Следва

MONDAY STORY: Джия Копола, още един талант в семейство Копола

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 15 - 21 юни

Водна кула арт фест е един от водещите фестивали за съвременно изкуство в България...

Events преди 8 години

“ЗАБРАВЕНИ ОТЪ НЕБЕТО” - моноспектакъл на Светозар Кнезовски

Кога:
15 юни, 20.00 часа
Къде: ЗАЛА 4, НДК

"Забравени отъ небето" е спектакъл, близък като усещане до литургия в малка черквица, някъде из майчината прегръдка на Родопа планина. Сблъсък на поколения в лицето на отчаяния софийски наркоман и мъдростта на родопските столетници.

Разказваческият характер на представлението дава шанс на публиката да проследи историята на Никола, който в буйния си пубертет намира наркотиците за единствен изход в обърканата му душа. След близка среща със смъртта на най-добрия му приятел, Никола тръгва на непредвиден автостоп далеч от града. Случайността или неслучайността го отвежда в затънтено родопско село, където живеят едва няколко човека. Селото на столетниците всмуква нашия герой и му подарява втори живот, изтъкан от мистика, доброта, уважение към традициите и любов към живота. Това е мястото, в което той избира да живее, да се влюби, да създаде семейство и да посрещне радостта на свободния от зависимости живот. Това е мястото, където героят ни кани да се разходим и да го посетим като при стар приятел.

"Забравени отъ небето" е интимно-изповедален спектакъл за неразривната връзка между небето и земята, която несъмнено е човекът. Той е създаден с почит към голямата българска актриса Златина Тодева.

Режисьор: Кристиана Бояджиева
Консултанти: Проф. Юлия Огнянова и доц. д-р. Катерина Илкова
Сценография: Весела Вълчинова
Звукова среда: Бистра Диляноф
Адаптация на текста: Кристиана Бояджиева и Светозар Кнезовски

Установено при огледа, документална драма

Кога: 15 юни
Къде: Маймунарника

идея и текст: Десислава Гаврилова, режисура: Неда Соколовска, тренинг: Мила Банчева, асистент: Ади Кънева, Любомир Любенов, участват: Георги Налджиев, Николай Илчев, Стойка Стефанова, Зоя Шопова, Василия Дребова, Диана Енчева, Любомир Любенов.

През юли 2011 в Борисовата градина е намерено убито момиче и тази трагедия влиза задълго във водовъртежа на медийното внимание. Невинно задържан „клошар“, медии-хиени, разследващи полицаи, журналист-гуру на цяло поколение, а накрая и осъден... Раждат се героите на един стряскащ разказ за това как ежедневно, безцеремонно и „невинно“ погазваме достойнството на другия. За да се доставят зрелища към хляба, и „обществено спокойствие“.

С благодарности на:
адв. Йонко Грозев, адв. Григор Вълков, Пламен Трифонов, Емилия Иванова, Виолета Дечева, Янина Танева, Здравка Пръмова, Делян Спасов, адв. Иван Антонов, Лора Филева, Росен Босев, Кристина Иванова,
Кирил Борисов, Ана Каракашева

Билети на място.
Цена 8/10 лева



Ража Мадхун, Илиана Георгиева и Ива Янкулова (Acoustic Live)

Кога: 16 юни, 20.00 часа
Къде: MOZEI (бул. Сливница 178)

Акустичен концерт на Ража Мадхун (вокал и китара) и Илиана Георгиева (виолончело) съвместно с Ива Янкулова (вокал и китара).

За Ража Файес ел Мадхун, както е цялото й име, музиката е бягство от себе си към себе си. Талантливата певица се изявява най-често с инди-рок музикалния си проект Raja & the Band, където допринася с красиви вокали и професоинално изпълнение на китара, но не се ограничава само дотам..

Ража участва в редица други интереси музикални колаборации, като една от най-вълнуващите е тази с Илиана Георгиева и нейното виолончело. Заедно са от края на лято 2014-та, от когато създават музикални вълшебства за радост на всички фенове. 

Ража и Илиана ще излязат за акустично изпълнение на сцената на MOZEI на 16-ти юни.

Към нежното дуо ще се присъедини и прекрасната Ива Янкулова, която от няколко месеца се появява на сцената заедно с тях.

Билети: 10 лв. в разпространителната мрежа на Ticketlogic, на билетната каса на MOZEI, както и онлайн тук >>>



ROXETTE – LIVE IN SOFIA

Кога: 17 юни, 20.00 часа
Къде: Зала Арена Армеец

София Мюзик Ентерпрайсис и Лайв Нейшън ще ви зарадват с един уникален юбилеен концерт на шведското супердуо ROXETTE- 17 юни 2015 в Арена Армеец в София! 


