Следва

Изложбата Savage Beauty на Алекзандър МакКуин се завръща в Лондон

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 13 - 19 откомври

Изложбата ще представи най-интересните примери на работи, надхвърлящи в значителна степен читателските навици и разкриващи пред читателя съвършено нов тип четиво...

Events преди 9 години

Либература или тоталната литература - изложба

Кога: 13-24 октомври, откриване - 13 октомври, 18:00 часа
Къде: Галерия "Академия"

Изложбата ще представи най-интересните примери на работи, надхвърлящи в значителна степен читателските навици и разкриващи пред читателя съвършено нов тип четиво.

Има литературни произведения, чието послание не се ограничава до вербалната сфера – творби, в които авторът говори с цялата книга – с формата ѝ, строежа ѝ, начина, по който е записан текста. Досега не е измислена сполучлива дефиниция за този вид писане. Причината за това е, че както теоретиците, така и читателите като цяло пренебрегват материалния аспект на произведението. Ролята на книжното тяло и буквите е помощна по отношение на „съдържанието“, те служат за осъщестяване на записа на говора, а формата на шрифта или книжното тяло остават извън сферата на четивото и анализа (така става дори в случаи на творби, които явно експонират своята материалност).
Импулс за промяна на тази ситуация става публикуваното през 1999 г. в „Декада литерацка“ есе-манифест на Зенон Файфер „Либература. Анекс към речника на литературните термини“, в което полският писател напомня за маргинализираната от критиката телесна страна на литературата, разкривайки художествения потенциал и богатство на значенията, съдържащи се в типографията и строежа на книгата. Постулирайки обособяването на отделен литературен жанр, наричан от него либература (от лат. liber – книга, свободен), Файфер посочва необходимостта от ревизиране на основни понятия в литературознанието като „форма“, „литературна творба“ или „книга“. По-късно тази мисъл е доразвита от Катажина Базарник.

Словото е материята/същността на литературата. Казвайки дума, имаме предвид нейното звучене и смисъл. Пишейки – (понякога) също така и как изглежда. За пространството се мисли рядко или изобщо. И все пак, за да пребъде във времето, думата се нуждае от пространство. То е част от думата, равностойно на нейната форма, звучене и значение.
Така разбираната дума е същността на ЛИБЕРАТУРАТА.

Smokie с концерт в София

Кога: 17 октомври, 19:30 часа
Къде: НДК, зала 1

Световно известната британска поп група Смоуки с хитовете си от върховете на таблиците като ”Living Next Door to Alice”, ”Lay Back in the Arms of Someone”, ”If You Think You Know How to Love Me”, както и много други, в момента продължава да е една от най-популярните групи в света.

Смоуки се събират докато още са в училище – в Йоркшър, в края на 60-те. След като преминават през различни имена и стилове, те подписват договор със супер горещия по онова време лейбъл на Мики Моуст – “RAK”, и си пробиват път в класациите.

След като достигат продажби от над 30 милиона по целия свят, Смоуки издават ”Wild Horses”, албум от 1997-а годна, записан в Нашвил, чието продуциране струва на групата 250 000 паунда. Така се настаняват трайно в програмите на кънтри радиата в САЩ, докато сборните албуми с хитове не престават да се продават добре. Тази тенденция продължава и с албумите ”Uncovered” и ”Uncovered Too” – и двата жънат огромен успех в Скандинавия и достигат до топ 5 в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция, като достигат двойно платинен статус.

През 2003-та година Смоуки издават най-пълната си колекция от хитове. Озаглавена ”The Box Set”, колекцията съдържа 10 компакт диска, покриващи десетилетията от 70-те до днес и получава Златни и Платинени награди навсякъде в Скандинавия.

Сега можем да се насладим на живо на всички тези хитове - НДК, зала 1, 19:30 часа.

Вход: билети на касите на НДК, на цени от 35-100 лева.

Рут Колева и Стефан Вълдобрев канят на Бряг с цвят най-зелен

Кога: 18 октомври, 21:00 часа
Къде: Терминал 1

Рут Колева и Стефан Вълдобрев канят феновете на качествената българска музика на 18 октомври в столичния клуб Терминал 1 на един незабравим концерт под надслова на едноименния им хит „Бряг с цвят най-зелен“. Песента, която ги събра за първи път на сцена, се превърна в емблематичен летен саундрак и е идеален завършек за отминалия сезон.

