Следва

Включи се в новата игра на LANCASTER и ViewSofia и спечели страхотни награди - условието на играта

Печени картофи с розмарин и сос айоли от шалот и портокалови цветчета

Печени картофи с розмарин и сос айоли от шалот и портокалови цветчета...

Food преди 9 години

Силвена Роу е родена и израснала в Пловдив. Баща ѝ, който има турски корени, вдъхва у нея любов към готварството, предавайки ѝ традициите на османската кухня. Семейната и професионалната среда предоставят на Силвена уникалната възможност да сподели с останалите най-доброто от кухнята на Източното Средиземноморие.

Силвена е шеф-готвач в хотел „Мей Феър“, където, след реновацията за няколко милиона лири, през пролетта на 2011 г. отваря врати нейният ресторант „Куинс“. Тя се радва на завидно реноме и известност заради телевизионните си изяви. 

Силвена е била шеф-готвач на ресторантите от „Балтик груп“, включително лондонския „Балтик“, на „Ше Кристоф“ и на рeсторант „Водка“, а разнообразният ѝ опит в света на храната варира от сътрудничество с известни марки като „Деликатезе“ на „Уейтроуз“, до създаване на рецепти за „Гардиън“. Тя е и кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг „Източни обещания“. 


Рецептата, която ти предлагаме днес е включена в кулинарната книга на Силвена Роу, издадена от ИК Ентусиаст, „Ориент Експрес“. Книгата можеш да намериш тук >>>

Очаквай и останалите изкушения по рецепти на блондинката, които ще разкриваме едно по едно в дните до края на седмицата. 

Вече ти показахме някокло рецепти от първата книга, разкрихме тайната на добрата пилешка шаварма и хрупкавият хляб с черен сусам, а за днес сме ти подготвили:

Печени картофи с розмарин и сос айоли от шалот и портокалови цветчета

Какво ни е необходимо:

1 кг картофи, обелени и нарязани на едри парчета
3 глави шалот
5 с.л. зехтин
½ ч.л. морска сол

За соса

4 клонки пресен розмарин, само листата
150 мл зехтин
2 жълтъка
сок от ½ портокал
настърганата кора от 1 портокал
½ ч.л. вода от портокалови цветчета

Как да ги приготвим:

Загрейте фурната с вентилатор до 180°С (газова фурна на 6). Варете картофите в тенджера, докато станат почти готови. Отцедете от водата и ги изсипете в тавичка за печене. Сложете и шалота, без да го белите, сипете зехтина и подправете с морската сол. Печете във фурната около 1 час и 30 мин, докато картофите станат златисти и хрупкави. Извадете лука на 45-ата минута. След като изстине, изгребете вътрешността
и оставете настрани. 

Приготвяне на соса 
Леко намачкайте листата на розмарина, за да изпуснат аромата си. Изсипете половината зехтин в малък тиган и загрейте почти до точката на димене. Свалете от котлона и сложете листенцата розмарин. Оставете да престои 1 час и после добавете останалия зехтин. Прецедете, за да отстраните листенцата розмарин. Изхвърлете ги и запазете зехтина. Сложете жълтъците в блендер заедно с лука. Пюрирайте до гладка консистенция и после, докато блендерът все още работи, бавно добавете розмариновия зехтин. Подправете и прибавете портокаловия сок, портокаловата кора и водата от портокалови цветчета. Сервирайте печените картофи със соса с розмарин.

Още от днес (09 юли 2014):

Б като_ Библия, Б като Блог

Редакторски двубой: Да или Не на новата прическа на Кристен Стюарт?

И още...

More from View Sofia

More Food