Следва

Изписват Аманда Байнс от психиатрията до месец

Европейски месец на фотографията

В рамките на колективната изложба ще бъде показана самостоятелна...

Events преди 10 години

Изповед на една маска
По заглавието на книгата на Юкио Мишима
колективна изложба
Куратор - Ян Перол
7 – 16 ноември 2013

Официално откриване – 7 ноември, 18:30 часа, Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

Автори: Джио Блек Питър, Ни Дену, Франсоа-Тибо Пенсена, Алан К, Тиери Муие, Адриен Пезенек, Стефани Тусан, Андрес Донадио, Флоран Рутулп, Мари Ко, Реми Боано, Наги Жианни, Иалижими краката

В рамките на колективната изложба ще бъде показана самостоятелна експозиция на Джио Блек Питър под наименованието „Артистът и неговите двойници“.

Джио Блек Питър (Джовани Паоло Андраде Гевара) е роден през 1979 г. в Гватемала – страна, която той напуска през 1984 г., за да емигрира нелегално в САЩ.

Раздвоение и маски, а също интимен автопортрет и интимен дневник от живота на артиста в Ню Йорк и срещите му там, са в основата на работата на Джио Блек Питър, характерна с противоречива и подривна естетика. Вселената на Джовани, представена чрез видео, песни, рисунки и живопис, е изпълнена с фантастика и чудатост, с преобладаваща абсурдност и разминаване с реалността.

Неговите постановки, представления, концерти, видео, графики излъчват критика срещу конвенционалното и стереотипите. Освен да се налага със сила, артистът умее да играе с желанието или по-скоро с желания образ, който въплътява и представя на сцената. Джио Блек Питър може последователно да ни тласне от хумор към еротика, дори към погнуса. Енергията, с която Джио Блек Питър търси изява, насочва желанията и помислите му и придава форма на неговите едновременно странни, жестоки и смешни творби.

Откроява се обликът на едно артистично поколение, което мнозина смятат за изгубено или разочаровано, а Джио Блек Питър Блак ни доказва обратното с грацията и силата на хищна котка.
Ян Перол

Френският институт в България и Фондация EasyArt организират за втори път в София експериментален Европейски месец на фотографията през ноември 2013. Тази културна проява, лансирана преди тридесет години в Париж, сега се провежда в повечето европейски столици. Обикновено Европейският месец на фотографията е през ноември, на всеки две години и се организира с общите усилия на културните институции и галериите. Всяко издание на Европейския месец на фотографията, понякога със специфична тематика, е повод да се представят десетки изложби, да се организират прожекции, срещи, конференции, дебати.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?