Следва

"Дар от боговете" - за изискания вкус на сиренето

Гурме истории в ресторант Дойран 1

Да намериш своето некомерсиално местенце в София е почти невъзможна мисия. Трудността да балансираш спокойствието...

Food преди 15 години

Да намериш своето некомерсиално местенце в София е почти невъзможна мисия. Трудността да балансираш спокойствието, подбрания вкус и качеството на обслужването до степен възпитание на гурме културата у клиента за някои звучи твърде утопично, но ние знаем, че не е точно така, а и нашите читатели също.

За тези, които все още не са посетили ресторант "Дойран 1" ще кажем, че приказката започва от входа на бялата къщичка, а мечтаният рай се намира в задния й двор - една от най-красивите ресторант-градини в София.

Разнообразието от обгрижвани градински цветя и ароматът на розови храсти могат да те докарат до състояние на самозабрава. Часове наред тук могат да минат като истинска терапия и то без да усетиш как точно се е случило. Спокойствието да си зад тази зелена завеса е несравнимо.





Както винаги посещението ти в "Дойран 1" за екипа на ресторанта е специално. А за теб - неспирно удоволствие. И също специално за откриването и излъчването на футболните мачовете от Европейското първенство всеки уважаващ себе си фен-клиент ще може да се наслаждава на вечери с истинско внимание, приятели и двуметров екран, монтиран в този градински рай.

Да си клиент на "Дойран 1" означава да си приобщен в една общност на ценители, които получават това, за което са дошли. Защото гурме културата е възпитание, а екипът на ресторанта умее и двете неща до съвършенство.

Отидохме там, за да опитаме новите предястия в лятното меню, и завършихме няколко часа по-късно с невероятно вкусен десерт. Това райско удоволствие остави след себе си различни истории.





Всичко започна с жареното козе сирене, поднесено върху салата айсберг и авокадо – истинско произведение на изкуството. Отново най-доброто френско козе сирене с високи хранителни и вкусови качества е подбрано специално за това ястие и чудесно съчетано с лекия сладък вкус на авокадото и салатата.
Ако подправиш с балсамико и съчетаеш с препоръчания от персонала български Совиньон на Chateau De Val, резерва 2007, се озоваваш в центъра на Париж само с едно опитване.





Задоволяването на изискания ти вкус продължава да бъде цел номер 1 на професионалистите в "Дойран 1". Сьомгата рагу с розмарин върху запечени патладжани е елегантно съчетание на вкусове и е поредната иновация в предястията. Съвършено нарязани кубчета сьомга се обработват за кратко в зехтин, към който специално е добавен розмарин за обогатяване на вкуса и пресен белен домат, също на кубчета. Рагуто се изсипва върху подложката от запечените патладжани, а те пък са старателно обработени няколко часа преди това за премахване на евентуалния горчив вкус. Сред цялото това гурме удоволствие се усеща свежият аромат на мента. Съчетанието на рибния деликатес с Cuvee Côté Tariquet – смес между два сорта бяло грозде Шардоне и Совиньон, с нотки на цитрусови плодове, в частност розов грейпфрут, напомня на свеж полъх от брега на екзотичен остров.





Върхът на изкушението обаче си остава десертът. Никога повече няма да пожелаеш да опиташ сладолед, след като си поръчаш ледения крем Марсала и невероятният вкус утеши всякакви твои тегоби. Всичко, разбира се, се дължи на продуктите.
Познатият на майсторите сладкари крем Забайон с истинска сметана, отново лично подбрана от професионалното око на главния готвача, се прави в "Дойран 1" вече второ поредно лято като алтернатива на сладоледа. Само че кремът се превръща в истинска гордост за екипа още с първия опит и с пълно основание измества популярния леден десерт от менюто на "Дойран 1".
Технологията по направата и замразяването е сложна, но удовлетворението на клиентите от вкуса е наградата, която професионалистите получават за старанието си.
Специалната заливка от вино Марсала и кафява захар, както и филираните върху цялата прелест бадеми се допълват съвършено. А всяка лъжица очарование те отнася някъде из плажовете на Италианската ривиера.





И цялото това лятно настроение, наситено с повишени хормони на щастието и очарователни истории, дължиш на всеки един детайл в ресторант "Дойран 1". Защото нищо там не е случайно!

Ресторант Дойран 1 е на ул. Дойран 1 и на тел.               0889 628 774       

More from View Sofia

More Food