 
"Летни Номади" от Александра Рамирез

Кога:
18 юни - 29 юли, 19.00 часа
Къде: Dada Cultural Bar / Gallery,  ул. Г, Бенковки 10

Летни номади: показва 20 платна и се фокусира върху спомените, усещанията, копнежа по товa, което се случва през лятото, това, което витае във въздуха, това натрапчиво усещане.

Вечно търсещ и пътуващ експериментатор по душа, Александра Рамирез не се спира на едно място.

Платната й не са правоъгълни или квадратни, те са многоъгълни, наслоени, сложни многопластови. Те идват от живия живот, от реалността, която вдъхновява, а тя не е с правилна форма, тя е относителна, изменчива, изплъзваща се… Александра се заиграва с понятията и платната й се определят, като експресионистичен, витражиран кубизъм. 

Техника: Авторската техника включва предимно масло и по-малко акрил. Творческият процес при Александра се случва спонтанно, идеята прелива и се оформя постепенно, използвайки и смесвайки различни техники и формати, докато стане едно цяло.

Форма: Тя е асиметрична. Отегчена от правилната геометрия на платното, затворено в рамка, Александра не ограничава визуализирането на своите идеи, започвайки да въплъщава това което се появява в съзнанието в оригинални и сложни форми.

Биография: Александра Рамирез е художник на свободна практика. Изключително продуктивна, тя се изявява постоянно в множество изложби и фестивали в София и страната. Тази година завършва магистратура при проф. Андрей Даниел, в класа на когото през 2013 г. завършва и своята бакалавърска степен по живопис в Националната Художествена академия (НХА) в София. Родена е в Пловдив през 1990. Живее и работи в София.



Арт фест Водна кула / OPENING PARTY

Кога: 20 юни, 21.00 часа
Къде: Трамвайно депо, бул. Мария Луиза 84

Парти по повод откриването на Водна Кула Арт фест, 21:00 ч. - 23:00 ч., с Longevilo & Ad usum delphini (Сибила Серафим & Емил Вълев). Сибила Серафим и Емил Вълев предлагат експериментална музика с много машини и визуални ефекти, като Ad usum delphini- LIVE 

Композициите ще са вдъхновени от темата на фестивала „Водна кула” тази година - "Градове в нужда от любов". Групата стартира през октомври 2012 г., звучи с електронен бекграунд и наслагва китара (Емил Вълев) и вокални импровизации, аналогов синт (Сибила Серафим). Емил Вълев е завършил експериментални изкуства и живопис в Париж. Сибила Серафим е специализирала различни вокални техники, пиано и е завършила експериментален театър в НБУ. Заедно са работили в началото на 90-е години, като част от новата вълна за модерно изкуство в България - Е. Вълев с „Виолетов генерал” и С. Серафим с група „Пърформанс”. Ad usum delphini имат няколко концерта досега: участие в паметния "Улица "Нов живот": 20 години след Димитър Воев" през 2012 г., през 2013 г. в Център за култура и дебат "Червената къща", и лайв в клуб Maze; тази година на фестивала Sofia Underground.

> > > > > > > > > > > >> > > > > > > > > > > >

Водна кула арт фест е един от водещите фестивали за съвременно изкуство в България. Той е платформа за обмен и изложение на съвременни български и международни творци.Тазгодишното 9-то издание на фестивала ще се проведе под мотото „Градове в нужда от любов“ от 20 – 28 юни и има за цел да разпространи артистичната намеса в изоставени публични пространства, включвайки освен София и Перник в програмата си. Широкото участие на международни артисти от цял свят и разнообразната програма налагат фестивала като основен проводник на случващото се на световната независима артистична сцена у нас. Водна кула арт фест е част от Културен календар на Столична община, част от Национален културен календар и за 2015-2016г. е отличен със знак за артистично качество и значително влияние на местно, национално и международно ниво от Европейската Фестивална Асоциация.



Концерт на възглавници в парка

Кога: 21 юни, 19.00 часа
Къде: Парка на красотата, зад столичния хотел “Хилтън”

В най-дългия ден от годината, Концерти на възглавници ще посрещнат първия ден на лятото с едно голямо и различно събитие в Парка на красотата зад столичния хотел “Хилтън” с начален час 19:00. Къде, ако не навън, под топлите слънчеви лъчи, седнал на зелената трева, би искал да бъде човек в такъв ден? А още повече, че освен зрител, този път всеки един почитател на класическата музика ще може да стане част от създаването на самия концерт. За първи път в историята на Концерти на възглавници, публиката ще бъде съпродуцент на събитието, а всеки един съпродуцентски пакет включва подарък – ръчно надписана персонализирана възглавница. 

Солист: Милена Вилке, цигулка (Германия)
Диригент: Жорж Димитров


 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.