Следва

Кирстен Дънст с фотосесия за The Edit

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 15 - 21 септември

Едно младо талантливо и красиво момиче ще отпразнува с концерт своя рожден ден в Studio 5, заобиколена от много приятели и фенове...

Events преди 9 години

Back to school party

Кога: 15 септември, 16:00 часа
Къде: Маймунарника

YOUNG BB YOUNG, BOBO, OGI 23, DJ: XONIC (Camp Sessions)
Водещ: SDB (PIRANHA)

Ще бъдат разиграни награди:

5 чифта кецове VANS
5 комплекта слушалки SKULLCANDY

Всеки ще получи безплатен кроасан Belino и талон за 10% отстъпка в магазини Contrabanda!!!

Без възрастови ограничения! В заведението няма да се предлага алкохол!

Концерт на Маги Петрович

Кога: 16 септември, 18:30 часа
Къде:
Студио 5

Едно младо талантливо и красиво момиче ще отпразнува с концерт своя рожден ден в Studio 5, заобиколена от много приятели и фенове. Магдалена Петрович или още Маги е родена в Сърбия. Израства в България и още от съвсем малка се запалва по този сложен инструмент виолончелото. Учи в музикалното училище „Л. Пипков” – София, където взима участие като оркестрант в концерти в Австиря, Германия, Чехия.

В Лондон Маги специализира в престижното „Guildhall school of Music and Drama”. Участва в камерни концерти в Лондон, Оксфорд, Wantage, и още градове. Учи и една година в Кралската консерватория в Хага (Холандия), където успява да вземе участие в много проекти. Паралено с класическата музика Маги обича импровизацията като начин на изразяване, и скоро издаде диск с приятели под името „Petrovich and Friends”.

Свирила е с музиканти и групи като Roger O’ Donnen (the Cure) , Миленита, Дичо (D2), Jelena Petosevic (Serbia), „Nasekomix”(BG) , Festivals like Drum and Jazz и „Spirit of Burgas”, Exit (Bg-2014) , група Oratniza(БГ), Jazz формацията The Underground (ot Маями-Флорида), Joshua Macculler jazz band, High Tight фестивал (Uk).

За концерта си на 16-ти Маги ще съчетае класически мотиви с импровизации върху нейни произведения.

Вход: 8 лева

Ден на София 

Кога: 17 септември, 11:30 часа
Къде: Различни локации в града

София отбелязва своя ден на 17 септември - посветен на великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. 

На 17 септември 2014 г. от 11.30 часа, пред храм „Света София” ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София.

От 18.30 часа в Народен театър „Иван Вазов” на тържествена церемония ще се връчат Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

17.30 ч. - концерт на изпълнители и състави при НЧ „Г.С. Раковски -1925“ - естрадата пред читалището, ул. „Варна" № 3.

17.30 ч. - „София- нашият град“ - празничен концерт с участието на Стефан Митров, Детски модерен балет „Меги Дене“ при НЧ „Роден край -1931“, вокално фолклорно трио „Вечерница", Емилия Валенти и Фолклорен танцов ансамбъл - лятната сцена, парк „Света Троица".

20:00 ч. - пред театър София - "Гъдулката гори" - театър на открито по повод Деня на София.

На 15 септември 2014 от 17:00 часа - концерт на Джаз формация „София“ и Духова група от Симфониета „София“ при Общински културен институт „Надежда" - лятна сцена, парк „Света Троица“.

На 16. септември 2014 от 18:00 ч. - в Общински културен институт „Красно село“ ще се проведе представяне на диск и книга – „Странджа – любов моя” на Калинка Згурова. Вход свободен.

18:30 ч. - в галерия ОКИ "Надежда" - "София" - Фото изложба на Марин Попов.

София на живо - концерт с оригинална музика в реално време

Кога: 17 септември, 20:00 часа
Къде: Червената къща 

Концерт на Биляна Вучкова, цигулка и Михаел Тике, кларинет. От 2011 г. Биляна Вучкова и Михаел Тике работят и творят заедно, като изследват задълбочено редукцията и микроелементите, които повишават чуствителността на възприятието в изпълнителя и публиката. Музиката им се фокусира върху микро-тоналността и нежните бавно разгръщащи се теми. Като активни изпълнители и композитори и двамата музиканти се интересуват от композирането и импровизацията в реално време на живо, както и от съвременна композиция.

Дуото изнася концерти в Италия, Австрия, България, Сърбия, Чехия и Германия и вече е издало дебютния си албум „Already there“ под швейцарския лейбъл Flexion Records.

Творбите на Вучкова и Тике са част от Echtzeitmusik сцената (букв. „в реално време“), възникнала през последните две десетилетия в Берлин. Корените и се проследяват до субкултурните контексти от 90-те години на миналия век, като сцената развива голямо разнообразие от експериментални музикални форми, свързани с оригиналния стил на изразяване на различните изпълнители (например траш-поп, електроника, пърформанс и саундарт).