Първият подобен лайв бе обявен за началото на септември в Маймунарника, но лошите атмосферни условия тогава попречиха той да бъде осъществен. Сега събитието е преместено на закрито в клуб Терминал 1. Закупените за предишния концерт билети ще важат и за предстоящия на 18 октомври, без презаверка и без промяна в цената.

Двамата изпълнители и творци имат множество концертни изяви заедно, но за първи път меломаните ще могат да чуят дуетните и соловите им песни на едно място. Двете групи ще излязат на сцената с два отделни сета, както и за общи колаборации. Рут Колева & LIVE BAND обещават едночасов концерт, с много емоционален соул и ню-джаз, както от последния албум “R U T H”, който спечели награда за „Най-добър албум“ за 2014 г. на наградите на БГ Радио, така и от предните албуми на певицата.

„Обичайните заподозрени” са Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов-Еко, които заедно със Стефан Вълдобрев, ще поднесат музика за полет на духа и ума. Смесица от инди-поп и рок песни с як китарен саунд и въздействащи поетични текстове. Групата стои зад проекти като „Към”, „Пропаганда, Хромозоми, Силикон”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Революция" (достигнали общ тираж от над 250 000 копия).

Вход: билети в мрежата на Eventim.bg на предварителна цена от 10 лв. (15 лв. на самата дата и място).

Joan Baez с първи концерт в София

Кога: 19 октомври, 20:00 часа
Къде: НДК, заал 1

Популярната както в Америка, така и в Западна Европа певица Joan Baez ще ни представи родната американска музика. Тя пише, композира и изпълнява в акомпанимент на китара песни в стил кънтри, поп и рок. Joan Baez е издала 30 албума и множество незабравими хитове за Америка. Въпреки, че е позната като „гласа на американската нация“, тя пее на още шест езика. Възхищава се на големи музиканти като The Beatles, Bob Dylan, The Rolling Stones, Stevie Wonder, Jackson Browne, Donna Summer и други, като в своите компилации включва и кавъри на техни хитови парчета.

Вдъхновяваща и страшно развеселяваща е музиката на Joan Baez. Кънтри стилът е непознат за българката публика, освен от някои флмови уестърн продукции и в този смисъл американската изпълнителка ще донесе един нов музикален дух в България. Тя носи и духа на хипи културата, която се заражда в САЩ през 70-те. Познаваме Америка предимно като континента на модерното общество, но знаем ли всъщност къде се корени чарът й и колко други богатства и предизвикателства за сетивата крие тя. Концертът на Joan Baez ще бъде музикален дуел между Америка и Европа.

Вход: първите 300 билета с 10 лева отстъпка. Промоционалните цени са от 20 до 80 лева. Билети се продават на Билетен център НДК, в магазини Пикадили, Офис 1, Германос, на бензиностанции ОМВ и онлайн в системата на Eventim.bg.

Animalia - изложба скулптура и илюстрации

Кога: 15 октомври - 5 ноември
Къде: Червената точка

Свикнали сме да приемаме научната илюстрация като допълваща текста и знанията ни за света. Оказва се, че тя може да носи наслада както от рисунъка, така и от сюжета.

Може би затова Червената точка ни предлага една различна изложба на илюстрации, при това научни, в диалог с малка пластика. Галерията следва пътя си и с тази изложба, давайки отново изява на млaди автори. Илюстрациите са дело на Милена Радева, а скулптурите са на Илия Бояров.

Озаглавена Animalia, изложбата разглежда под лупа, буквално и в преновен смисъл, познатите по нашите географски ширини животни и приказни герои - заекът, кафявата мечка, кучето, калинката, малкото пате... Илюстрациите са създадени с научна прецизност, а скулптурите изненадват с миниатюрни детайли. С една дума, това наистина е една необичайна изложба, която привлича със своята обективност в съчетание с артистично майсторство.

Милена Радева е график по образование и работи като илюстратор с автори и издатели от САЩ, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Има над 50 илюстрирани книги, а нейни концепции са представяни на изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България. В момента работи над докторска дисертация, посветена на българската илюстрация. Илия Бояров е скулптор по обазование и призвание, а в момента е преподавател по Метал в гимназията за приложни изкуства в София. Работи с клиенти от България, Италия, Англия и САЩ. Негови творби са собственост на художествени галерии в София, Велико Търново, Ахтопол и редица частни колекции.

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Музика:

Истински джаз с Ангел Заберски – син § Big Band Brazz Association

Кино:

"Закрилникът"
"Анабел"
"Мисия: Ноември"

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.