Следва

Майсторът на провокациите - Мадона и силният й нов "таен проект"

Креативност, творчески хаoс и вдъхновение на петия Sofia Design Week Forum

Този така кратък период през календарната година, когато комерсиалните понятия за дизайн се избистрят и някак хвърлят ярка светлина върху хората...

 

Events преди 10 години

Тазгодишната Sofia Design Week започна ударно.

Този така кратък период през календарната година, когато комерсиалните понятия за дизайн се избистрят и някак хвърлят ярка светлина върху хората, определящи правилата или, по-скоро, внасящи креативността в хаоса на идеите, докато не възпроизведат своята мисъл в материално изражение. Гъмжащо множество от зараждащи се и вече съществуващи изложби, откриващо парти и предстоящият форум. Като един настоящ зрител и, както се оказа впоследствие, разпален фен на някои представили се в Ден 1 - събота - от двудневния форум лектори, се заехме да се потопим, доколкото е възможно, в естетиката на техните идеи и виждания. Тези думи сякаш ограничават същностната характеристика на всички тези ярки умове, всеки със своята обективна ексцентричност, но и пък успява да представи наставничесткото насочване в правилната посока, що се отнася до свободата на човешкия израз.

"The first gesture that you started with…"

Първи в полезрението ни след щателно проучване се оказаха Тим Симпсън (Великобритания) и Сара ван Гамерен (Холадия). Те поставят началото на своята креативна кариера заедно в London's Royal College of Art, докато се обучават под ръководството та Рон Арад. След своето основаване през 2008, студиото започва лека-полека своята дейност, докато не успява да усъвършенства особена техника, главно повлияна от Art Nouveau и впоследствие Secession. Тази неразривна взаимообвързаност между зараждащ се предмет-идея и прилагането на формата на най-различни „грозни“ растения като плевели, тревички и всякакъв друг вид излишъци, ги вдъхновява да търсят и улавят онзи безвъзвратно изчезнал във времето първи досег с даден материал или повърхност. Така те успяват да въплътят идеята за несъвършенствата в зараждащия се процес на съществуване и живеене във времето. Този момент на зачеването на една материализираща се идея не е нито перфектен, нито задоволяващ, но пък за сметка на това винаги е интересен и интригуващ. Ето защо тук виждаме и мисълта на Гауди, примесена с дълбочинното отражение на плоскостите и създаването на паралелна реалност на границата между двете.

"Bringing people together."


Company

Вглеждайки се по-детайлно в първите снимки в презентацията на Company, виждаме лека реминисценция The Fall. Тази кратка аналогия ни прехвърля на следващото ниво, където виждам финландски майстори на обувки, матрьошки и абстрактни пъзели с животни. В този момент фокусът сам се измества върху самите лектори - Ааму Сонг (Корея) и Йохан Олин (Финландия). Всичко започва през 2000, когато двамата основават Company още преди дори да се дипломират в the University of Art and Design в Хелзинки. Разнообразието на продуктите им е плашещо, както и лекотата, с която говорят за тях, предвид очевидния алтернативен подход към проектите. Те са живи, пълни с енергия и някак живеещи свой собствен живот. Доказателство е и отхвърленият макар техен проект за COMME des GARÇONS. Решението бива финализирано с твърдението, че в серията присъства прекалено отличаващ се личен отпечатък. И какво по-хубаво от това! Комбинирането на житейската философия за партньорството и в известен смисъл, другарството, с множеството приложими елементи на заобикалящия ги свят в работата по определени проекти, създават чувство на единственост, уникалност. Затова и тяхното брожение из кръстопътите на света не спира и до днес, имайки зад гърба си творчески периоди във Финландия, Корея и Русия.


"I Just Am."


David Carson

Третият и най-дългоочакван сблъсък с друга ментална и креативна реалност, която предстоеше, беше с Дейвид Карсън (САЩ). Известен със своя творчески хаос и вътрешна потребност за предизвикателства, той се появи на сцената пред нас след няколкочасово закъснение, което не попречи на залата да се изпълни с любопитни погледи, дебнещи иззад най-тъмните кътчета на неговите корици. Известен с колаборациите си с артисти като NIN, Cocteau Twins, Brian Eno и много други, смутеният на вид американец успя да канализира своята енергия в позитивен прочит на творчеството му до момента. Работата с марки като Giorgio Armani, Amstel и Quiksilver, разкриват разнообразната палитра от „роли“, в които той се е превъплащавал нееднократно. Инди музиката, извираща от неговите шортове в комбинация със сърфистката тематика на повечето му произведения, извежда нивото на неговото изкуство на нов хоризонт. Изравнен с бликащата от новости обременяваща действителност, Карсън се увлича по скритите послания из уличките на градовете, които посещава като заплита възела на своята откровеност до болка и го стяга около извора на своята идея. Резултатът - неизброими варианти на едно и също, които твърде лесно прескачат границата между „гениално“ и „глупаво“.

Така, сякаш във вихъра на полюсните емоции, между топлото и студеното се гравира и финалният детайл от завършената рамка - непозната, различна и вдъхновяваща със своята липса на ограниченост.

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.