Следва

Постно време и логичният въпрос: Да или Не?!

Лавандулов горещ шоколад

Лавандулов горещ шоколад...

Food преди 9 години

Чаша сгряващ и супер ароматен горещ шоколад винаги е добра идея, особено в късните зимни следобеди, в които най-обичаме да се сгушим под завивките с интригуваща книжка. Днешният ни герой, освен че притежава наситен какаов вкус, носи и щипка непредвидима, но много закачлива артистичност, благодарение на провансалския вълшебник – лавандулата. Истински чаровна напитка за много уютни зимни дни.

За 2 порции са ни нужни:

2 чаени чаши пълномаслено мляко
60 грама тъмен шоколад ( 70%)
60 грама млечен шоколад
¼ чаена лъжичка цвят от лавандула

За топинга:
½ чаена чаша студена бита сметана
¼ чаена лъжичка течен екстракт от ванилия
½ супена лъжица бяла кристална захар

Начин на приготвяне:
Загряваме млякото и лавандулата в метален съд на умерена температура и бъркаме от време на време, докато течността почне да къкри. След това отстраняваме от котлона и оставяме лавандулата да се накисне за около 5 минутки. Намачкваме я добре и връщаме млякото на печката като добавяме също и шоколада на парченца. Бъркаме докато той се разтопи и се смеси напълно с млякото до получаването на пухкава, не много гъста течност.



За да приготвим топинга, смесваме сметаната, ванилията и захарта в студена купа. Разбиваме сместа с миксер или ръчно докато започне да се стяга и да образува „стегнати връхчета”. Съхраняваме го в хладилника и вадим непосредствено преди сервиране.

Наливаме готовия горещ шоколад в чаши и добавяме няколко лъжички от сметановия топинг. По желание може да поръсим с няколко цветчета лавандула за истински красив и артистичен финиш.

More from View Sofia

More Food