Следва

Коледно: Празнична овкусена печена патица

Празничен наряд: Детокс чайове и гигантската необходимост от тях

Момент, не бързайте към супермаркетите, мамещи с коледни промоции. Първо прочетете нашите...

Health преди 10 години

Момент, не бързайте към супермаркетите, мамещи с коледни промоции. Първо прочетете нашите светли съвети какво полезно да сложите в кошницата си, редом с тлъстите меса, сирената, сосовете и щолените. И не го отлагайте, защото след празниците ще се питате как може да минават толкова бързо, неусетно и безпаметно, а единственото свидетелство, че изобщо ги е имало, да са упоритите тлъстинки.

Първо, подгответе организма си поне седмица преди Бъдни вечер. Да ви съветваме да намалите порциите и да избягвате вкусотийките е наистина ненужно, затова се разходете до някой магазин за подправки и си вземете 100г канела. В продължение на седмица пийте по чаша гореща вода с половин чаена лъжичка канела и нека същото упражнение се повтаря и вечер, два часа след вечеря. Канелата всъщност е кората на екзотично дърво и се състои изцяло от фибри, богати на етерични масла, загряващи и усилващи метаболизма вещества. Не е добре да пиете тази запарка постоянно, но в рамките на месец ще се отрази доста освежаващо и подобряващо храносмилането.



Ако все пак имате амбицията да се пазите от калориите, заменете две-три вечери и следобедни закски в предколената седмица със зелен чай с жасмин или зелен чай с лимон. До две чаени лъжчки захар са позволени и направо препоръчителни, все пак сладкото подтиска апетита. И двата са полезни с това, че точно тези аромати гонят обсебващите мисли за храна, подобряват настроението и стимулират концентрацията. А точно липсата на концентрация често ни заварва с ръка в хладилника, докато с другата се тъпчем с неща, което е просто прахосване на време и ресурси. Не забравяйте, че разумното отношение към храната точно от ваша страна може и да не спаси малките африканчета от гладна смърт, но всяка капка е все пак капка в океана; спомнете си и Ефекта на пеперудата.



Да преминем към самите празници. Колкото и да се пазите, преяждането на тези дати е константа, затова се запазете с пресни или сушени листа от мента. Два часа след разточителните пиршества запарете 1 с.л. прясна мента или 1 ч.л. сушена с гореща вода. След 10-15 минутки изпийте тази облекчаваща отвара на малки глътки, захарта или дори домашният мед са изключени. Ментата охлажда вренето и кипенето на стомашните киселини, които с право ви порицават за скандалните комбинации, с които сте ги натоварили. Може да изпиете до 2-3 такива чаени запарки на ден, освен ако нямате алергия към мента. Тази билка със сигурност релаксира и ума.



И сега, тежките боеприпаси за спешни случаи: джинджифилов чай. Най-добре е да настържете 50г пресен джинджифил и да го залеете с 1-1,5л вряла вода. Похлупете и запарете за 10 минути, прибавете сока на един лимон и сервирайте тази сгряваща и разгряваща напитка на празничната трапеза. Ароматна, парещо-лютива и дискретно кисела, тя ще оправя вкуса ви между различните гозби. В азиатската традиция между храненията се сервират тънко нарязани резенчета пресен или маринован джинджър, който оправя вкуса и ни позволява максимално да се насладим на храненето. Приеман на малки порции между различните вкусови бомби, джинджифилът разнася токсините максимално и предотвратява гаденето.

Вижте, напълно възможно е и да сте способни на героизма през един неутрален ден между празниците да се прочистите с чай, вода и фрешове. Нека водата е изворна, фреша може да замените с цитрусови плодове, а чаят е най-добре да бъде червен, или по-известен като пу-ер. Ройбосът също е добра опция, но пу-ерът е по-бързо и по-настоятелно действащ. Една-две супени лъжици домашен мед или 5-6 прясно разчупени ореха ще ви заситят, ако ги ядете бавно и със съсредоточеност в храненето, без да мислите какво друго бихте похапнали.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.