Следва

Да напуснеш общността на амишите

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 19 - 25 януари

Този експериментален подход в киноразпространението има за цел да предложи на зрителите на...

Events преди 9 години

Откриване на NEVER FOREVER, изложба на ИСКРА БЛАГОЕВА

Кога:
21 януари - 28 февруари
Къде: ИСИ – София, бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф)

Самостоятелната изложбата на Искра Благоева в ИСИ – София е изтъкана от противоречия. Авторката залага на визуална ефектност и едновременно композира обектите си като явни и скрити препратки, намеци и цитати, очакващи дешифриране.

Използваните характерни светлина и цвят реорганизират самото пространство на галерията, но в общата glamour атмосфера са внесени тревожни текстове. Рибарската въдица носи признаци на S&M аксесоар; музикалната въртележка, подобна на тези, които се закачат над бебешки легълца, проблясва с псевдо-сваровски приспособления от пазара на красотата; розовият неон “Never Forever” натрапчиво внедрява хленча по несбъднатите вечна любов, щастие, красота, младост...

Прекрасната до пресита атмосфера, изградена от Искра Благоева, създава усещането за престореност, чувството за беспокойство и нестабилност. Страстта и разочарованието, празнотата и наситеността, женското и „дамското“ взаимно се оспорват като коментари към джендърната идентичност. Жената, за която става дума в тази изложба, е продукт – на клюки и мнения на лаици, на медийни обобщения и статистически манипулации, на неразбиране и неуважение, на собствената си несигурност.

Искра Благоева е завършила Университета за приложни изкуства във Виена. Участва в изложби в България и различни европейски страни. През 2012 е стипендиантка във Вила Валдберта в Мюнхен. През 2013 участва във Второто издание на Фестивал Sofia Contemporary. Носителка е на награда за живопис в Националния конкурс за млади художници, скулптори и критици на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и награда в Конкурса за млади автори на Европейския център за култура и дебати „ГРАД“ (Белград).

Международния студентски филмов фестивал "NEW WAVE"!

Кога: 21.01.2015г. - 18:30ч. - официално откриване на фестивала
          24.01.2015г. - 18:30ч. - официално закриване на фестивала
Къде: Кино "Одеон"

ВХОД: СВОБОДЕН

В тазгодишното издание на МСФФ "NEW WAVE" ще може да видите 32 игрални, 20 анимационни и 6 документални филма на представители от България, Босна и Херцеговина, Грузия, Хърватска, Румъния, Украйна, Македония, Гърция, Сърбия, Русия, Словения и Турция.

Победителите в отделните категории ще бъдат избирани от петчленно жури - продуцентът и режисьор - Стефан Командарев, актьорът Асен Блатечки, генералният директор на БНТ - Вяра Анкова, аниматорът Весела Данчева и председателят на журито проф. Боян Биолчев.

Международен Студентски Филмов Фестивал "NEW WAVE" се организира от департамент "Кино, реклама и шоубизнес" на Нов български университет. За повече информация за програмата, членове на журито и официалната селекция, посетете сайта на фестивала - www.newwavefilmfest.com



16 YEARS H.M.S.U.

Кога: 24 януари
Къде: Party Center 4km

През януари (по традиция) се случва най-голямото Басс събитие за първата трета от годината. Едно от най-грандиозните партита в България, с над 20 артиста, много чуждестранни гости, в 4-те зали на Party Center 4km и с няколкостотин екзалтирали фена. През януари, a по-конкретно на 24-ти, се празнува рожденият ден на H.M.S.U - Hard Music and Sound United, което е едно от най-очакваните мероприятия през годината.

Тази година HMSU са приготвили огромно зрелище. В една от залите ще гостуват мощните RAM Records. Втората зала е част от турнето на DJ SS - 25 years of FORMATION RECORDS. Третата зала е предназначена за лейбъл, който за първи път ще гостува в страната. Както всяка година, най-малката зала ще бъде поле за изява само на български артисти.

Очаква ни огромно събитие: 6 DJ от чужбина, 1 MC от чужбина, над 15 български артисти. Цяла нощ качествен и разнообразен Drum and Bass в четирите зали на Party Center 4km.



„Под открито небе” на режисьорката Мариана Отеро

Кога: 23 януари, 18.00 часа
Къде: Дома на киното

Нейният документален филм ще се разпространява едновременно на кино и онлайн - премиерната дата е 23 януари.

Този експериментален подход в киноразпространението има за цел да предложи на зрителите на независими европейски филми възможност да ги гледат НАВСЯКЪДЕ!

Проектът Streams Day & Date продължава „пътешествието” си в европейските държави.

Препълнил киносалоните във Франция и Белгия, получил висока оценка от кинокритици и медии, филмът „Под открито небе” ще се срещне и с българските зрители.

След премиерната прожекция в Дома на киното на 23 януари, 18.00 часа ще има ДИСКУСИЯ по проблемите на различните деца, с участието на нашите партньори от Сдружение Дете и пространство – Весела Банова, психоаналитик и Теодора Павлова, клиничен психолог.


 
MODESELEKTOR DJ SET

Кога: 24 януари, 22.30 часа
Къде: студио Орфей

Gernot Bronsert от MODESELEKTOR пристига у нас като част от музикалната платформа на Ballantine’s My Beat , за да разбие януарските студ и скука със зривоопасния си диджей сет!

Gernot Bronsert пристига директно от меката на електронната музика – Берлин, на 24-ти януари, за да разбули зимните духове с уникалните си аудио експерименти. Gernot ще излeзе на сцената на Студио „Орфей“ пред българските си фенове, за да представи най-актуалния диджей сет на електронната банди Modeselektor и Moderat. Билети все още можете да намерите в мрежата на Eventim.bg.



 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?