След концерта ще има възможност за разговор с артистите.

Вход: 10/7 лева.

Purple Haze - концерт

Кога: 18 септемви, 19:00 часа 
Къде: Студио 5

На 18 септември 1970 г. светът се прощава с един от най-големите музиканти на всички времена, великият Джими Хендрикс. На 18-ти септември 2014 се навършват 44 години от тази загуба и именно на тази дата от 19:00ч. Studio 5 има удоволствието да ви покани на концерт на Purple HAZE (Jimi Hendrix Tribute band), за да почетем заедно паметта на великия Jimi Hendrix .

Purple HAZE (Jimi Hendrix Tribute band) е Софийска 3 членна група включваща музиканти от 3 поколения: Явор Деспотов (китара), Росен Паскулов (барабани) и Джим Хокинс (вокал и бас китара). Всички членове на групата обичат музиката на Джими Хендрикс и да я свирят високо и шумно с чувство и ентусиазъм.

Purple HAZE е трибют към Джими Хендрикс. Банда, отдадена на поддържането на музиката и паметта на най-добрия рок китарист живял до сега.

Вход: 8 лева

Open Source Trio в Студио 5

Кога: 18 септември, 22:00 часа 
Къде: Студио 5 

Vulsima И Studio 5 music club имат удоволствието да представят jazz-и гостите си от Open Source Trio на 18-ти Септември от 22:00. Международното Open Source Trio се състои от трима млади музиканта от България, Германия и Кюрасао (Холандия).

Момчил Атанасов (пиано), Рейлемон Янга (бас) и Юри Шеве (барабани) са с различено музикално минало, и се срещат на неутралната територия на импровизацията. Композициите на триото са повлияни от различни музикални стилове влкючващи джаз, фолкор, поп, рок, латин, класическа и електронна музика.

Пианистът Момчил Атанасов, който е отраснал сред просторите на българските планини, черпи своето връхновение от природата и контраста ѝ с модерното общество. Басистът Рей Янга добавя емоционални линии без да пропуска груува и винаги добавя лек карибски привкус, а немският барабанист Юри Шеве, който е отраснал под влиянието на рок музиката знае как да подчертае скритото съобщение на произведението и да му вдъхне характер. Неговите изпълнения могат да бъдат от ясни ритми .. до сложни текстури.

Основана в Ротердам - Холандия, членовете на групата сега живеят и свирят в различни държави, но се събират често, за свойте творчески сесии. Последната от тях беше осъществена в България, където триото направи представяне на своите нови композиции и записи от новия си албум.

Вход: 10 лева 



Най-голямата фотографска колекция на Испания със специална селекция в рамките на фестивала Фотофабрика

Кога: 17 септември - 17 откомври, откриване - 16 септември
Къде: Национална художествена галерия

На 16 септември в Националната художествена галерия ще бъде открита втората изложбата от фестивала ФотоФабрика – Човекът и неговите състояния. Изложбата се реализира с подкрепата на Кметството и Арт-центъра на Алкобендас, Посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес-София и „РОКА България АД”.
Изложбата ще представи избрани кадри от колекцията „Алкобендас”, считана за една от най-богатите фотографски сбирки в Испания. За първи път в България могат да бъдат видени 85 произведения на 47 емблематични за развитието на световната визуалната култура автори.

Колекцията „Алкобендас” съхранява работите на няколко поколения от най-добрите испански фотографи и притежава кадри от всички носители на Националната награда за фотография на Испания. Още от създаването й през 1993 г., в колекцията влизат по няколко фотографии от един автор с цел да бъдат представени най-значимите моменти в неговата кариера. За първи път толкова голама част от една колекция, в чийто фонд има над 800 фотографски произведения от миналия век до днес, ще бъде показана извън Испания. Посетителите ще видят най-различни фотографски направления: портретна и пейзажна фотография, концептуални и експериментални изображения, както и репортажни документални кадри.

Селекцията, която пристига в България и която е обединена около темата Човекът и неговите състояния, е курирана от испанска страна от Хосе-Мария Диас Марото, а от българска страна от Фелия Барух. Тя представя кадри на неореалисти от средата на XX в. като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере, съвременни фотографии на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле. Автори като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа ще покажат в снимки епохата на испанския политически преход между 80-те и 90-те години.
Специално за изложбата Човекът и неговите състояния, в България пристигат и двама от нейните автори – Кристина Гарсия Родеро, член на Магнум, която изучава и снима популярни и традиционни, религиозни и езически фестивали и фотографът-сюрреалист Чема Мадос. Те ще изнесат лекция на 24 септември в НХГ, която ще бъде със свободен достъп.

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Концерти:

Концерт на Канадския саксофонен квартет "Квазар"

Кино:

Лятно кино Витоша 

Фестивали:

Фестивал за поп и рок музика
Не фест 2: Гледни точки

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?