Следва

Питай ме, питай ме: Вярно ли е, че менопаузата настъпва все по-рано и какво препоръчват специалистите?

Помощ: Диагноза безработен!

В условията на криза, заедно с намаляване на производството и на икономиката като цяло, се увеличава броя на уволнените хора...

Health преди 9 години

В условията на криза, заедно с намаляване на производството и на икономиката като цяло, се увеличава броя на уволнените хора. И тази неприятна ситуация докосва в една или друга степен всеки от нас. В най-добрия случай, всеки човек има познат, който е уволнен или съкратен. В най-лошия случай - безработицата е засегнала някой от членовете на семейството.

Добре е, когато безработният не живее сам и може да му помогне някой близък или приятел. Въпреки това, особено трудна е ситуацията в семейства, в които мъжът е съкратен, а съпругата в същото време е в отпуск за отглеждане на дете, получаваща минимални доходи. Или там, където и двамата съпрузи са без работа.
Какво се прави в такива случаи? Защото сега да си намериш нова работа е много трудно, тъй като броят на работните места е намален, а безработните нарастват. Много хора, които са били съкратени, дълго не могат да си намерят работа.

И цялата тази ситуация с безработицата в страната ни е сложна, не само от финансова гледна точка, но и от психологическа. Хиляди хора откриват, че принудителното безделие често създава много по-голям емоционален и физически стрес, отколкото която и да е изтощителна работа, с която се е налагало да се справят. Това не е непринудено и свободно бездействие, както много хора смятат, не е свободно време, позволяващо да се заемеш с домакинска работа или с търсене на забавления.

Както се вижда от много изследвания, безработицата поражда много лични, семейни и социални проблеми - от депресия и сърдечни пристъпи до домашното насилие и престъпност. Тежестта на това пагубно явление изпитват не само тези, които са загубили работното си място. Мнозина все още имащи работа, работят в постоянен страх да не се окажат на улицата и на свой ред на борсата, с надеждата да получат обезщетения. Във времена на криза често нараства конкуренцията между работниците, намаляват шансовете за възможност за повишение. В резултат на намаляване на производството и в институциите не може да се разчита на помощ от приятели и колеги.

Съпругите на безработните също се оказват изправени пред повишен риск от физически и психически разстройства, а при децата в резултат на нарастващото напрежение в семейството може да се появят отклонения в поведението и физическото развитие. Дори по-възрастните работници, които се пенсионират преждевременно, са уязвими по отношение на болезнените ефекти от внезапната загуба на работа, особено ако те не са успели да се подготвят емоционално и ситуационно за домашния живот.

Някои хора понасят проблема с безработицата по-лесно, отколкото други при сходни обстоятелства. Тези, които лесно се адаптират към промените и лесно понасят разпадането на уредения живот, по-безболезнено преминават през това изпитание. Такива хора обикновено имат добри отношения с близки и приятели и силно развито чувство за себеуважение.

Специалистите призовават безработните да започнат да действат незабавно, за да избегнат депресията и чувството за безполезно съществуване. Тези два фактора може да предизвикат не само здравословни проблеми, но също така да затруднят търсенето на нова работа.

Ето и някои от техните препоръки:
• Не се обвинявай, че са те съкратили.
• Опитай се да превърнеш своя стрес и емоционални преживявания, свързани със загубата на работа в мотивация за намиране на нова работа.
• Не се затваряй, говори за този проблем, обсъди го със семейството, с близки и приятели. Нека децата да знаят, че не трябва да те обвиняват за неочакваните неприятности вкъщи. Споделената горчивина се понася по-лесно.
• Разработи конкретен план за намиране на нова работа.
• Подготви кратко резюме за себе си, свържи се с обществени и частни борси на труда. Нека повече хора знаят от каква работа се нуждаеш.
• Ако вече не е възможно да практикуваш предишната си професия или тя е загубила своето значение за теб, разгледай съществуващите програми за преквалификация. Анализирай уменията си, професионалните си способности и интереси и се възползвай от удобната възможност да си избереш ново призвание.
• Опитай се да запазиш колкото се може повече елементи от структурата на предишния си начин на живот. Продължи дейностите, които ти носят полза и удовлетворение, и ти позволяват да поддържаш контакти.

More from View Sofia

More Health