Следва

MUSIC TODAY: Любимото парче на ETHNO момиче: Тина

Лесен и вкусен, ноемврийски инспириран шоколад кейк

Чудесен и бърз десерт за студените вечери, полят с мнооого шоколад. Върви най-добре във весела и...

Food преди 10 години

Чудесен и бърз десерт за студените вечери, полят с мнооого шоколад. Върви най-добре във весела и приятна компания, но и самият той е прекрасна компания, когато имаме нужда само от сладък, мълчалив приятел.

Необходими:

225 гр брашно

350 гр пудра захар

85 гр кокосова пудра/стърготини

1 и ½ чаена лъжица бакпулвер

1 и ½ чаена лъжица сода бикарбонат

2 яйца

250 мл мляко

125 мл олио

2 ванилии

250 мл вряща вода

За шоколадовата глазура:

200 гр шоколад

200 мл сметана

Ета така:

Загряваме фурната на 180 градуса и поставяме подходящ съд за печене. Смесваме всички съставки за кекса, с изключение на врящата вода, в голяма купа. Като използваме дървена лъжица или метално телче започваме да ги разбъркваме, докато сместа не стане хомогенна. Добавяме малко по-малко от врялата вода, при което сместа за кейка ще стане доста водниста. Поставяме получената смес в съда за печене и оставяме за около 25-35 минути, докато външната страна на кейка се втвърди. След това го изваждаме от фурната и охлаждаме напълно, преди да го полеем с глазурата.

Глазурата приготвяме като разтопяваме шоколада и сметаната заедно в по-дълбок тиган на ниска температура. Когато шоколадът се разтопи напълно, махаме от огъня и бъркаме, докато сместа не се сгъсти. Оставяме я за час-два да се охлади напълно, преди да залеем с нея кейка.

Когато всичко е готово, внимателно махаме кейка от съда, и започваме да разнасяме шоколадовата глазура с помощта на плосък и широк нож.

Като е готов го гушваме, и светът изглежда друг!

More from View Sofia

More Food