Следва

Честит рожден ден, Sports Illustrated!

Тялото: Диетата на столетниците в Абхазия

Здравето и красотата ни правят щастливи. Да ги притежаваме в пълна степен, независимо от възрастта и да видим света един век по-късно е мечта на всеки от нас..

Health преди 10 години

Здравето и красотата ни правят щастливи. Да ги притежаваме в пълна степен, независимо от възрастта и да видим света един век по-късно е мечта на всеки от нас. Съвременните изследвания в областта на геронтологията, науката изучаваща биологичните механизми и процеси на стареене, показват - продължителността и качеството на живота зависят от начина на живот и системата на хранене. Следвайки препоръките на столетниците от Абхазия, отражението ни в огледалото, както и здравето ни, никога няма да ни разочарова!

Абхазия е страна с величествена природа: стръмни планини, буйни реки, бързи водопади, чисти езера, древни гори, тайнствени пещери и живописни клисури. Местните хора наричат родината си “частица от рая на земята”.

Многобройни проучвания свидетелстват, че в Кавказ живеят около 42 % от всички жители на планетата, които са достигнали възраст сто или повече години. Освен благоприятните географски условия, върху продължителността им на живот оказва влияние здравословният начин на хранене и правилно организираното ежедневие, с ритмично редуване на труд и почивка.

Принципи на диетата:
● Ниска калорийност: калорийността на храната на столетниците на Абхазия е ограничена на две хиляди килокалории на ден;
● Оптимален баланс на протеини, мазнини, въглехидрати - в съотношение 1:0,8:3
● Минимално потребление на прости въглехидрати - не повече от 30 грама дневно. Към простите въглехидрати се отнасят монозахариди (глюкоза, галактоза, фруктоза) и дизахариди (захароза и лактоза);
● Консумацията на зеленчуци и мляко е 70 % от цялото меню;
● Съдържанието на витамин E надвишава три пъти дневната норма;

Основни продукти:
Мамалига (каша от царевично брашно). Водещо ястие във всекидневната диета на абхазците. Царевичното брашно е много полезен продукт. В състава му влизат витамини от групата В, витамини Е, РР и провитамин А, известен още като каротин, а също така и незаменими аминокиселини - лизин и триптофан. Благодарение на високото съдържание на целулоза, извежда ефективно токсините от организма.

Диворастящи растения и билки. В менюто им влиза коприва, берберис, амарант, див магданоз, див чесън и тученица. Тяхната полза, най-вече е в съдържанието на антиоксиданти.



Млечнокисели продукти от овче, краве, козе мляко. Те имат висока хранителна стойност, лесно смилаеми, допринасят за увеличаване на защитните функции на организма срещу инфекции.

Зеленчуци. Редовно в менюто им присъстват тиква, домати, зеле и репички. Жителите на Абхазия предпочитат мариновани зеленчуци пред сурови или топлинно обработени.

Плодове. Високото съдържание на витамини, пектин и фибри, съдържащи се в плодовете удължава младостта. Употребяват най-малко три порции различни плодове на ден. Плодовете ягоди, малини, горски ягоди, къпини, маслини, череши, смокини, праскови, дюли, фурми, нарове, мандарини, портокали, лимони, ябълки, круши, сливи и грозде имат не само приятен вкус, но осигуряват живот в добро здраве.

Ядки. Бадеми, пекан, орехи, букови ядки и лешници присъстват в големи количества ежедневно в храната на столетниците от Абхазия. Въпреки това, съвременните диетолози препоръчват яденето на не повече от една шепа ядки на ден.



Месо, приготвено на открит огън. Населението на Кавказ смята, че при готвенето месото губи своите полезни свойства. Не трябва да пропускаме възможността през топлите месеци да се поглезим със сочен кебап на открито.

Продукти с ограничена консумация:
Готварска сол в чист вид. Използването и’ е възможно само в незначителни количества при приготвянето на предястия. Вместо нея, използват ароматни подправки.
Риба. Независимо, че във водите на Абхазия има много риба, тя се употребява рядко.

Ключ към дълголетието
Култура на хранене. Абхазците ядат храната веднага след нейното приготвяне. Храненето обикновено протича в доброжелателна обстановка, в семеен кръг. Смята се за лош маниер, на масата да се обсъждат мрачни събития или тъжни новини, тъй като това нарушава хармоничната атмосфера. Има препоръка за бавно, внимателно дъвчене.

Постоянство в ежедневието. В работата, храната, свободното време и интимните отношения, трябва да преобладава стабилност - смятат столетниците. Трудът е в основата на живота за абхазците, дори в напреднала възраст. При това, работата се извършва с удоволствие, без да води до изтощение. Продължителността на интимния живот стига до дълбока старост - това е нещо толкова естествено за тях, както добрия апетит и здравия сън.
По въпроса за поддържането на здравето и удължаването на младостта, няма такова понятие като "твърде късно" или "твърде рано". Пълноценната грижа за себе си в настоящия момент ще помогне за забавянето или предотвратяването на голяма част от проблемите, които идват заедно с процеса на стареене.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.