Следва

Да се наслаждаваме здравословно на слънцето

Лозови сарми с тиквички, ориз и кедрови ядки

Лозови сарми с тиквички, ориз и кедрови ядки...


Food преди 9 години

Силвена Роу е родена и израснала в Пловдив. Баща ѝ, който има турски корени, вдъхва у нея любов към готварството, предавайки ѝ традициите на османската кухня. Семейната и професионалната среда предоставят на Силвена уникалната възможност да сподели с останалите най-доброто от кухнята на Източното Средиземноморие.

Силвена е шеф-готвач в хотел „Мей Феър“, където, след реновацията за няколко милиона лири, през пролетта на 2011 г. отваря врати нейният ресторант „Куинс“. Тя се радва на завидно реноме и известност заради телевизионните си изяви. 

Силвена е била шеф-готвач на ресторантите от „Балтик груп“, включително лондонския „Балтик“, на „Ше Кристоф“ и на рeсторант „Водка“, а разнообразният ѝ опит в света на храната варира от сътрудничество с известни марки като „Деликатезе“ на „Уейтроуз“, до създаване на рецепти за „Гардиън“. Тя е и кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг „Източни обещания“. 


Рецептата, която ти предлагаме днес е включена в кулинарната книга на Силвена Роу, издадена от ИК Ентусиаст, „Пурпурен цитрус & сладки ухания“. Книгата можеш да намериш тук >>>

Очаквай и останалите изкушения по рецепти на блондинката, които ще разкриваме едно по едно в дните до края на седмицата. 

Вече ти показахме как се приготвя Глазирано пиле с мед и лавандула, а днес следват:

 Лозови сарми с тиквички, ориз и кедрови ядки


Какво ни е необходимо: 

за лозовите листа
50 лозови листа, пресни или консервирани, или пакет лозови листа 300 г

за плънката
4 с.л. зехтин
1 голяма глава ситно нарязан лук
500 г тиквички, обелени, с отстранени семена, нарязани на кубчета
90 г късозърнест ориз
8 стръка пресен риган, ситно нарязан
8 стръка пресен естрагон, ситно нарязан
50 г препечени кедрови ядки, едро нарязани

за поднасяне

200 мл кисело мляко
кората и сокът на ½ лимон
1 с.л. зехтин

Как да ги приготвим:

За лозовите листа
Ако не можете да намерите пресни лозови листа, използвайте консервирани, измийте ги и ги подсушете добре. Изберете 40 хубави листа и отделете останалите. Кипнете тенджера с вода, свалете от котлона и пуснете лозовите листа да се бланшират. След 5 минути извадете листата и подсушете с дебела хартиена кърпа.

За плънката
Загрейте зехтина в дълбок тиган на умерен огън и задушете лука за около3 минути, докато стане полупрозрачен. Добавете тиквичките и гответе в продължение на5 минути. Добавете ориза, разбъркайте добре с останалите съставки, след това добавете и разбъркайте ригана, естрагона и кедровите ядки и посолете. Оставете на котлона10 минути.

За оформяне на сармите
Разстелете изстинал бланширан лозов лист с лъскавата страна надолу и поставете малко количество от сместа с тиквичките в центъра– колкото да можете удобно да я увиете с листа. Прегънете най-близкия до вас долен край над пълнежа, след това прегънете двата странични края и стегнато претърколете напред, за да се получи спретнато пакетче.

За приготвяне на сармите
Застелете дъното на тенджера среден размер с 4 или 5 от небланшираните лозови листа, които отделихте. Подредете сармите с прегънатите страни надолу, в така приготвената тенджера, в стегнати подравнени слоеве. Покрийте с останалите небланширани листа. Добавете достатъчно вода, за да ги покрие. Затиснете сармите с чиния, за да не се разместват. Оставете да къкри на слаб огън за45–50 минути.

За поднасяне

Смесете киселото мляко, лимона и зехтина, и посолете. Поднесете сармите топли или студени, със соса от лимон и кисело мляко.

More from View Sofia

More Food