Следва

През седмицата ще видим ОЩЕ...

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 4 - 10 август

Между 7-9 август 2014 г. в София ще се проведе първото издание на Фестивала 180˚...

Events преди 9 години

"пазители на галактиката"e: larger;">Фестивал 180 градуса

 

Кога: 7 - 9 август, 19:30 часа 
Къде: 

Между 7-9 август 2014 г. в София ще се проведе първото издание на Фестивала 180˚. В трите предстоящи събития ще чуем една изключително алтернативна смесица от различни видове камерна класическа музика - от барокова до съвременна - създавайки интересни тематични връзки между произведенията. Всички събития са с начален час 19:30 и вход по желание.

Първото събитие е на 7.08.2014 и ще се състои в църквата “Д-р Лонг” в София. В основата му стои импресионистичната сюита за 4 ръце „Майка ми гъската“ от Морис Равел. Различните части на произведението разказват историите на приказни герои, олицетворени от музикални звуци.

Второто събитие е на следващия ден, 8-ми август в Склада. В “Dance!” артистите от 180° ще ни преведат през различни епохи и жанрове с музика, вдъхновена от танц. Акцентът тук са две произведения, написани специално за 180° от композиторите Христо Йоцов и Самюъл Куотърмейн Смит.

Един експеримент, който свързва акустичното с електронното изкуство представлява финалното събитие е на 9-ти август във Фабрика 126. Танцьорката Сара Бицока ще представи нейна уникална танцова интерпретация, a в края на програмата ще се насладим на електро-акустичната импровизация на звуковия дизайнер Доминик Клайнкнехт и фаготиста Александър Хаджиев.

Нетрадиционните локации, близкия контакт между публика и изпълнители и изключително цветната музикална програма ще преобърнат представите ви за класическата музика на 180 градуса.

Подробна информация за фестивала 180˚ може да намерите тук.>>




София филм фест

Кога: 30 юни - 1 септември, 21:00 часа
Къде: Маймунарника

Веднъж седмично – всеки понеделник до 1 септември, в МАЙМУНАРНИКА (Борисова градина) ще има КИНО на ОТКРИТО. Програмата е съставена от заглавия, представяни в рамките на София Филм Фест, а сега ще може да се срещне с тях ОТНОВО, под звездите!

4 август - НИМФОМАНКА – част 1, 21:00 часа, част 2, 23:00 часа, режисьор Ларс фон Триер

Чаровната Шарлот Генсбур влиза в ролята на нимфоманка в последната провокация на Ларс фон Триер. В студена зимна вечер възрастен мъж открива героинята ѝ - Джо, пребита в един безистен. Той я прибира в апартамента си и тя започва да разказва своята нетипична история. Зрителят става свидетел на еротичното пътешествие на една жена през различните периоди от живота ѝ.




Eстетика от природата - самостоятелна изложба на Росана Берти Гарцели

Кога: 10 юли - 31 август
Къде: Национален музей на българското изобразително изкуство

Изложбата представя 43 скорошни творби и една инсталация по темата за екологочното равновесие, които италианската артистка представя в България за първи път. Изложбата, организирана от Италианския културен институт в София в сътрудничеството на музея, е придружена от оригинален каталог и ще бъде отворена до 31 август.

„Става дума за творби, създадени в периода 2012 – 2014 г., които свидетелстват за плодовете на художествената еволюция на Берти Гарцели, която с тези свои работи предлага на посетителя една настойчива действителност: екологичното равновесие посредством употребата на естествени материали, като цветни въглени, както и ядивни такива, като кафе, червено вино, какао, яйце и подправки – пише в каталога Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в София. - Цветовете са цветовете на природата и на нейните елементи.

В тази естествена смесица от аромати и вкусове, от цветове и форми, откриваме сладостта на типичния почерк на една жена артист, която се измерва с жизнерадостното търсене на вътрешни и външни пейзажи, с цялото и неговите фрагменти, с равновесието и хармонията в търсене на един универсален език, способен да комуникира с човечеството посредством една Естетика от природата.“

Инсталацията е озаглавена „Свободни послания“ и се състои от знаци, направени със зехтин върху “сламена хартия“. Още веднъж естественият елемент „олио“ е главен герой и вдъхновява авторката за една поредица от знаци и цветове, които представляват естетика, освободена от формата. Заедно, тези послания образуват един монолог, който ще има дефинирано пространствено-времево измерение, но все пак готово да се разшири, благодарение на хартията в инсталацията.



Фотографска изложба - "Благотворителността през обектива"

Кога: 4 - 17 август
Къде: Viivacom Art Hall

За трета година Viivacom Art Hall представя изложба с най-добрите фотографии от фотоконкурса Благотворителността през обектива.

От 4 до 17 август арт пространството в Телефонната палата ще бъде първата спирка на пътуващата експозиция, показваща многообразните лица на благотворителността през погледа на фотографи – любители и професионалисти.

Персонажите и историите в изложбата са различни, но всички те са обединени от едно – убедеността, че си струва да опитваме да променяме света и себе си като правим жестове към другите. Кадрите ни запознават с доброволци, които помагат на бежанците в страната ни; момиче, дарило книгите си на библиотеката в своето училище; деца, които заедно чистят кв. Факултета; момче, спасило от сигурна смърт куче, пропаднало в заледено езеро.
След представянето в София пътуващата експозиция ще обиколи различни градове из страната.



През седмицата ще видим още

Кино:

Кино за пътешественици - "Иран - седемте лица на една цивилизация"; "24 вкуса от Неапол"

"Люси"

"Пазители на галактиката"

"Принцесата на Монако"

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?