Следва

Джони на 50! Животът на всемирния любимец в най-добрите му филми

Четири скулптури от Южна Корея бяха дарени на София от фондация Дома Арт

В събота, 8-ми юни, фондация Дома Арт дари на Столична община четири нови скулптури, изработвани специално за... 

Events преди 10 години

В събота, 8-ми юни, фондация Дома Арт дари на Столична община четири нови скулптури, изработвани специално за София от корейските артисти в рамките на фестивала за съвременно изкуство и култура от Южна Корея - Дома Арт Фест „Пулсът на Южна Корея“.

Първата скулптурата - „Вятър на хълма“ бе инсталирана в Южен парк и официално открита от Мартина Стефанова и Дойчин Котларов – основатели на фондация Дома Арт, представители на дирекция „Култура“ на Столична Община, медии и други гости.

„Щастливи сме, че можем да оставим такава следа в града ни като завещание от фондация Дома Арт. Това е първата инициатива на нашата фондация, с която икаме да заявим сериозните си намерия да продължаваме да развиваме културната сцена и облик на града ни. С тези дарения ние подкрепяме и кандидатурата на София за културна столица на Европа за 2019 г.“, сподели Дойчин Котларов, съучредител на фондация Дома Арт.



Произведението „Вятър на хълма“ е на корейския скулптор Хуанг Йон Хуан, представител на популярното в Корея течение в изкуството “Nature Art”, което е вдъхновено от и се изразява чрез самата природа. То символизира нуждата от завръщане на природата, там, където й е мястото – при хората. Хуан, заедно със свои 3-ма колеги, изработиха 4 скулптури за 10 дни по време на фестивала Дома Арт Фест. Скулптурата е изработена от метали, стомана и цимент и напомня дърво, веяно от вятър.

Останалите три скулптури, направени също от естествени материли, се разполагат в още три градски локации. Скулптурата „Червеният знак“ на Чой Йонг Ок, която е специално направена за българите, след като авторът й се запознава с историята ни, се инсталира в Студентски град, скулптурата „Кайъгън“ на Ко Сюнг Хюн, представляваща истински традиционен корейски музикалент инструмент, на който посетителите ще могат да свирят се поставя до езеро Дружба, а скулптурата „Вечността на времето“ на Хуанг Йон Хуан се разполага в парковото пространство при националния музей „Земята и хората“.



Всички скулптури се даряват от фондация Дома Арт на град София с цел облагородяване на градската среда и подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица 2019 г.

Следете случките от фестивала тук и facebook.com.

Събитието се осъществява, благодарение на институционалната подкрепа на Министерство на Културата, Столична Община, Националния музей на българското изобразително изкуство, Национална художествена aкадемия, Център по кореистика към СУ, Национална гимназия за приложни изкуства Св. Лука. Както и с подкрепата на severozapazenabg.com, LG, KИА Моторс.

 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.