Следва

Коледната украса и някои неща, които НЕ знаем за нея

#Тasty #Christmas #Blog Коледнaта рецепта на Йоана

#Тasty #Christmas #Blog  Коледнaта рецепта на Йоана

Food преди 9 години

Коледа е вече съвсем наблизо, така че сега му е времето да започнеш да мислиш за подготовка. Сигурни сме, че си голям фен на парти вечерите с любимите хора и приготвянето на страхотно празнично меню, с което да изненадаш всички, затова и тази година решихме да ти служим за вдъхновение. Предлагаме да оставиш дебелите кулинарни книги и да почерпиш идеи от родните кулинарни сайтове и блогъри, към които нямаше как да не се обърнем, когато става дума за оригинално и интересно меню. До Коледа те ще споделят с нас своите три любими коледни рецепти, които да направят празника специален и задължително, много по-вкусен от всеки друг път.

Досега те запознахме с менюто на Сандра от 1001 рецепти и това на колектива на Супичка, както и със страхотните рецепти за Задушено тележко и Джинджифилови бисквити на Кулинарно в кухнята с Йоана, а днес продължаваме с последната от нейните вкусотии, идваши под формата на любима напитка за сезона греяното вино.

Любима коледна напитка, разбира се е греяното вино, ухаещо на канела, карамфил и портокалова кора, стоплящо през студените зимни вечери и носещо добро настроение. Напитката се предлага на коледните базари в София, но аз смятам, че най-хубавият вариант е този, който си приготвим сами, защото може да изберем съчетанието от подправки, виното и начина на сервиране. Една от любимите ми рецепти е за шведския глюг, който освен вино съдържа и водка. Ролята на водката е да извлече максимално ароматите от подправките, но и допринася за подсилване на напитката, което в умерени количества сгрява и носи още по-ведро коледно настроение.

Гльог

Посочените дози са за 8-10 порции.

Продукти:
750 мл сухо червено вино
350 мл водка
1 пръчка канела
1 парче (3-4 см) пресен джинджифил
1 парче изсушена портокалова кора (използвах остъргана кора от 1/2 портокал)
5 зърна карамфил
2 чаени лъжици кардамон (с шушулките)
1 ванилова шушулка, разполовена по дължина
150-300 г захар
стафиди и бланширани бадеми за сервирането


Изсипваме водката в буркан или друг подходящ съд с капак. Към нея добавяме всички подправки – канелата, джинджифилът, портокаловата кора, карамфилът, кардамонът и ванилията. Затваряме буркана и го оставяме за 12-24 часа.

След това прецеждаме водката и изсипваме в тенджера. Добавяме виното и захар на вкус. Загряваме на умерен огън докато захарта се разтопи, но сместа не трябва да завира. Може да се пие веднага или да се охлади и да се прелее в стъклени бутилки. Преди сервиране загряваме отново без да завира. Сервираме със стафиди и бадеми, които пускаме в чашите.

More from View Sofia

More Food