Следва

Четиво в четвъртък: Откъс от „Червения дракон“ на Томас Харис

Модният свят на Жан Пол Готие - мащабната изложба тръгва от Ню Йорк

Всъщност мащабното събитие обхваща развитието на големия френски кутюриер от...

Events преди 10 години

«Само не наричайте тази изложба ретроспективна! Ретроспективата е за тези, които вече са напуснали този свят, а аз съм даже много жив все още!» — от вълнение плясва с ръце дизайнерът Жан Пол Готие, чиято експозиция From the Sidewalk to the Catwalk («От улицата — на подиума») беше открита в Бруклинския музей в Ню Йорк (сто и четиридесет тоалета ще гостуват на Голямата Ябълка до 23 февруари, след което ще се отправят на турне в други страни и градове).

Но главният хулиган на френската мода ни най-малко не се вълнува. Когато става дума за Готие, на никого не му и хрумва да използва високопарни слова, но в този случай те са напълно на място. Дори задължителни - всеки, който ще има късмета да види изложбата, ще установи, че това е представление от най-висок клас. Изложбата, точно както и ревютата на Готие са истинско пиршество на визията: благодарение на хитрите визуални ефекти някои от манекенките се усмихват на гостите, а други разговарят помежду си.

Единствено създадените специално за турнето Blond Ambition на Мадона не пеят... или поне не още.

Всъщност мащабното събитие обхваща развитието на големия френски кутюриер от 70-те години на миналия век до днес, като най-общо се разделя на седем цикъла, подчинени на съответстващото на периода вдъхновение за автора - от улиците на Париж до киното. Експозицията включва и ценни документи, скици, фотографии и откъси от филми с костюми на Маестрото, така че усещането обещава да е неповторимо.More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 4 дни

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.