Следва

Та-ри-ри-рам: In Shower парчето днес Daft Punk - One More Time

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 3 - 9 март

Между 6 и 9 март 2013 г. в спортна зала "Универсиада" в столицата ще се проведе третото издание на Sofia dance fest.

Culture преди 10 години

Sofia dance fest

Кога: 6-9 март, 08:30 часа 
Къде:
зала "Универсияда"

Между 6 и 9 март 2013 г. в спортна зала "Универсиада" в столицата ще се проведе третото издание на Sofia dance fest.
Sofia dance fest е първият танцов фестивал в България, който дава възможност на танцьори във всякакъв стил да се представят на сцена и да бъдат видяни и оценени на международно ниво. 

Програмата на събитието може да видите тук>>

Ехо от Банскофилмфест - филмовата панорама през март 2014 в София

Кога: 4-7 март, 18:30 часа 
Къде: 
Полски институт 

Филмовата панорама през март - "Ехо от Банскофилмфест 2013" - ще Ви представи всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко страхотни ленти за Вас! 

Пътуването и предизвикателствата пред човешката воля и физика продължават - височинен алпинизъм, гмуркане под полюса, base jumping, big wall катерене, фрийрайдинг, а най-танцувалната изненада ще бъде групата ZAZ, която ще ни посвири от връх Монблан.

Ще имате възможност да видите филмът, отличен с Grand Prix на Банскофилмфест - "Изкусителят К-2", режисьор Дейв Олсън. Не пропускайте и филма "Експедиция на Маунт Еверест" на полският режисьор Дарек Залуски, един от майсторите на екстремното кино.



За любовта и жените - тенорът Георги Петров в един концерт

Кога: 4 март, 18:30 часа 
Къде: 
Студио 5

Когато се заслушаме в красивата музика, дори да не разбираме текста, но чуваме мелодичния език… това е музиката на Италия. Това е онази точка на света, в която всяка песен е посветена на Любовта и Жените, а всяка дума в нея е премерена, романтична, красива…. съвършена. Именно на такъв концерт Studio 5 има удоволствието да бъде домакин на 04-ти март, когато на сцената на клуба ще посрещнем тенорът Георги Петров.

Той ще ни поднесе феерия от едни от най-емблематичните италиански хитове от операта на Сан Ремо през Неаполитанските канцонети, сред които ще чуете: Раrla piu piano, In ginocchio da te, La Donna e mobile, Adagio, Brindisi, L'immensita, Nessun dorma, някои от тях изпълнявани от Тримата тенори. Всъщност самият Георги Петров, заедно с Борис Луков и Веселин Вачев сформират българския еквивалент на световното трио – The Unique Voices („Уникалните гласове”). Триото определено заслужава именно това название. Освен великолепните си изпълнения на класически арии и канцонети, в репертоара им влизат както евъргрийни, руски и български песни, така и поп, рок, джаз, латино и още много други…

Вход: 10 лв. и 15 лв. за двама



София филм фест (Sofia International Film Festival)

Кога: 6 март
Къде: 
зала 1, НДК

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), който е едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път.

Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Официалното откриване на 18-ия София Филм Фест е на 6 март в Зала 1 на НДК с ексклузивна прожекция на най-новия филм на Стефан Командарев „Съдилището”, копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Церемонията по награждаването ще се състои на 15ти Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна ще продължи до 30 март.

Програмата съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.



Brazzobrazzie - фестивал

Кога: 7-8 март, 21:00 часа 
Къде: 
SOFIA LIVE CLUB

Формацията "Фънки стайл брас" (Funky Style Brass) – брас банда в свободен стил, която по неподражаем начин съчетава различни музикални жанрове и с лекота преминава от едно състояние към друго, ще посрещне всички свои почитатели в "Sofia live club".

Провокативните, атрактивни, виртуозни музиканти от "Фънки стайл брас" идват за първи път в България, за да закрият третото издание на Brazzobrazzie. Фестивалът, посветен на красотата и богатството на духовата музика, ще се проведе на 7 и 8 март в "София лайв клъб" с приятелската подкрепа на ирландското уиски "Бушмилс" (Bushmills), което за пореден път подава ръка на меломанското събитие.

Представленията на "Фънки стайл брас" са доста различни - на сцената излизат 9 музиканти с голямо чувство за хумор, шантави костюми, заразителна музика и неизчерпаема енергия. Композициите им пък съчетават оригинални музика и текстове, като създават приповдигаща, енергична фънки атмосфера, като в същото време успяват да отдадат почит на традициите с мощен брас звук.

Фестивалът ще бъде открит с концерт на легендарния американски тромбонист Джигс Уигам, който пристига за пръв път в България по покана на Брас Асоциация и Фондация “Америка за България”.

Билети:  25 лв. една вечер, 40 лв. фестивален билет, в мрежите на "Тикетпортал" и "Тикетплюс", както и в Билетния център на НДК, и на място в"София лайв клъб" в дните на фестивала.


Изложба образи на родното в галерия "Лоранъ"

Кога: 3 март
Къде: 
 галерия "Лоранъ"

Галерия Лоранъ отбелязва националния празник 3 март с впечатляваща експозиция от творби на едни от най – известните и високо ценени български класици. През целия месец март в салона на „Оборище” 16 ще бъдат подредени изключително интересни и редки произведения, като разнообразието от жанрове и сюжети е обединено, разбира се, от темата за Родното. Особен интерес в изложбата предизвикват картините на Златю Бояджиев „Пейзаж”, 1955 г., и „Овчар със стадото си”, 1975 г.– създадени с лява ръка от един емблематичен за българското изкуство художник. Друг всепризнат майстор на четката - Цанко Лавренов, е представен също с две творби – характерната „Улица в Стария Пловдив”, 1934 г., и лиричният пейзаж „Есен край Янтра”, 1946 г., публикуван в книгата на Йонка Коцева “Цанко Лавренов”, 1976 г.

Наред с публикуваните в изкуствоведската литература произведения, не по – малък колекционерски интерес предизвикват творбите, запечатали облика на традиционния бит и култура на българина, като ранният пейзаж на Христо Берберов от родния му град Елена, „Селски къщи” на Наум Хаджимладенов, „Пейзаж от Пазарджик”, 1957 г., на Златка Дъбова, „Момичета”, 30-те години, на Добри Добрев, „Търново”, 30-те години, на Стоян Василев, и редица други значими произведения на художници, допринесли за развитието на родната живопис през първата половина и средата на ХХ в.

„Образи на Родното” е изключителна селекция от ценни произведения с музейна стойност – истинско предизвикателство за всеки страстен колекционер на българско изкуство.



През седмицата ще видим ОЩЕ

премиери:
премиера на книгата „Зовът на кукувицата“ на Робърт Галбрейт

кино примиери:
"300: Възходът на една империя"
"Директен полет"
"Откачалки"

More from View Sofia

More Culture

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.