Следва

Деца с твоите очи, с твоите черти - новото парче и клип на Миро

Нео-романтизъм в XXL мащаби - серия изложби по повод 20 години от създаването на групата XXL

АРТ ЦЕНТЪР ЮЗИНА представя първата от серия изложби по повод 20 години от създаването на групата XXL..

Events преди 10 години

АРТ ЦЕНТЪР ЮЗИНА представя първата от серия изложби по повод 20 години от създаването на групата XXL. Тя ще бъде открита на 13 февруари 2014 г. от 19:00 часа в закрития атриум на бизнес сградата Сердика Офиси на бул. Ситняково 48 и може да бъде разгледана от всички ценители на съвременното изкуство до 15 март 2014 г.
Изложбата поставя началото на серията от предстоящи изложби през 2014 г. на групата XXL в България и чужбина. След тези дати изложбата става пътуваща, като концепцията ще бъде показана в Ниш, Шанхай и Ханджоу, а догодина за първи път и в Америка.

„След 20 години от създаването си групата XXL е все така единна, въпреки хилядите километри и експерименталните посоки, които делят някои от авторите. Често провокативни и дръзки в посланията си, днес актуалната работа на “арогантните момчета” е задвижена от нова мощна художествена посока – “нео-романтизъм”.

Преоткриването на тези автори се случва без да се наговарят и без да търсят нарочно общи точки и идеи, те работят, спорят и създават в единомислие и синхрон. През последната година успях да посетя поотделно всеки един от тях в собствените им ателиета в София и Ню Йорк и бях впечатлена от липсата на граници в творчеството им. Някакъв вид артистичен глобализъм, случващ се в естествена последователност на избора, компромиса, толерантността и верността към идеята да бъдеш себе си. Идеята на артиста, който отразява времето и съхранява посоката на обществото в което се развива и живее за следващите поколения.

Първият ми контакт с групата беше като студентка чрез идеолога и куратора им Свилен Стефанов, който беше и мой преподавател. Помня, че известната им галерия до 2003 г. със същото име „XXL“, беше явление през 90-те години със ярките си изложби и социално-провокативните послания. Безспорно едни от емблематичните артисти на нашето време /от 90-те до сега/ работеха и създаваха арт в едно драматично време на промени, което остави трайни следи в съзнанието на хиляди българи.

XXL работи по-мощно от всякога в контраста на “нео-романтизма”, в който похвата на живопистта е метафора на свръзката с корените, а темите са по-провокативни и съвременни от всякога. Картината на Свилен Стефанов озаглавена –“Романтици погребват концептуалисти” изчерпва всичко... Усещането за творческа трансформация започва от историческите препратки в работите на Генади Гатев, озаглавени “Bся власть или маневр в березовом лесу” и стига до картината “Батман с майка му“ на Борис Сергинов по цитат на известна картина на известен наш художник. Препратката е недвусмислена, а посланието ясно. Ако бих могла да дам определение на тази изложба, то може да звучи като -“кротка трансформация на бурна духовна революция”.”



More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?