Следва

Мерилин Монро с най-добрите извивки на всички времена

София Хартиен Арт Фест

От 24 април до 2 юни 2013 г. за пети пореден път фондация АМАТЕРАС организира Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат. За тези... 

Events преди 11 години

От 24 април до 2 юни 2013, фестивалът София Хартиен Арт Фест ви кани да присъствате на един истински триумф на светлината, надеждата и свободната мисъл, превъплътени по нестандартен начин в образи от хартия. Форумът дава шанс за изява на творци от цял свят.

НАЧАЛО

АРТ АЛЕЯ 24 април – 24 май

АМАТЕРАС - Годишната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат

От 24 април до 2 юни 2013 г. за пети пореден път фондация АМАТЕРАС организира Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат. За тези пет години фондацията представи на българската публика повече от 400 автора от 35 държави с уникални по своята същност произведения на изкуството, създадени от хартия.

В петата, юбилейна за АМАТЕРАС година от създаването си, по традиция представянето на участниците и експозицията на творбите им ще се случи в уютната и изпълнена с артистичен дух столична галерия АРТ АЛЕЯ, постоянен партньор на фондацията по проекта.

Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат, е първопричината за появата на София Хартиен Арт фест през 2011 година, най-мащабния проект на фондация АМАТЕРАС у нас, а и в цяла Европа, свързан с хартиеното изкуство. Това го прави важна част от кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 година.

АМАТЕРАС е името на японска богиня на Слънцето и в тази връзка фондацията символично свързва откриването на тазгодишния фестивал с изгряването на светлината и надеждата, както и с вярата, че точно те ще успеят да ни спасят от машината на сивото ежедневие.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

СОХО 25 април – 19 май

Официалното откриване на фестивала ще започне с парад на младостта и радостта от живота, въпреки морето от сиви новини, въпреки нечии нерадостни мисли, въпреки кризата, онази в ежедневието, но и онази в душите ни . Пълният с изненади карнавал по откриването ще се случи в свежото, нестандартно и иновативно простраство СОХО (ул. Искър 4). Различното място на София, мястото на инакомислещите, мястото за нестандартните хора с нестандартни идеи, мястото за смели експерименти, мястото за блянове и мечти, мястото на най-креативните хора – младите, чиято енергия идва също както пролетта, за да ни зареди с позитивна енергия най-малко за няколко сезона напред.

Началота на тазгодишния София Хартиен Арт фест ще положи основите на един очакван триумф на необикновеното и новото в София, посредством цвят, музика, светлина и много хартия, чиито неочаквани превъплащения ще ви изненадат за пореден път по възможно най-различни и най-приятни начини.

Пространството на СОХО ще бъде превърнато в един иреален свят от хартия, в който студентите от НАТФИЗ ще развихрят своето въображение и ще облъчат всеки присъстващ с огромни дози позитивизъм, радост, красота и креативност.

Карнавал по време на криза е като „пир по време на чума“, но какво би ни останало от този живот ако загубим вкуса си към красотата, към изкуството? Събитието хвърля ръкавица на статуквото, на притиснатия в ъгъла социален живот, на неусмихнатите хора, на тъжното настроение, надвило цялото ни общество в последните месеци.

Ние ще го заменим с огромни дози светлина и радост, и сигурни сме, те ще тържествуват не само на 25 април 2013г., когато АМАТЕРАС ще изгрее и ще даде път на поредица от екпозиции, прожекции, театрални представления, уъркшопи и много други хартиени инвенции, но ще остане в съзнанието на всеки, докоснал се до магията на силната творческа енергия и свободната мисъл.

В пространството на СОХО ще могат да се видят интригуващи творчески идеи, отнасящи се до човешката любов към маскарада, до желанието да бъдем свободни зад маската, макар и за едни кратък миг. Маската, която ни кара да бъдем онова, което не си позволяваме да сме в ежедневието, а трябва, за да покажем невидимата, но по-истинска наша същност и да се радваме истински, без да се страхуваме.

Именно в СОХО, в сърцето на столицата ни, въпреки песимизма и проблемите, независимо от политически пристрастрия и предизборни кампании, АМАТЕРАС ще постави началото на едно вълшебство, което ще вдъхнови и окрили всеки, който се потопи в магията на изкуството.

Онова, което ще се случи на 25 април ще постави само началото на едни дълги и красиви 40 дни, през които ще станем свидетели на истински парад на хартията в море от неочаквани форми и смели трансформации.

Независимо дали ще вали, дали ще бъде студено и мрачно, мечтите на онези, които идват, за да променят света и да го направят различен и примамлив имат един единствен шанс - да се превърнат в реалност.

В програмата на фестивала от 25 април до 19 май в СОХО ще ви очакват интересни прожекции от раздела КИНО – за първи път в програмата ни. Ще видите около 90 минути колаж от късометражни филми, специално подготвени от екипа на БУЛДОК.

Сред заглавията е и „Чудесата на хартията“, филм създаден от АЛМА МАТЕР през 2011г. по време на първото издание на София Хартиен Арт фест и отварящ нова страница в разбиранията ни за историята на горите и хартията. 

Цялата програма виж тук>>>

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?