Очилата за деца: Модерно, важно и полезно

Моделите са специално разработени за деца от 1 до 10 години, като за...

За специалистите по очни болести при децата модата и стилът са второстепенни, но за самите заинтересовани – родители и деца – те са от голямо значение. „При децата винаги съществува стремежът да копират и подражават на възрастните.

Затова при диоптричните рамки и слънчевите очила за деца се наблюдават същите модни и технологични тенденции, както при колекциите за възрастни: подобни форми, колористика и материали.

Модерни са очилата на мама и тате в умален вид.”, обяснява г-н Павел Цветков, управител на българската марка очила KWIAT. Сред актуалните тенденции при детските очила са кръглите форми в ретро стил и от типа „Хари Потър” за 2-3 до 14-годишните, но в богат избор на цветове. Характерна за детските очила е и формата тип елипса.

Диоптричните рамки и слънчевите очила за деца трябва да бъдат по-издръжливи, по-лесни за приспособяване, по-леки, още по-удобни и по-безопасни, отколкото тези за възрастните. Децата виждат различно от големите, затова особено за по-малките от тях е добре очилата да са кръгли и с по-големи стъкла, за да не се намалява полето им на виждане.

Изключително важно по отношение на спецификата на детските очила е, те да са анатомични, меки и да прилягат добре на носа. Тежките очила могат да наранят костта на носа, която в детска възраст бързо се променя. В този смисъл анатомична структура на детските очила е изключително важна. Тя, както и показатели като антиалергичност, антибактериалност и олекотеност са характерни за колекцията детски диоптрични рамки SWING от KWIAT.

Моделите в нея са специално разработени за деца от 1 до 10 години, като за 1, 2-годишните всеки чифт е с еластични допълнителни удължаващи се дръжки тип лего. Важно е да се знае също, че предвид бързото израстване на децата, един чифт детски очила може да се носи средно до 2 години.

При избора на детски очила е важен както синхронът между лекар и оптик, така и участието на самото дете. Това важи с особена сила за диоптричните очила, за да може детето по-лесно да ги приеме и свикне с тях. „Аксесоарите тип играчки също могат да помогнат на детето да възприеме по-лесно носенето на очила.”, отбелязва Павел Цветков и допълва, че такива са играчките – поставки за очила, към които децата проявяват силен интерес.

Приятелят на моите очила – „Фифи”, е гумена играчка-аксесоар под формата на различни животни, които българската марка очила KWIAT предлагат заедно с детските модели очила.

През настъпващия летен сезон е важно да се обърне внимание и на необходимостта от качествени слънчеви очила за децата. Човек се развива до 18-20 години и очите му също. През това време те са много по-чувствителни към вредното въздействие на слънчевите лъчи. Установено е, че в детските очи попадат 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в тези на възрастните – едва 10 на сто.

Ето затова децата имат изключително голяма нужда от качествени слънчеви очила с най-добрата UV защита и с поляризация, които наистина да предпазват очите им. Такива именно са моделите от колекциите KWIAT Junior (от 5 до 13 години) и KWIAT Comfort (от 10 до 18 години), които освен диоптрични предлагат и слънчеви модели очила за деца и тийнейджъри.

Сезонът е подходящ и за задължителните профилактични прегледи при офталмолог, които трябва да се случват веднъж годишно. Първият очен преглед за всяко дете трябва да бъде направен преди детето да навърши една година и по-конкретно, когато бебето навърши 6 месеца. Ако всичко е наред, детето трябва да бъде прегледано от офталмолог отново в периода между 3 и 5 годинки.

С повишено внимание трябва да подходят родителите, ако в семействата им има страдащи от очни проблеми и заболявания. В никакъв случай не бива прегледът да се отлага за времето, когато детето тръгва на училище! Родителите не бива да забравят, че ако детето им не вижда добре, то най-вероятно не знае за това или не може да каже. Колкото по-рано се открие даден проблем, толкова по-голям е шансът той да бъде коригиран навреме и да се помогне на детето да не изостава в своето развитие.

Най-важното е родителите да наблюдават децата си и да се консултират със специалист, ако забележат някои тревожни признаци и сигнали. Ето и някои практични полезни съвети: следете дали детето не чете много отблизо, дали присвива очи като гледа надалече или изкривява главата си, когато гледа напред. Под формата на игра със затваряне на едното, после на другото око можете да проверите дали детето вижда с двете очи еднакво. Дори фактът, че детето винаги държи да сяда само на предните чинове, например, може да е свързан с това, че от по-задните не вижда добре и има нужда от корекция на зрението.

Тревожни сигнали, при които да се потърси незабавно помощта на офталмолог:

1. Треперене на очите.

2. Сълзене на едното или двете очи.
3. Свръхчувствителност на очите към светлина.
4. Очите са зачервени в продължение на няколко дни.
5. Очите не изглеждат успоредни при гледане напред (кривогледство).
6. Детето непрекъснато накланя глава.
7. Детето постоянно търка очи.
8. Често си криви очите.
9. Клепачите му са отпуснати надолу.
10. Едното или двете очи изглеждат необичайно изпъкнали.
11. Едната зеница е по-голяма или по-малка от другата.
12. Бебето не осъществява контакт с очите на 3 – месечна възраст.
13. Бебето не фокусира и не проследява предметите на 3 – месечна възраст.
14. Бебето закрива или затваря едното око.
15. Едното око се върти (постоянно или понякога) нагоре-надолу, наляво-надясно.
16. Секрет от окото или корички по миглите.
17. Необичаен вид на очите (мътен поглед).
18. Детето се оплаквва от умора на очите и главоболие.
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia