Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 27 януари - 2 февруари

Баба знае най-добре: вълшебството на лимоните и лимоновите питиета

Лимоните са един от главните източници на витамин С през зимния и ранния пролетен сезон. Мнозина са...

Health преди 10 години

Че са вълшебни, вълшебни са, но защо е така?

Лимоните са един от главните източници на витамин С през зимния и ранния пролетен сезон. Мнозина са изпитвали така наречената пролетна витаминна недостатъчност, известна в медицината под името "пролетна умора». Тя се изразява в отпадналост, безсъние, лесна раздразнимост, липса на апетит, кървене на венците, кръвоизливи по кожата и от носа и др. неприятни симптоми Тези явления значително могат да се намалят и дори да се избягнат при редовно включване на лимони в храната.

Месестата част на лимоните съдържа вода, захари (глюкоза и фруктоза), органични киселини и най-вече лимонена киселина, витамините С и Р, калиеви, калциеви, железни и магнезиеви соли, следи от йод и др.

В кората на лимоните се съдържат главно витамин Р и вещества, които унищожават микробите и не позволяват на плода да гние. В кората се съдържат също така и етерични масла, точно заради това лимоновата кора намира приложение като ароматизираща подправка и в козметиката и в кулинарните шедьоври.

Като лечебно средство лимоните се употребяват при трескави състояния на организма и инфекциозни заболявания, при грип, простудни катари, хрема, остри и изострени синуити, при различни възпаления на гърлото и сливиците, при бронхити и други възпаления на дихателните пътища; при болести на устната кухина и езика (стоматит, гингивит, парадонтоза), а също и при херпес.

А ето и как и какво могат да лекуват вълшебните лимони:

При шарка, рубеола, варицела, скарлатина и други детски инфекциозни заболявания лимоните се дават главно под формата на лимонов сок и лимонада.

При вирусен хепатит (инфекциозна жълтеница) лимоните са незаменими като храна и лекарство.

При ревматизъм и артрити те също са много полезни, защото създават условия за алкализиране на вътрешната среда на организма.

Особено важно приложение намират лимоните при жлъчно-каменната болест и при функционални разстройства на жлъчните пътища.

При ухапване от насекоми намазването на мястото с лимонов сок облекчава сърбежа и премахва възпалението.

При наранявания, ако кръвта не може бързо да спре, прясно изстискан лимонов сок или прясно отрязано парче лимон действа кръвоспиращо.

Лимоните са и чудесен хранителен продукт. От тях могат да се приготвят лимонови напитки, десерти, служат като подправка. 

Важно е да знаем, че лимоните са сочни и узрели, когато кората им стане блестящо лъскава, макар и още да е със зеленикав оттенък.
 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.