Следва

Луиза Григорова репетира за горска нимфа

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 15 - 21 декември

„Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ е юбилеен благотворителен галаконцерт, с който ще бъде отбелязан 80-годишният юбилей на оперната дива...

Events преди 9 години

Райна Кабаиванска - концерт

Кога: 18 декември, 19:00 часа 
Къде: НДК, зала 1

„Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ е юбилеен благотворителен галаконцерт, с който ще бъде отбелязан 80-годишният юбиMartin Buttrichлей на оперната дива.

Райна Кабаиванска, наричана божествената, е един от най-значимите оперни артисти на нашето време, запазила традициите на италианската белкантова школа.

Дебютът на Кабаиванска през 1961 г. в Миланската скала поставя началото на блестяща кариера, която преминава през всички световни оперни театри и концертни зали – Ковънт Гардън в Лондон, Парижката опера, Театро Реал в Мадрид, Метрополитън опера и Карнеги Хол в Ню Йорк, Театро Колон в Буенос Айрес, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, Софийската опера, Болшой театър в Москва, операта в Токио и много други.

В Юбилейния благотворителен галаконцерт, на 18 декември 2014 г. в зала 1 на НДК, българската публика ще има уникалното удоволствие да чуе най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти през годините – днес, звезди на най-престижните световни оперни театри. В музикалното събитие на годината, с което светът ще отпразнува юбилея на Райна Кабаиванска, публиката ще се докосне до магията на нейния глас. Концертът с участието на хора и оркестъра на Софийската опера, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров, в арии и ансамбли ще представи шедьоврите на оперното изкуство в една музикална импресия през вековете.

Вход: 20 - 120 лева. 

Горан Брегович - концерт

Кога: 19 декември, 20:00 часа 
Къде: Арена Армеец 

Горан Брегович и неговият „Оркестър за Сватби и Погребения“ за пореден път ще вдигнат българската публиката на крака на 19-ти декември в “Арена Армеец”, където през 2012 г. предизвикаха невероятен фурор с любими хитове като “Калашников” и “Месечина”.

Още като млад, с групата „Бело дугме“, Брегович придобива популярност, за да се превърне впоследствие в един от най-известните композитори на филмова музика в Европа - достатъчно е да се споменат саундтраците към филмите на Емир Костурица „Аризонска мечта“ и „Черна котка, бял котарак“.

Умелото съчетание на традиционни балкански ритми с рок елементи придава неповторим облик на неговата музика и го превръща в един от най-известните и обичани балкански музиканти, посланик на балканската музика по целия свят . Броени дни преди Коледа българските почитатели ще чуят и песни от последния му албум Champagne for Gypsies.

Вход: билети в мрежта на eventim.bg от 30, 35, 40, 45, 55 лева, в зависимост от местоположението.

Martin Buttrich

Кога: 19 декември, 23:00 часа 
Къде: Yalta Club

Един от най-добрите текхаус продуценти и диджеи на съвременната електронна сцена Мартин Бътрич гостува в Ялта на 19 декември.

Базираният в Ел Ей немец се чувства еднакво добре както зад пулта, така и зад дръм машините в студиото вече повече от 20 години. Техническите му умения и страстта към всевъзможни музикални стилове се материализират в изключителни издания за влиятелни лейбъли. Бътрич има номинация за награда Грами за своя ремикс на Тори Еймъс от 2003-та, продуцирал е фънк легендата Буутси Колинс и е ремиксирал артисти като Мадона, Muse, Fatboy Slim, Джош Уинк, Green Velvet, Depeche Mode и Placebo, заедно с верния си другар от началото на 90-те години Тимо Маас.

Докато голяма част от останалите артисти с подобна дългогодишна кариера започват да записват по-конвенционална продукция, Бътрич развива стила си в противоположната посока. С годините звукът му става все по-кондензиран и изчистен отизлишни елементи, а импровизираната безкомпромисна игра със семплите и бийтове по време на постоянните му гигове печели вниманието на публиката на големи фестивали като Time Warp и Creamfields, но и в най-добрите клубове като Fabric (Лондон), Womb (Токио), Cocoon (Франкфурт), Panorama Bar (Берлин) и Amnesia (Ибиза).

Коледен концерт на "София квартет"

Кога: 20 декември, 20:00 часа 
Къде: Камерна зала България

Музикантите от най-добрия български квартет ще изпълнят произведения от Йохан Щраус, Астор Пиацола, Дюк Елингтън, Карлос Гардел, Скот Джоплин и др. От този сезон "София квартет" е в нов състав. Стоимен Пеев - първа цигулка, Йордан Димитров - втора цигулка, Любомир Ников - виолончело. Известният виолист на "София квартет" - Валентин Геров, е доайенът в състава.

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Изложби:

Раян МакГинли - изложба фотографии

Кино:

"Хобит: Битката на петте армии"
"Шантава седмица"
"Серена"

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?