Следва

Део се завръща на екран

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 11 - 17 май

Най-горещите гайдари от Шотландия - RED HOT CHILLI PIPERS ще открият запомнящо се юбилейния “20-ти САЛОН НА ИЗКУСТВАТА” в НДК на 11 май в зала 1...

Events преди 8 години

Red Hot Chili Peppers откриват “20-ти салон на изкуствата" в НДК

Кога: 11 май, 19:00 часа 
Къде: НДК 

Най-горещите гайдари от Шотландия - RED HOT CHILLI PIPERS ще открият запомнящо се юбилейния “20-ти САЛОН НА ИЗКУСТВАТА” в НДК на 11 май в зала 1. Топ - гайдарите ще стъпят за първи път у нас по покана на Националния Дворец на Културата, организатор на мащабното събитие за 20-ти път.

В ефектното шоу ще се включат подобаващо и десет български гайдари, водени от българския космически глас Валя Балканска. Най-известните гайдари на планетата, изключително енергични, забавни и позитивни - RED HOT CHILLI PIPERS са способни да вдигнат на крака и последния човек в залата със своето шоу. Сами определят стила си, като “Bagrock” сливайки традиционна шотландска музика с поп и рок хитове.

Очаква се на 11 май, зала 1 да бъде разтърсена от култовите Thunderstruck (AC/DC) и Smoke On The Water (Deep Purple) в гайда-вариант, а за разкош, като нищо да прозвучи и хита на Селин Дион от филма TITANIC, разбира се в стил гайда - романтика.

Кулминацията ще бъде общото изпълнение на българските и на шотландките гайдари, което се случва ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС, а публиката ще бъде призована за арбитър в надсвирване.

Вход: билетите за шоуто са на цени от 30 до 60 лв., според мястото в залата. Те могат да бъдат закупени от касата на Билетен център в НДК и ексклузивно - в мрежатa на Ticketportal.bg, касата на зала “Арена Армеец”, верига магазини на Office1Superstore, Booktrading, книжен център “Гринуич”, магазини “На Тъмно”.

"ФОТОГРАФИИ" - изложба на Елина Кешишева

Кога: 12 май - 08 юни
Къде: галерия за фотография SYNTHESIS

Елина Кешишева е фотографът, чието име стои зад редица фотосесии за световни издания, сред които Marie Claire, AMICA, Vogue, Jalouse, L'Officiel France, Harper's bazaar и много други.

В края на 90-те години тя заминава за Париж с договор за модел, но бързо застава от другата страна на камерата. Днес, Елина Кешишева е eдин от най-успешните български фотографи в чужбина.

Освен работата й за знакови модни списания и марки, в нейното портфолио има впечатляваща поредица от портрети на известни артисти, музиканти и режисьори като Ейми Уайнхаус, Ник Кейв, Вим Вендерс, Филип Старк, Даян Крюгер, Анди Макдауъл, Настася Кински, Фарел Уилямс и много други.

В настоящата изложба са представени фотографии от серията й портрети на артисти и музиканти и от личните й проекти.

Нощ на литературата 2015

Кога: 13 май, 18:00 часа 
Къде: Докторска градина

През 2015 за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година.

Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

В София ще бъдат организирани 12 читателски гнезда съсредоточени в района на ул. „Оборище“ и „Шипка“ (НХА, САБ, СБХ, НМУ „Любомир Пипков“, Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“ и др.). Ще бъде издадена специална брошура с цялостна информация за събитието в столицата, карта и място за печати, които посетителите могат да получат във всяко посетено читателско гнездо. 

Повече за програмата тук>>

Selah Sue Live in Concert

Кога: 14 май, 19:30 часа 
Къде: Зала Универсиада 

Мястото е Зала Универсиада, а датата е 14-ти май, когато харизматичната Selah Sue ще зарaдва всички почитатели на съвременното соул, реге и фънк звучене с живото представяне на дългоочаквания й втори албум Reason. Албумът ще бъде официално издаден на 30-ти март, като част от неговите парчета „Alone“, “Won’t go for more” и “Reason” са вече разпространени в интернет, за да загатнат на всички български фенове каква лична среща ги очаква с нежната белгийка.

Selah Sue е само на 25 години, но вече има зад гърба си внушителна успешна музикална кариера, която заслужено буди възхищение и признание у мнозина любители и професионалисти.

През 2011-та излиза първият й едноименен албум (Selah Sue), като хитовете “Summertime”, “Raggamuffin” и “This World” още вълнуват всички фенове със завладяващото си дъб, реге и фънк звучене и неподправено емоционалните си текстове. Оттогава Selah Sue е неизменна част от всеки голям европейски фестивал, а албумът й е вече с над 1 милион продадени копия по целия свят.

В момента белгийката работи усилено по промотирането на новия си албум Reason, с който поема на мащабно европейско турне. София е дестинацията за 14-ти май, когато всички български фенове ще имат възможността да потънат в емоционалната атмосфера, създадена от живото изпълнение на Selah Sue.



DIRTY VEGAS

Кога: 15 май, 21:00 часа 
Къде: НДК 

Британските DJ-и Dirty Vegas пристигат за първи път в София на 15 май за едно уникално шоу в зала 3 на НДК. Носителите на Грами в една от най-престижните категории “Best Dance Recording” за 2003г, ще дойдат у нас по покана на Art Studio.

Световната слава връхлита Dirty Vegas още с дебютният им сингъл Days Go By, с който абсолютно заслужено печелят Грами и милиони почитатели по света. През годините Dirty Vegas са били част от световните турнета на Underworld, Groove Armada и Moby, а неведнъж и в програмата на престижни фестивали като Creamfields и Glastonbury.

От 2009 г. DJ бандата започва да работи в “дуо вариант”, а две години по-късно пуска и албума „Electric Love”. Mузиканти и продуценти от най-висока класа, Dirty Vegas са добре известни със страхотните лайв партита, които правят.

Вход: 30 лева. 

Нощ на музеите София 2015

Кога: 16 май

Десетки български музеи и галерии ще се включат в 11-ата по ред Европейска нощ на музеите. Тя се организира за пръв път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява из целия континент, включително в България. Това е широко отворена програма, която дава възможност на най-голям кръг от хора да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите в музеите и галериите, както и до техните послания. Всяка година ефектът от провеждането й нараства.

По традиция и в 11-ата европейска нощ на музеите на 16 май вратите на културните институции, включени в нейната програма, ще бъдат отворени до полунощ, а входът ще е свободен за всички посетителите. За тях всеки музей или галерия подготвя нова интересна експозиция, различни атракции и артистични прояви.

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Изложби: 

4D - изложба живопис и скулптура

Кино: 

"Голямата плячка"
"Гореща гонка" 

Музика: 

SIMON PHILLIPS LIVE

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?