Следва

Сутрин в 7 точно с Греди Асса

С приятел до теб

На 29 септември с фотоизложбата Breast Friends бе открита националната кампания за борба с рака на гърдата „С приятел до теб”...

Events преди 15 години

На 29 септември с фотоизложбата Breast Friends бе открита националната кампания за борба с рака на гърдата „С приятел до теб”, организирана от България и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели. . Специалната изложба на световноизвестния фотограф Стивън Ранкин, посветена на кампанията, можеш да видиш в централното фоайе на City Center Sofia.

Патронът на инициативата бе Еврокомисар Меглена Кунева, която направи специално обръщение към гостите, като посочи, че ракът на гърдата е един от сериозните здравни проблеми в Европейския съюз днес. Статистиката сочи, че всяка година в Европа се диагностицират около 320 хиляди жени с това заболяване, каза още г-жа Кунева.

Изложбата Breast Friends (брест френдс) пристига в България след гостуването си в 30 страни пред над 2 милиона зрители. Посетителите могат да видят 30 художествени фотографии на жени, излекували се от рак на гърдата, заедно с най-близките им хора, които са били до тях по време на борбата с болестта. Пред обектива на фотографа застават и известни личности, помогнали на свои приятели да преживеят болестта. Между тях са хърватският актьор Горан Вишнич, британската изпълнителка Гери Холиуел, Ромина Пауър, Джери Хол, чиято сестра близначка я признава за най-голямата си упора в трудната борба.

Основното послание на всички тях е, че освен ранното откриване, точното диагностициране и правилното лечение на конкретния вид рак, изключително важна е и ролята на близките, а широката обществена информираност по темата може да спаси много животи. Положителната нагласа е същността на изложбата Breast Friends, която е обиколила цял свят с подкрепата на фармацевтичната компания Roche.

Самият автор, Стивън Ранкин, разказа във видеоматериал за изложбата, а някои от двойките, заснети във фотосесията, разказват кратка история за преживяното. Така например научихме как американската актриса Марша Грос, позната на българските зрители от сериала „Отчаяни съпруги”, заедно с други приятели, помага на приятелката си Розмари, с диагноза рак, като след всеки сеанс на лъчетерапия, й организира изненада с подарък в къщата.

От българска страна „С приятел до теб” ще продължи през обектива на фотографското дуо Богданов/Мисирков.” Фотографската сесия ще се реализира през октомври и ще се представи във всички областни градове в България, за да даде кураж на много жени с тази диагноза и на техните близки.

Всяка година в България се диагностицират 3584 нови случая с рак на гърдата по данни на Националния раков регистър. При повечето от тях (92.9%), болестта е в ранен стадий и в 7.1% - в напреднал метастатичен стадий. Поради повърхностното разположение на органа, жените сами могат да следят състоянието на гърдите си и при поява на нещо необичайно, трябва да потърсят лекарска помощ.

Добрата новина е, че медицинската наука вече разполага с ново поколение противоракови лекарства, моноклонални антитела, които бележат значителен напредък в лечението на болестта и дават шанс за излекуване.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?