момент – винаги намирам нещо смислено и красиво в него. Но живея заради Живота. Заради всичко онова, което е и което дава на всеки от нас по своему. Разбира се – и заради музиката. Защото музиката има значение!...
 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра