Следва

В памет на Валери Петров, БНТ променя програмата си

Мона Недева пред View Sofia: „Трябва да се обединим и да спрем домашното насилие”

„Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!” С това послание...

People of art преди 9 години

Екипът на ViewSofia разговаря с актрисата по повод участието й в кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие”

„Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!” С това послание младата звезда Мона Недева се обръща към цялото общество, призовавайки го да отвори очите си за проблема и да покаже своята непримиримост към него.

Актрисата е сред петте български звезди, които тази година се включват в кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие”. С участието си тя иска да помогне на жертвите на този терор да осъзнаят, че има решение за проблема им, а именно – да споделят за него.

Какво още иска да разкаже Мона, можете да разберете от самата нея:

V.S: Защо прие поканата да станеш посланик на кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ на AVON?
М: Като част от младото поколение искам да дам пример на младите хора. Насилието не е решение. Ще бъда много щастлива, ако чрез тази кампания помогнем на повече жертви на домашно насилие. Хората трябва да бъдат добри, да си помагат и да се подкрепят. Радвам се, че чрез тази инициатива можем да дадем на много жени щастие и сигурност.

V.S: Сблъсквала ли си се с проблема лично?
М: За щастие нямам познати, които да са попадали в подобна ситуация. Надявам се, че никоя моя приятелка не би скрила такова нещо от мен.

V.S: Проблем като този е свиреп по мащабите си и също толкова свиреп по липсата на гласност около него. Защо мълчим?
М: Забелязала съм, че сме народ, който обича да се оплаква за всичко и на всички. Но сякаш за сериозните проблеми не се говори открито. Трябва още от най-ранна детска възраст, както и в училище, да се говори с подрастващите, да бъдат възпитавани кое е добро и кое лошо и да знаят как да се справят с такива ситуации. Само тогава ситуацията ще се промени.

V.S: Кога и как объркваме децата си и ги правим жестоки възрастни?

М: В семейството трябва да има много любов и разбирателство. Децата попиват всичко и когато виждат скандали и насилие вкъщи, те го смятат за нещо нормално, нещо, което може би се случва навсякъде.

V.S: Защото всичко се корени в детството или не смяташ така?
М: Разбира се. Колкото повече пораствам, толкова повече се убеждавам, че първите седем години са най-важни. Факторът приятели и училище също влияе много, но когато едно дете е възпитано добре вкъщи, то много рядко може да тръгне по лош път. В училищата има много насилие, големите тормозят по-малките, учителите тормозят учениците, дори и ученици бият учители. Там според мен също трябва да има промени, трябва да се говори открито по тази тема, да се обсъжда с децата, да има по-адекватни психолози във всяко училище. Все неща, които се надявам да се променят скоро.

V.S: Коя приказка бе разказала на децата си толкова много пъти, че да я запомнят завинаги?
М: Когато бях малка, много обичах мама да ми чете. Карах я да ми чете една и съща книга всяка вечер. Беше много голяма, бяла, с лъскави корици и много красиви рисунки. Ако я намеря, ще се радвам да я чета на моите деца. Бяха приказките на Андерсен, „ Дивите лебеди” ми беше любимата.

V.S: Обичаш ли спокойствието?
М: Понякога. Зависи от настроението ми. Обожавам морето, много ме успокоява. Обичам просто да стоя на плажа, да слушам любима музика и да гледам морето. Това е истинското спокойствие за мен.

V.S: Как изглежда то за теб в чисто битов смисъл?
М: Вкъщи, с любим човек, няколко интересни филма и много вкусна храна.

V.S: Имаш ли рецепта за вътрешна красота?
М: Старая се да спортувам и да се храня здравословно. Когато си здрав и се чувстваш добре, със сигурност изглеждаш добре.

V.S: Къде ще си починеш това лято?
М: С това лошо време – сигурно под чадъра с гумени ботуши.

Основен партньор на AVON в кампанията „ Говори открито” е „ Алианс за защита срещу домашното насилие”. Чрез продажбата на продукти от синята благотворителна серия на бранда AVON подпомага именно центровете за защита и превенция в рамките на „ Алианса”. Сумата, набрана тази година, ще бъде дарена на кризисен център в Димитровград за жени и деца, пострадали от домашно насилие. На сайта на организацията alliancedv.org можете да откриете контакти на най-близките до вас центрове.

Станете посланик! Открийте най-близкия до вас представител на avon.bg и поръчайте своя благотворителен продукт от синята серия на AVON.

Виж още: Деси Бакърджиева пред ViewSofia: Трябва да се обединим и да спрем домашното насилие!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра