Следва

Салата от запечен фенел и цикория

Царевични палачинки с медено-плодов сироп

Царевични палачинки с медено-плодов сироп...

Food преди 9 години

Събота - чакаме я с нетърпение, не само защото наближава Великден, а и защото всеки знае какво значи събота в кухнята. Точно така - палачинки. А днешните са изключителни - хрупкави и апетитни, защото са обилно полети с медено-мандаринов сироп. Кой не би се зардвал на такава закуска, особено, ако е в леглото?

Приготвят се бързо, а след това цялата кухня ще ухае на... събота. Ето и какво ни е необходимо за целта:

Продукти:

За сиропа
1 чаша мед
сокаът на една голяма мандарина

За палачинките:
1 чаша брашно
1/2 чаша царевично брашно
1 чаена лъжичка сода
1/4 чаша бутер
3 супени лъжици мед
1 чаша мътеница (buttermilk)
2 големи яйца
олио

Как да ги приготвим:

В малка тенджера смесваме меда и сока от мандарина, след което бъркаме докато заври и съставките се смесят напълно. Махаме сместа от котлона и разбъркваме отново. Оставяме сиропа да се охлади.

В голяма купа добавяме брашното, царевичното брашно и содата. Разтапяме бутера и го разбъркваме добре заедно с меда, след което отново оставяме да се охлади.

Отмерваме необходимото количество мътеница и разбъркваме яйцата в нея. Добавяме течността в брашното и бъркаме докато се смесят. След това прибавяме и сместа от бутер и мед.

Загравяме маслото в тиган на умерен огън и правим малки палачинки от тестото. Пържим ги докато покафенеят, а ръбчетата станат хрупкави. Слагаме палачинките в чиста кърпа, за да ги запазим топли и когато са напълно готови сервираме като ги полеем обилно с мандариновия сироп. 

More from View Sofia

More Food