Следва

Директно от PR-a: " Babylon show с еротично алпийско шоу. Изкусителките от балета танцуват около огромна крава"

Вкусен, пълнозърнест и полезен наръчник: Кой кой е в света на хляба

Често се случва да получаваме въпроси от типа: добре де, ама откъде накъде ще ям черен /пълнозърнест/ типов хляб, след като няма никаква разлика с белия? И изобщо, тия измислени ползи само ми развалят кефа от бялото пухкаво хлебче...

Food преди 10 години

Често се случва да получаваме въпроси от типа: добре де, ама откъде накъде ще ям черен /пълнозърнест/ типов хляб, след като няма никаква разлика с белия? И изобщо, тия измислени ползи само ми развалят кефа от бялото пухкаво хлебче.

Разлика, даже разлики, очевидно има, в противен случай нямаше изобщо да се наслаждаваме на цялото това хлебно многообразие. И тя далеч не се изчерпва само с вкусовите, но и с чисто здравословните и качествени показатели на пълнозърнестото и бялото хлебче. Не можем да кажем на бялото черно, както и не може да не си признаем, че пълнозърнестата филийка хляб заема специално кътче в сърцата ни.
Защо? Ами, затова:

За разлика от белия си събрат, който обикновено е „напудрен” със захар и е преминал обработка, не особено щадяща полезните му вещества, черният е с намалено съдържание на сол (една от главните виновници за повишено кръвно налягане и отоци) и богат на полезни фибри, които имат ключова роля за метаболизма и храносмилателната система.

Решихме да се поровим из досиетата на редакцията чрез директна анкета, за да видим дали действително знаем какво ни дава ежедневната порция пълнозърнесто хлебче. Ето какво споделиха те, т.е. ние, редакторите.

Петя

Вегетарианка съм от 11 години и съм изключително прецизна и внимателна в избора си на храна. 

Винаги съм обичала пълнозърнестите хлебчета от всякакъв вид, но отскоро започнах да се интересувам от лимеца, или т.нар. „дива пшеница”. Оказа се, че той е липсващото звено в менюто ми, и се отличава от обикновените сортове с незаменимите си качества. „Хлябът на траките”, както го наричат още, е богат на ценни хранителни вещества: близо 1,10 гр. въглехидрати, около 3,63 хлебни единици, едва 7,60 гр. мазнини, над 43,50 гр. фибри и само 238 kcal/100 гр. (за една филийка от 30 гр. енергийната стойност е ≈79,33 kcal).  Въпросните фибри спомагат за добрата работа на храносмилателната система и дават онова чувство за ситост, което често може да бъде проблем във вегетарианските диети.



Освен това лимецът се отличава и с ниско съдържание на глутен, за разлика от обикновените сортове пшеница. И е „бъкан” с редица важни витамини от група Б: Б1, Б2, Б6, фолиева киселина, които играят ключова роля за нормалната работа на мозъка. Не на последно място, съдържанието на ценни мастни киселини и минерални вещества в лимеца е по-високо в сравнение с останалите житни растения. Всичко това върви ръка за ръка с екологично чистия произход на семенцата му.

Затова се старая ежедневно да получавам своята доза лимец, без да се налага да забавям ритъма на работния ден, а хлебчето Вита Силует с лимец заема важно и ключово място в хранителния ми режим от момента, в който го открих.

Елена

Като човек, непрекъснато натоварен с куп задачи от най-различно естество, не мога да си позволя да се храня просто така, само за да запълня празнината в стомаха си. Държа и да се наслаждавам на храната си и тя да е с високо качество.

Макар и да звучи труднодостижимо в ерата на полуфабрикатите и готовите храни, ако човек е поне малко отговорен, ще се разтърси и ще намери верни помощници в мачинанието здраве чрез храна. За себе си аз открих силата на зърната и затова препоръчвам силно точно такова меню - многозърнесто и пълнозърнесто. Страхотен вариант е  твърде добрият Вита Силует с шест зърна.

Дори една единствена филийка хляб съдържа равни количества: 1. ленено семе, 2. семена от мак, 3. сусам, 4. слънчоглед, 5. соеви зърна и 6. овесени ядки! Жестока и бомбастично здравословна комбинация за организма.

Тук е моментът да уточним свойствата на всички тези малки, но ултраполезни семенца:



- Лененото семе
е чуден неживотински източник на омега-3 мастни киселини, които са ключови за сърдечно-съдовата система и хубавата кожа; а лигнините му се борят срещу рака на гърдата и простата;

- Маковите семена
, освен че придават характерен и много приятен вкус на всички печива, също така действат като естествен антидепресант; а всеки има нужда от такъв в натоварения график, в който минават дните ни;

- Сусамът
не само е една от любимите ми подправки, но и притежава безценни качества: богат е на цинк, желязо, калций и е много добър източник на магнезий и мед. Цинкът и калцият предпазват костите ни и ги поддържат здрави, желязото е витално за дейността на червените кръвни телца, магнезият понижава виското кръвно налягане, а медта играе важна роля при антивъзпалителните и антиоксидантни ензимни системи;

- Слънчогледовите семки
са не само богати на полезни мазнини, които сърцето и мозъкът обичат, но и ни зареждат с изобилие от селен (възстановява клетките), калий (помага за регулацията на кръвното налягане) и мощни антиоксиданти в лицето на витамините С и Е, помагащи на тялото да се бори със свободните радикали;

- Соевите зърна съдържат високи проценти растителни протеини, бедни на наситени мазнини, и предпазват сърдечно-съдовата система от нежелани проблеми;

- И не на последно място, овесените ядки
, които понижават нивата на холестерол, повишават имунитета на организма и регулират нивата на кръвната захар.

Джулия

Спортът е важна част от начина ми на живот; освен редовните посещения на фитнес залата и периодичните занимания с бокс, отскоро съм част и от баскетболния отбор на университета, което автоматично означава още физическо натоварване.

С толкова активен график гладуването, и пропускането на което и да е хранене, е немислимо: мускулите тежат 3 пъти и половина повече от мазнините, но са компактни, стегнати и да, изискват редовно хранене и поддръжка.
Вита Силует с кълнове е новият герой в менюто ми. Пълнозърнестите филийки са не само източник на полезни въглехидрати, но и съдържат пшенични кълнове. Въпросните кълнове са нискокалорични, лесно смилаеми, дават мигновена енергия и се грижат да изхвърлят токсините от организма.



С ръка на сърцето мога да нарека кълновете супер храна, защото доставят на тялото ми всичко необходимо: протеини, омега-3 мастни киселини, скорбяла, витамини от група Б (Б6, Б9, Б12, Н). Влияят положително на белтъчния синтез и стимулират дейността на кръвоносната система, повишавайки кислородния капацитет на кръвта. Което пък означава по-добър и бърз приток на кръв към основните мускулни групи.

В кълновете откриваме и витамин Н-коензим, който е извънредно силен стимулатор за растежа на мускулните клетки; той участва активно в процесите на разграждане на въглехидратите и мастните киселини, като по този начин осигурява значително количество енергия на тялото.
 

More from View Sofia

More Food