Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 19 - 25 май

Акценти в програмата на Зона Култура фест тази седмица

Предстоящите културни събития от „Зона Култура” фест , който ще се случват в зоните до края на седмицата...

Events преди 9 години
15 май / Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)
Между 14:00-16:00 часа театър на огъня и сенките Fireter е подготвил уъркшоп за ходене на кокили и жонглиране с пой и различни огнени инструменти. Всеки, желаещ да разбере, какво е да жонглираш на високо, може да се включи в отворените тренировки.
От 18:00 часа пък Looneytools и Barakа Design Lab ще открият съвместна изложба, съчетавайки steampunk и дизайн. Looneytools ще демонстрират как това което другите разпознават като отпадък или скрап, steampunk артистите превръщат в нещо ново и впечатляващо. Същевременно дизайнерите от Barakа Design Lab вдъхват нов живот на стари и непотребни вещи, експериментирайки с материали и създавайки по този начин произведения на изкуството.
 
16 май / Хладилен завод, голяма зала (ул. Индустриална 11)
В 18:00 Калия Калъчева ще открие изложбата си наречена „Златната среда“. Калия Калъчева е родена през 1986г. Завършва Национално училище за изящни изкуства „акад. Илия Петров“ и Национална художествена академия, София, специалност Живопис. Има две самостоятелни изложби – в галерия „София – Прес“ през 2011г. и галерия „Дебют“ през 2005г. Според Калия Златна среда е абсолютната хармония - това е средата между крайностите. Златото е символ на материалното благополучие. Материалността около нас става доминираща, предметите и дори жилищата ни се превръщат в златни, защото са най-ценното което имаме. И заради усилията, които полагаме, за да ги поддържаме, и заради времето, в което не ги ползваме, за да ги запазим. Така средата, в която живеем, се превръща в златна. Изложбата ще продължи до 20 май.
Точно в 20:00 часа ATOM театър ще представят пред публика авторски спектакъл "М ЕТ А МОР Ф ОЗА". В своята същност проектът разглежда взаимовръзката между мъжкото и женското началo, етапите на метаморфоза, през които те преминават, за да достигнат пълна хармония и тяхната проекция чрез телата на актьорите. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, фондация „Етюд” и резидентска програма на център за съвременен танц „Derida Dance Centere”.
 
17 май / Хладилен завод, вътрешен двор (ул. Индустриална 11)
В събота във вътрешния двор на Хладилен завод „Мраз“ ще се проведе open-air фестивален ден „Фабрика култура“ от 14:00 часа до полунощ. Посетителите ще могат да прекарат следобеда сред визуални провокации, ще могат да се включат в уъркшоп и да се наслаждават на музика, организирана от Elegantly Wasted Promotions. Ето и програма за деня:

14:00 – Откриване – инсталация от Looneytools feat. Baraka Design Lab; Рисуване на място – Изабела Павлова и Точка Илиева; Изложба – Изабела Павлова 
15:00 – Бояна Желязкова – Цигулка 
16:00 – Уъркшоп – Илюзия; Перформънс на Cirque de la Luna.
17:00 – 24:00 Dubstard, Elegantly Wasted Showcase + Special guests TBA
21:00 – Видео инсталация от Сара Кюркчиева; прожекции късометражно кино 
24:00 Край
 
17 и 18 май / Фабрика за градско изкуство (стокова борса „Зимница“, ул. Владайска река 204)
На 17 май, събота, от 11:00 до 18:00 часа магазин „Импресия“ ще направи демонстрация на разнообразни ефекти върху текстил със спрей и бои на Марабу.
В събота и в неделя от 12:00 до 19:00 часа BazArt.bg пък организира steampunk изложение с музикална и мултимедийна част, както и представяне на платформата Steampunk.bg. В рамките на изложението ще бъдат представени авангардни български скулптури, приложно изкуство, изобразително изкуство, литература и други произведения и артикули в стилистиката на стиймпънка.
 
17 и 18 май / UnderGara (Централна ЖП гара София)
През уикенда между 12:00 и 16:00 часа Фрийрън България организират отворени тренировки, покриващи основните движения и философия на спорта. Тренировките ще бъдат провеждани всяка събота и неделя от ЗонаКултура фест.
 
Събитията от програмата на фестивала Зона Култура, заедно с подкрепата на Столична община имат за цел да превърнат София и Югозападен регион в „Европейска столица на културата 2019“.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?