Следва

Миранда Кер - много красива на театралния дебют на Орландо

София ще е домакин на първия еврейски фестивал в България

Тази есен за първи път българската аудитория ще има възможността да се запознае отблизо с... 

Events преди 10 години

Тази есен за първи път българската аудитория ще има възможността да се запознае отблизо с еврейският бит и култура в първия по рода си фестивал „Шалом София“. Културата и традициите, съхранени през вековете, ще оживеят в шатри пред Националния Дворец на Културата на 15 септември. В 11 часа пред НДК, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова ще сложи началото на събитието.

Еврейската култура със своите носители идва в София благодарение на Организацията на евреите в България „Шалом”, JDC България и Столична община. Идеята на „Шалом София“ фест е да се превърне в традиция. В Унгария, подобен фестивал се радва на голям интерес, а през изминалата година за първи път е осъществен в Румъния. В България фестивалът ще се проведе един ден след края на най-важния пост в еврейския календар - Йом Кипур, с послание за приемственост и акцент на една световна, но не толкова позната в България културата.

„С този фестивал искаме да покажем, че и ние евреите, сме неразделна част от това общество, както и, че имаме чувство за самоирония. Не случайно сме обявили, че е безплатен Еврейски фестивал. Чрез тази инциатива, ние протягаме ръка и искаме хората да ни опознаят по-добре. Това е нашият начин да кажем „здравей!” на всички в София”, коментира д-р Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.

Посетителите на това уникално за столицата събитие ще се докоснат до различните сфери на духовния и културен живот на евреите. Под звуците на изпълненията на пионера на българската естрада Етиен Леви, присъстващите ще могат да се запознаят с еврейските нрави, ценности и празници. Във фестивалните палатки желаещите ще могат да се потопят в еврейското кино, литература и знание, и дори да се запознаят лично с едни от най-известните еврейски режисьори, писатели и художници в България.

На голямата сцена пред Двореца на културата ще премерят своите умения различни вокални групи и танцови формации. Сред специалните гости на събитието са известните на международната сцена Амир Гвирцман и изпълнителите от Amsterdam Klezmer Band, които са считани за посланици на еврейската музикална култура и се радват на голяма интерес от страна на младите хора. За най-малките посетители на фестивала организаторите са подготвили множество изненади и игри, които да запознаят децата по подходящ начин с най-любопитното от културата.

За доброто прекарване на гостите на фестивала ще се грижи и майстор готвачът Ути Бъчваров, който ще издаде малка част от тайните на еврейската кухня. С помощта на всички желаещи в най-големия тиган в България известният кулинар ще приготви огромна шакшука – еврейския вариант на миш-маша. В кулинарната шатра майстори-хлебари ще замесят и изпекат големи хали. Самодейно средище „Хлебни къщи“ ще покаже холистичен метод за приготвяне на хляба като свещена храна в живота на човека.

Организаторите обещават още много изненади по време на фестивала и много известни лица, с които да запознаят посетителите.

Шалом фест, 15 септември 2013, НДК след 11:00 часа.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.