Следва

Да или Не на платформите Stella McCartney

Стилът на... Мари-Амели Сове - Приятелката на Никола Гескиер и моден редактор на W

Обичаме красивите жени, които могат да облекат само чифт джинси и да бъдат забележителни. Но говорим за...

All fashion преди 10 години

Обичаме красивите жени, които могат да облекат само чифт джинси и да бъдат забележителни. Но говорим за онази красотата, като състояние на духа, която е изключително секси, защото предизвиква възхищение и наслада. Притежател на тази характерна черта при някои жени е стилистката Мари-Амели Сове. Нейната кариера е изключителна, като самата нея. Французойката започва стаж във френския Vogue през 80-те, а днес вече работи и за издания като Interview и американския Vogue. Това разбира се, означава, че полетите над Атлантика се увеличават главоломно, но Мари все още възприема Париж като свой единствен дом.

Пътят към модните среди е донякъде обоснован, тъй като майка й учи в модно училище в Париж, а баба й е дизайнер на мебели. Малката Мари-Амели обикаля музеите с баба, а когато навършва 18, майка й намира стаж във френския Vogue за вече порасналото си момиче. Всъщност, дотогава модата изобщо не влиза в плановете на Мари-Амели, но подтикната от майка си, тя се отдава напълно на бранша. Спомня си за времето прекарано по коридорите на голямо модно издание и притеснително споделя, че тогава не разбирала модата и дори я намирала за прекалено повърхностна и несериозна.



Следва обаче абсолютна обсесия по всичко, свързано с мода, която дори стига до състояние на сълзи пред рокля. Мари-Амели идва от многодетно семейство, което значи, че голямата сестра дава старите дрехи на по-малките, а тя е 5-та от 6 деца. Сове обожава списания, те й носят полезната доза илюзии, която всяко дете заслужава. С Vogue в ръка, тя мечтае за живот като на кино, чрез великолепните снимки на актриси и модели, което в последствие се осъществява. Амели си спомня за своите модни икони по това време, които оставят сериозен белег в нагласата й за класа и стил. Това са Джейн Бъркин и Жаклин Бисе.



Средата на 80-те са изключителни за Мари-Амели. Тя вече вече е част от френския Vogue, което й осигурява познанство с великите Хелмут Нютън и Ги Бурден... Работата с такива фотография я учи не толкова на модата, колкото на правене на блестящи снимки. Тя ги нарича артисти, а те оставят дълбоки следи в бъдещето й развитие, чрез невероятните им характери и забележителния им труд по страниците на престижното списание.



Мари-Амели започва във Vogue с обикновени задачи, като разопаковане на пратки, а после й е разреше да присъства на снимки като асистент, но списанието тогава не е това, което е сега по нейни думи, защото липсвали фотосесиите, които познаваме днес. Занимава се със стайлинг, но най-вече учи всичко за фотографията. Модата идва от само себе си. Кариерата й се разраства и в нея се ражда желанието да учи още и още. Първата й работа като моден консултант започва някъде през 90-те в Trussardi, но сама не вярва на големия си успех и признава, че не е знаела какво да прави. Тогава отсечката Милано-Париж става ежедневие. По това време марката няма личен дизайнер и тя трябва да направи колекцията. Обръща се към Никола Гескиер, който среща 6 месеца преди това.



Годината е 1997 и безумно талантливият дизайнер тъкмо се захваща с Balenciaga. По същото време Мари се заема и с консултирането на още една италианска марка - Callaghan. Работата на консултант започва да й харесва. Започва работа и с Balenciaga. Тогава екипът е изключително малък и тя прекарва ужасно много време с Никола, с когото са приятели и до днес. Тя все още не знае какво прави в действителност, но се доверява на Гескиер, който я води и насочва. Следват колаборации с Chloe и Cavalli, прави изключителни сесии по време на дългогодишната си работа за американското издание на Vogue, което е и причината за непрестанното пътуване до Ню Йорк, макар и да си остава парижанка в истинския смисъл на думата.



Мари-Амели е име, което четем под стайлинга на рекламните кампании на Giuseppe Zanotti, Salvatore Ferragamo, Diesel, консултира и много от ревютата на тези марки, а днес Мари-Амели е старши моден редактор на W Magazine, длъжност, която заема от февруари 2012 година.



Нейният стил е безкрайно френски. Мари-Амели постига онзи парижански шик, който отразяват Chanel, който е семпъл и красив. Мари е изключителна, а освен всичко, има невероятни крака, които показва смело, като слага къси елегантни рокли и поли, понякога със секси цепка, почти винаги е на удобен ток и задължително спусната коса. Нещо като нейна запазена марка. Ако я питаме за любим дизайнер, не се съмняваме, че ще посочи Никола Гескиер, но тя държи да се обръща внимание и на младите фотографи и дизайнери.



А когато става дума за здравословен начин на живот, Амели се намесва с много хъс. Всеки ден може да бъде намерена във фитнеса - има лични треньори в Ню Йорк и Париж. Перфектните крака, които има са извайвани с много любов и труд. Сове спира цигарите преди 10 години, не пие алкохол и обожава всичко японско- перфектният обяд или вечеря например, е суши. Друга мания на Амели е косата й, за която полага неимоверни грижи. Споделя, че като малко имала тънка коса, но с годините се научила да се грижи и за нея, защото за всяко нещо е важно да се поемат грижи.

Такава си е Амели. Перфектна от горе до долу.








 

More All fashion