Следва

През седмицата ще видим ОЩЕ...

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 01 - 07 декември

Фадо звездата Карминьо пристига ден преди концерта си в София. Тя ще пее на 2 декември в зала 1 на НДК...

Events преди 9 години

Карминьо с концерт в България

Кога: 02 декември, 19:30
Къде: НДК, зала 1 

Фадо звездата Карминьо пристига ден преди концерта си в София. Тя ще пее на 2 декември в зала 1 на НДК. Карминьо е артистичното име на Мария Кармо Карвало да Андраде, която направи музикалния си дебют само преди четири години, но с безспорния си талант спечели сърцата на публиката не само в родната Португалия, но и в света. Сега тя е най-продаваната фадо певица.

Само преди две седмици излезе третият албум на Карминьо „Canto", който за броени дни се изкачи на първо място в португалския чарт и е на път бързо да достигне продажбите на платинените й вече „Fado" и „Alma".

Карминьо пристига тук със своите музиканти, които българската публика познава от концертите на фадищата Мариза, препълнила преди две години зала 1 на НДК. 

Карминьо изпълнява традиционно фадо и българската публика ще чуе известни песни създадени от Амалия Родригеш, Мария Амелия Проенса, Фернанда Мария. Но Карминьо има слабост към бразилската музика, така че на сцената на НДК ще звучат и мелодии на Жобим, Милтън Нашименто, Шико Барке, Винисиус де Мораис, Каетано Велозо. За концерта й тук е подбран букет от най-доброто от всичките й албуми и много динамични и жизнерадостни изпълнения на португалска китара.

Вход: Билети нв системата на Ивентим, в Билетния център на НДК и в мрежата на Изи пей, на цени от 40 до 100 лева. 

BALKAN ROCKS представя - LADY JELENA / STEREO BANANA / KILLO KILLO BANDA

Кога: 04 декември, 21:00 часа
Къде: Терминал 1 

Три актуални сръбски банди с общ концерт у нас. Събитието е организирано от Balcan Rocks, целящо представянето на интересни балкански групи на територията съседсктите държави от региона. 

Вход: билеи в мрежата на Eventim.bg, каси: Пикадили, Германос, Офис 1, На тъмно, Usit colours, Технополис, Техномаркет, OMV, Билетен център НДК, Арена Армеец, Терминал 1. Цена: 10 лева. 

Lord Of The Rings in Concert

Кога: 05 декември, 20:00 часа
Къде: Арена Армеец 

250 музиканти ще озвучат на живо първата част на трилогията в пълен синхрон с филма. HD прожекцията ще бъде на огромен екран с размерите на триетажна сграда.Швейцарският диригент Давид Райц и примата на Кралската опера в Лондон - Розалинд Уотърс ще ни отведат на пътешествие от Графството до Средната земя с помощта на симфоничния оркестър, смесен и детски хор на БНР.

Българската публика ще има шанса за първи път в Източна Европа да усети магията на двете велики изкуства в едно, благодарение на формата Movie in Concert, който обединява музика и кино в една перфектна симбиоза. Подобни мащабни спектакли се радват на огромен интерес в Западна Европа и САЩ, където основно действащо лице е българинът Мариан Краев. Ето защо организаторите решават да поканят именно него да води симфоничния оркестър, хор и детски хор на БНР. Концерт-майсторът от Мюнхенската филхармония е свирил в над 80 спектакъла на Lord of the Rings In Concert в 5 държави. Събитието в Арена Армеец на 5 декември е част от програмата за отбелязването на 80 годишнината на Националното радио, която върви под надслов „Властелинът на ефира”.

Национален грузински мъжки хор Georgian Voices и Мистерията на българските гласове

Кога: 05 декември, 20:00 часа 
Къде: НДК, зала 1 

На 05 декември бългаският зрител ще стане свидетел на нечувана и невиждана до момента колаборация между два зашеметяващи вокални ансамбъла - "Мистерията на българските гласове" и Грузинския мъжки хор "Georgian Voices"!

От създаването на "Мистерията на българските гласове" през 1952 г. хорът носи статут на посланик на българската музика по света. Започвайки триумфалното си световно шествие изнасят над 900 концерта в най - престижните зали в Европа, Америка, Азия и Африка. 

Националният грузински мъжки хор създаден преди 15 години, черпи вдъхновението за репертоара си от грузински фолклорни композиции, датиращи стотици години назад във времето. Хора „Georgian Voices” съживява мелодиите, които са се носили от вятъра във високите планински райони на Грузия докато жителите им са обработвали нивата, готвили типичното за местността агне или отправяли хвалби към Бога. 

Вход: билеи в мрежата на Eventim.bg.

13-та годишна изложба за живопис формат 30/30

Кога: 01 декември, 28 януари 
Къде: Галерия "Астри" 

Старата вечно нова изложба на галерия АСТРИ е вече факт.
Тя отново събра художници, определили духа на съвременния артистичен свят и техните най- млади колеги. Без претенция за всеобхватност, изложбата показва тенденции и търсения в съвременното изкуство. И още - самата изложба, като обща концепция и популярност, указа посоки за галерийни изяви, за събития, в които сме заедно.
Тази година във ФОРМАТ 30/30 участват повече от 90 художника от цяла България, рисуващи в станалия нарицателен формат на платното 30/30 см.

Всяка година галерия АСТРИ дава награда за живопис на художника, събрал симпатията на публиката. Носителят на наградата за живопис в Дванадесетата изложба ФОРМАТ 30/30 ще бъде обявен в деня на откриване на новата изложба - 1 декември, понеделник.

През седмицата ще видим ОЩЕ... 

50 години академично образование по дизайн в България

Кино: 

"Кутийковците" 
"100-годишният старец, който скочи през прозореца и изчезна"

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?