Следва

Денис Ризов мести шоуто си в САЩ

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 04 - 10 май

Много от работите на Марияна Василева отразяват двата етапа от нейния живот и пребиваването в две различни държави, както и усвояването на нов език и нови културни и социални практики.р

Events преди 8 години

Марияна Василева - скулптура, инсталация, обекти, видео

Кога: 04 май
Къде: Софийска градска художествена галерия

Много от работите на Марияна Василева отразяват двата етапа от нейния живот и пребиваването в две различни държави, както и усвояването на нов език и нови културни и социални практики. Макар и отдавна натурализирана в Германия, художничката не прекъсва връзките си с родината. Това паралелно съществуване поражда необичайни образи и силни емоции. Спомените от детството периодически се появяват като активни проблясъци в съвременното обкръжение на авторката. Внимателното вглеждане в живота наоколо, съчетано с романтичната носталгия на миналото, създава особената характеристика на изкуството й – едновременно актуално и поетично. Тя успява да изрази по един ненатрапчив начин личните си преживявания и колизии, и да ги обвърже с конкретни социални, политически, но и глобални философски теми.

Марияна Василева използва различни изразни средства, за да реализира идеите си. В изложбата са включени скулптури, обекти, инсталации, видеа, създадени през последните десет години и очертаващи характерния й почерк.

Откриване на Независим театър: комедията “Омайна нощ” с Асен Блатечки и Мария Сапунджиева

Кога: 06 май, 19:00 часа 
Къде: Независим театър

Независим театър отваря врати на 6ти май с комедията на Велко Кънев „ОМАЙНА НОЩ“ с участието на Асен Блатечки, Мария Сапунджиева и Юрий Ангелов.

Какво се случва, когато една затворничка в петдневен отпуск (Мария Сапунджиева), един водещ на хитово ТV предаване (Асен Блатечки) и един келнер с утежнена биография (Юрий Ангелов) пресичат по необичаен начин пътищата си в бюфета на гарата, в нощта между два влака за Париж...

Композиции. Съвременен български дизайн

Кога: 07 - 17 май, откриване 19:00 часа 
Къде: "Склада"

Студио Комплект представя изложбата "Композиции. Съвременен български дизайн".

"Композиции" включва работи на авторите:
Рая Стефанова, Елиа Недков, Деница Бояджиева (Rrrub) и Даниела Иванова (Garderob), Нева Балникова и Христо Савов, Sharka Tiles и Гергана Станкова (Shevitza), Марина Драгомирова, Яна Танковска, Мила Чорбаджиева и Никола Михов.

Програма:
18:00: Лекция на тема "Седмицата на дизайна в Милано 2015 – трансформиращата сила на дизайна"

19:00: Откриване на изложбата "Композиции" в присъствието на дизайнерите

19.30: Коктейл с LIDL

Студио Комплект са Адриана Андреева и Бояна Гяурова. Те са бивши редактори на списание Едно, а от 2009 г. са въвлечени в One Design Week, международен фестивал за дизайн и визуална културата. От 2011 г. до сега те отговарят за програмата и реализацията на фестивала. След седем години на съвместна работа, Адриана и Бояна решават да стартират своя собствена дейност. Основният фокус на студио Комплект е да показва, продуцира и разказва за интересните тенденции в дизайна, изкуството и архитектурата чрез публикации, изложби и събития.

Вход: свободен

Рут Колева - Philharmonic Orchestra

Кога: 9 май, 20:00 часа 
Къде: София Лайв Клуб

За радост на родните фенове, Рут Колева, ще се качи и на сцената на София Лайв Клуб за ексклузивен филхармоничен концерт.

Решението на певицата за изява на клубна сцена, е продиктувано изцяло от желанието й да направи публиката си част от един по-интимен и бутиков концерт с неповторима емоция.

След уникалния концерт, който Рут изнесе в Зала България на 21-ви Февруари, певицата обещава да пренесе това незабравимо изживяване и в София Лайв Клуб, за да направи вечерта наистина вълшебна.

