Следва

Контактна личност ли си?

Гурме спанак

Ако спанакът не ти е сред приятните храни, това е моментът, когато можеш да го включиш в първите страници на менюто си. Особено...

Food преди 15 години

Ако спанакът не ти е сред приятните храни, това е моментът, когато можеш да го включиш в първите страници на менюто си. Особено през пролетните дни, когато имаш нужда от подсилване, е добре да вземеш пример от Попай Моряка.

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаеш при приготвянето на спанак, е именно запазване на свежестта, зеления цвят и всичките му важни и основни хранителни качества. Това се получава чрез подлагането му на различни термични обработки. Начините са два:

- Подложи спанака на висока температурна амплитуда или с други думи – потапяш изчистените листа във вряща вода за не повече от 2 минути, след което за същото време го подлагаш на студена струя вода.

- Другият вариант е във врящата вода да сложиш обилно сол, без да се притесняваш за количеството – така или иначе спанакът няма да поеме от нея. Така ще пропуснеш студената вода, тъй като йодът в готварската сол играе същата роля.
 


След като вече спанакът е подготвен и не е загубил свойствата си го нарязваш на едро. В тиган със зехтин изсипваш количеството зелен спанак като добавяш малко пресен джоджен. Сипваш предварително направен месен бульон (пилешки, телешки или какъвто и да е) така, че все пак да не плуват листата. След като изври течността добавяш ситно нарязан чесън и превърташ сместа през тигана.

Не забравяй да сложиш сол!

Този спанак соте е чудесна комбинация за риба, твърди и тежки меса като агнешко и телешко, както и към ориз.

More from View Sofia

More Food