Следва

Glamour Women of the Year 2015: Отличниците

Новите АРТ лица: Анелия Пашова

След като писахме за Евгени Вацов, сега е време да представим Анелия Пашова, която също е част от...

People of art преди 8 години

След като писахме за Евгени Вацов, днес представяме на вашето внимание и Анелия Пашова, която също е част от потока млади таланти на Националната Художествена Академия. Анелия е от Пазарджик, в момента ѝ предстои дипломиране – магистратура „Илюстрация“, работи в очарователното Магазинче Точка Ком и по думите й дирижира още сто странични проекта.

Нейни произведения са публикувани в National Geographic Bulgaria (2012), печели първо място за дизайн на тениска Open Days, София (2014), а съвсем наскоро закри първата си самостоятелна изложба в "Bar Up"- "Кучешка работа". Участвала е в изложбата на Tote Bag в Soho през април и миналата седмица спечели първо място в конкурса на Vans за рисунка на кецове по време на Капана Фест в Пловдив.

Отговорна е и за красивите илюстрации на вече издадените детски книжки - "Времето на Лори" (2014) и "Невероятните истории на съкровищата на България" (2015), като втората бе представена в Париж, а сега може да се намери и преведено на френски издание в книжарницата към Лувъра. Пред ViewSofia Анелия
споделя своите вдъхновения и бъдещи проекти.



V.S. Как минава един твой ден?
A:
Обикновено ставам доста бавно, пускам си музика, правя си чай или портокалов сок, разглеждам през прозореца що за ден ме очаква и след час вече съм готова да изляза или да седна в моя кът, където да започна да рисувам. Преди да заспя много обичам да разлистя някоя книга. Така плавно преминавам в страната на сънищата.

V.S.Какво те вдъхновява...
A:
Заобикалящото...

V.S. А какво те насочи към илюстрацията?
A:
От както се помня рисувам. Беше логично родителите ми да ме изпратят в Художествена гимназия, а после по-големият ми брат, (който също е художник) ме насочи към тази специалност в Академията. От там нататък илюстрацията стана неразривна част от мен.

V.S.Разкажи ни за тези чаровни кучета...
A:
Хаха... ами да, те са ми любима тема, просто защото са ми от любимите същества. Няма по-искрено нещо от едно дете и от едно куче. В момента съм се захванала да правя серия с книжки с тези кучета, но ще споделя повече подробности, когато ги поприключа. Скоро ще бъде, обещавам.








V.S. Разкажи ни за magazinche.com, как започна, как се разви?
A:
Точно преди 3 години, малко преди да завърша бакалавърската си степен в Академията, започнах работа на това чудно място. Бях на седмото небе, когато разбрах, че аз съм избрана да работя там (имаше сигурно поне 400 кандидата, не се шегувам). Представете си най-шареното и прекрасно място в София! Е, ако не можете, просто идете да го видите и тогава ще ме разберете.

Мястото е пълно с ръчно изработени бижута, играчки, чанти, чаши, картини и какво ли още не! България е пълна с талантливи хора и ние много искаме да ги покажем на всички!



Магазинът много се разви оттогава, аз също. Стана неусетно и естествено. Просто бяхме изключително всеотдайни, креативни и винаги си мислехме, колко хубаво ще стане. И то просто стана! Така се появиха и другите две магазинчета, уж на шега.

(Бел авт. - Магазинче Точка Ком има още един клон в София и чисто ново местенце в Пловдив.)


V.S. "Невероятните истории на съкровищата на България" е за деца. Защо?
A:
Защото те са като приказка. Четеш и не знаеш дали това е истина или художествена измислица.
Страшно забавни са, а което е и по-интересното, те са абсолютната истина, която дълго време е извличана от самите археолози.

V.S.Париж или София?
A:
Много обичам да пътувам, но вкъщи си е най-добре :)

V.S. Да рисуваш за теб е...
A: 
…неизбежно.



V.S.С какви проблеми се сблъскваш при реализирането на проектите си?
A:
Главният проблем е фактора време. Не знам защо, но винаги е в минимални количества.

V.S. Занапред...
A:
… само най-хубавото.









Творбите на Анелия можете да разгледате на:

https://www.behance.net/anelia_illustration
http://aneliapashova.daportfolio.com/

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра