Следва

Развеждат се! Антонио Бандерас и Мелани Грифит след 18 години брак

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 9 - 15 юни

Един луд и незабравим петък 13-ти се очертава на хоризонта през юни! Под името EXIT Adventure Bulgaria...

Events преди 9 години

EXIT Adventure Bulgaria

 

Кога: 13 юни, 15:00 часа
Къде: Маймунарника

Един луд и незабравим петък 13-ти се очертава на хоризонта през юни! Под името EXIT Adventure Bulgaria, в рамките на 15 часа най-добрият европейски фестивал ще оживее в София на две сцени, като част от подготовката за предстоящото 15-о юбилейно издание в Сърбия и Черна гора през юли. Четирима EXIT-хедлайнера и осем горещи български групи и диджеи ще се включат в събитията.

Приключението ще започне в клуб „Маймунарника“ в Борисовата градина в 15.00 часа. В късния следобед публиката ще се потопи в лежерно реге настроение, доставено от Selector Lazy Face, което ще надградят българската етно-реге-хип-хоп група Мерудия. Градусът на настроението ще се покачи с една от най-популярните български сайкъделик етно-рок групи - Kottarashky & The Rain Dogs.

Разбира се, на сцената ще се качат и тазгодишните представители на България на EXIT – група Оратница, чиито мощен булгарбийт - автентична смесица от български фолклор и акустичен дъбстеп и дръм енд бейс ще подгрее публиката за сръбските хардкор-реге-пънкари Eyesburn. Веднага след тях на сцената ще се качи един от настоящите хедлайнери в програмата X-Bass на основната сцена на EXIT Festival 2014 в Нови Сад – Koven Live.

Горещото британско дъбстеп дуо са създателите на един от най-силните сингли на миналата година – More Than You. На EXIT Adventure Bulgaria ще видим специалното им шоу на живо, което представлява смесица от смазващи бас линии, заразителни мелодии и вокали на живо.

Големият хедлайнер, който ще закрие програмата на първата част на Exit Adventure Bulgaria е Kiril Djaikovski feat.TK Wonder – лудото шоу в пълен македонско-американски състав на бандата на световноизвестния композитор и продуцент.

След шоуто му, EXIT Adventure Bulgaria ще продължи в клуб Blender, където в 22.30 програмата ще открие новият проект на световния бийтбокс шампион SkilleR и местния вокален екстремист Pavel Clave – Vox Box. След тях ще чуем още един нов състав на вече доказани имена на българската сцена – MAGntk събира DJ Ilko и Майкъл Флеминг в един проект, чиято цел е слънчевото настроение и безкомпромисните грууви танцувални ритми. Рамо до рамо ще се изявят и следващите артисти зад пулта на EXIT Adventure Bulgaria – Roboloco – проектът на Miss Lidiya и DJ Smurf от Metropolis. Те ще бъдат и последната подобаваща подгрявка преди основния EXIT-хедлайнер – обичаен гост на EXIT Dance Arena, както и в най-добрите клубове за електронна музика в света – James Zabiela! Скреч виртуоз, ветеран в оригиналното смесване на хаус и техно стиловете с брейкбийт, хип-хоп и луупове на живо, вече почти 15 години той е сред водещите имена на световната електронна сцена.

Още един чужестранен артист ще завърши програмата на EXIT Adventure Bulgaria в ранните часове на съботния ден. Lea Dobricic е сред най-популярните имена, произхождащи от съвременната сръбска електронна сцена – не само заради екстравагантния си външен вид, но и заради уникалния усет, с който съчетава тек-хаус, дийп-хаус, минимал и техно в свежи и изпълнени с артистични идеи лайв-сетове.

Вход: за двете части на EXIT Adventure Bulgaria ще бъде само с покани! Вижте как може да ги получите тук 

 Изложба на италианския фотограф Франческо Артибани

Кога: 9 - 23 юни, откриване - 9 юни, 13:30 часа
Къде: Арт Център ФотоСинтезис

На 9 юни от 19:30 ч.  ще бъде открита изложбата на фотографии ФРАГМЕНТИ И ПРИСЪСТВИЯ на Франческо Артибани, изгряваща звезда на съвременната италианска фотография, в галерията на Арт Център ФотоСинтезис. Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София, в сътрудничество с Българската фотографска академия и се провежда в рамките на Месеца на фотографията 2014. 

Изложбата е разделена на две части: Първата включва селекция от 35 наскоро заснети фотографии, концепцията за които гравитира около едно „друго“, ефимерно измерение - на увеличените до безкрайност детайли, които достигат до космическо измерение, стремящо се максимално да се разграничи от постоянно безтегловната реалност. Несъзнателното надделява, опитвайки се да изкрещи чрез изследване на малки естетически възприятия, някои от които ежедневни, а други – продиктувани от природата или от потока на времето. Елементите придобиват нова форма и идентичност, прониквайки в собствената си вътрешност, като се гледат и показват какви са в действителност, сливайки се в една игра на цветове, светлина, играейки, за да дадат живот на нови елементи и контексти.

Във втората част са представени 11 кадъра, подбрани от проекта ‘Negative’, които са били замислени не за да бъдат отпечатани, а за да бъдат прожектирани в зала, максимално напомняща средата в камера обскура (червена светлина) или някакво друго тъмно място, изолирано от останалия свят, така че да получим усещането за влизане в друго измерение, с нюанси със силно визуално въздействие.