В акомпанимента на над 25 от най-добрите симфонични музиканти в България, Рут ще изпълни както най-популярните си песни в съвсем нов аранжимент, така и пиесите от последния й албум.

Вход: лимитирано количество билети на цена от 20 лева, могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.

I Love the 90s 2015

Кога: 09 май, 20:00 часа 
Къде: Зимен дворец

Евроденс звездите от E-Rotic и C-Block се присъединяват към програмата на петото издание на "Обичам 90-те". Те ще заместят холандците The Vengaboys, които поради непредвиден ангажимент няма да успеят да присъстват на събитието на 9-ти май в Зимен дворец на спорта, София.

Поради огромния интерес и многобройните запитвания от страна на феновете, C-Block ще се качат отново на родна сцена, за да изпеят любимите ни хитове от 90-те. За E-Rotic обаче това ще е първото гостуване в България, благодарение на организаторите на "Обичам 90-те" - Coco Agency и Радио ENERGY. На сцената на грандиозното парти, след месец ще видим още Haddaway, Corona, Alexia, DJ Ради и Marti G.

Вход: билети за събитието могат да бъдат закупени он-лайн от Eventim.bg и Ticketlogic.bg, а също и от всички каси на Eventim в страната.

Как да спечелиш покана за петото издание на "Обичам 90-те", може да разбереш тук>>

Румен Рачев - изложба

Кога: 09 - 27 май
Къде: Галерия "Нюанс"

Добрият автор - независимо дали е художник, писател, музикант или творец в друга сфера на изкуството - предлага мисъл, разчленява я и - най-важното - започва разговор със зрителя, читателя, слушателя...

Поредната интересна изложба в столичната галерия Нюанс е един разговор, разговор със заобикалящия ни свят и със самите нас. Тя ни дава възможност да се запознаем с живописните размишления на един от най-известните ни български художници – Румен Рачев.

Художник с провокиращо въображение, Рачев, е един от тези автори, които не спират да експериментират. Неговите картини са творби на скитник, който не признава никакви ограничения.

В настоящата експозиция, паралелно с най-новите си живописни платна и рисунки, са включени и няколко по-стари работи, които служат само за акцент. Композициите представят част от заобикалящия ни свят, пречупени през номадските възприятия на художника. В тях е отразено уникално вникване в интериориорните и екстериорни пространства, необичайно усещане за жената - както като модел, така и в сферата на нейния интимен свят.

Специално за откриването на изложбата в България пристига световноизвестният цигулар Найджъл Кенеди. „Той ще бъде мой личен гост. След като открие изложбата ми, на следващия ден ще изнесе концерт в зала 1 на НДК”, споделя художникът.

NIGEL KENNEDY - концерт

Кога: 10 май, 20:00 часа 
Къде: НДК, зала 1

Класиките на Джими Хендрикс ще бъдат изпълнени от английския цигулар Найджъл Кенеди на 10 Май в София в Зала 1 на НДК. Музикантът, който черпи вдъхновение от рок звездата, е преработил музиката му през своето творческо виждане.

Творчеството на Хендрикс е оказвало силно влияние върху музикалното развитие на Найджъл Кенеди през годините. Той намира общи черти със стила на най-влиятелния изпълнител на електрическа китара в историята на популярната музика. 

Английският цигулар е ученик на Йехуди Менухин и Дороти Дилей. Изнасял е няколко концерта в София, а през 2007 г. гостува и на сцената във Варна.

Тази година музикантът ще пристигне по-рано в България, за да може да присъства на 9 май на откриването на изложбата на художника Румен Райчев в галерия "Нюанс". Румен Райчев е автор на графичното оформление на албума на Кенеди "Кенеди свири Бах", който е отличен с награда БРИТ за класическа музика.

Вход: билетите се разпространяват в мрежата на "Ивентим" на цена между 55 и 120 лева.

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Кино:

"Вечната Аделайн"

Изложби:

Фамилия Александрови - изложба на Зара Александрова и Александър Александров

Музика:

FULL CIRCLE SHOWCASE - ELIJAH SIMMONS, MARK_K, KALOO

Фестивали: 

Хендмейд фест код: ЛЯТО НДК

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?