Франческо Артибани е роден в Рим на 15 август 1987 г. и понастоящем живее и работи в София. Произлиза от артистично семейство и от ранна възраст е заобиколен от артистична среда. Учи в Lycée Chateaubriand с френски език в Рим. Взима диплома за Моден стилист и консултант от Европейския институт по дизайн в Рим и следва магистратура по модна журналистика в Академия ди Лусо. Той е съосновател на модното списание ‘Spleen Magazine’ и работи като моден консултант на свободна практика, куратор, фотограф и визуален артист.


 
Изложба на Людмил Лазаров 

Кога: 10 - 26 юни, вернисаж - 10 юни, 18:00 часа
Къде: Галерия "Арт 36"

В последните години Людмил Лазаров създава чисто абстрактно изкуство. Той не се отказва от аристократизма на класическата живопис, като използва техниката на маслени бои върху платно и някои нейни технически похвати. С четка нанася живописни пластове върху цялата повърхност на платното, последователно напластява фактурата жестово, “а ла прима” и запечатва следите на процеса. Така достига до свой автономен стил в концепцията си за същността на живописта, такава, каквото тя е в днешното време на постмодернизма.

Психологическата му активност променя цялостно възгледа му за изкуство от неокласицизма към безпредметната абстракция. В изкуството му настъпва трансформация, която променя пластично - концептуалния му код по отношение на цвят, форма, обем, композиция, съдържание. В изразните си средства художникът достига до пълната ахроматичност на живописната повърхност, която представлява една сплав от надживописвани една над друга повърхности, носещи внушение за първично единство на субстанцията. Този “бавен еспресионизъм”, както го нарече изкуствоведът Надежда Джакова, пластичната форма загатната в предходните му платна, сега напълно се обезсмисля, но се запазват следи от “силовото ѝ поле” разтворени в релефа на живописното покритие.



Пикник на свободата. София: Поетики

Кога: 14 юни, 17:00 часа
Къде: Лятна сцена на Борисовата градина

На 14 юни на Лятната сцена на Борисовата градина, под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев ще се открие международния „Пикник на Свободата“.

Тази година Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват 25 години от падането на комунизма. По този повод дипломатическите им представителства и техните културни институти в България съвместно със Сдружение „София Поетики“ и Столична община ви канят в съботната вечер на първия по рода си „Пикник на Свободата“.

Празникът на свободата започва точно в 17.00 часа с много музика, игри за малки и големи, фестивал на хвърчилата и поезия. Купонът продължава на главната алея под езерото с лилиите с пикник под открито небе, придружено с невероятно светлинно парти с DJ, където до 22.00 часа настроението ще поддържат колоритни банди като Sarakina от Полша, Krch-off Band от Чехия, „andagainandagain“ от Сърбия, The Bedlam Club от Франция, Шотландия, Русия, към тях ще се присъединят визуалният гръцки артист Янис Исидору и Васко Кръпката бенд.

Любителите на поезията ще могат да се насладят на четенията на 25 от най-ярките български поети, представители на три литературни поколения, а към тях ще се включат и чешкият поет Й. Х. Кръховски, македонският Никола Маджиров, Гарард Конли от САЩ, Катерина Стойкова-Клемър от България/ САЩ, Яна Букова от България/ Гърция, Димитрис Аллос и Катерина Илиопулу от Гърция.

Водещи на събитието ще бъдат неповторимият български актьор Стоян Алексиев и поетът Ясен Атанасов.

Специална филмова програма, посветена на събитията от 1989 г. ще тече още от 12 юни. Среща-дискусия с Януш Онишкевич (Полша), Йон Карамитру (Румъния) и др. активни участници в събитията от 1989 г. ще се състои на 13 юни от 15.00 ч. в Театър „Алма Алтер“ с модератор проф. Александър Кьосев.



„Пистолет във всяка ръка” - филм на Сеск Гай, част от XXI Седмица на испанското и ибероамериканското кино

BeerRelation - фестивал

Кога: 15 юни, 20:00 ч
Къде:
 Кино Люмиер

На 15 юни 2014 г. Институт Сервантес-София ще представи на българската публика филмът „Пистолет във всяка ръка” в рамките на XXI Седмица на испанското и ибероамериканското кино (11 - 15 юни 2014 г.), организирана от Посолството на Испания и посолствата на Латиноамериканските държави в София, представящ обширен преглед на съвременното испанско и латиноамериканско кино.

Въпреки че има всичко, Х. страда от последиците на дълбоката депресия, в която е изпаднал. В същото време E. (Фернандес), живее с майка си, след като е предпочел компанията на котката си, пред тази на своята приятелка. С. опитва да си върне любовта на разочарованата му съпруга, две години след раздялата им. Х. прибягва до лекарства с хипнотичен ефект, за да разбере защо съпругата му е имала извънбрачна връзка. П. се стреми да съблазни младата си колежка. Мария и Сара разменят съпрузите си, за да разкрият най-съкровените им тайните. Л. е мъжът, нарекъл любовника си на името на кучето си. Осем мъже попадат в ситуации, които разкриват по един различен начин общия им проблем – техния любовен живот.

Лентата „Пистолет във всяка ръка“ е отличена с награда по време на 5-то издание на филмовите награди „Гауди“ за най-добър филм на каталански език, както и за най-добър сценарий и най-добра поддържаща роля на Едуард Фернандес и Кандела Пеня.

Филмът не се препоръчва за деца под 7 години.

Вход: свободен



През седмицата ще видим още

Фестивали:


BeerRelation - фестивал

Кино:

Кинопрожекция на филма "Малу с колелото"

"Който оцелее ще разказва"

"Тарзан" - 3D

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?