Следва

Физическият пърформънс на Иво Димчев – „Лили Хандел“ на сцената на MOZEI

БНТ излъчва 10-те най-любими филма, създадени след 1989

Българската национална телевизия продължава кампанията „Лачените обувки на българското кино“ с нови десет любими филма на столетието...

Events преди 8 години

На снимката горе Явор Гърдев

Българската национална телевизия продължава кампанията „Лачените обувки на българското кино“ с нови десет любими филма на столетието. От юли в ефира на обществената медия ще започне излъчването на десетте най-високо класирани в стотицата ленти, произведени след промените през 1989 г.

Зрителският интерес към инициативата, с която БНТ отбелязва стогодишнината на българското кино е причината в ефира да се завъртят още от заглавията, които представят българската кино индустрия у нас и по света. Близо 2,5 милиона от общо 14 милиона които гледаха филмите от класацията на обществената телевизия са на възраст под 34 години.

След класиките, които заеха призовите десет места на финала, сега е ред на продукциите, които бяха създадени у нас в годините на прехода. Заглавията, които ще се завъртят в ефира на БНТ, са класирани според броя на зрителските гласове за тях. Това са: „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008) на Стефан Командарев, „Писмо до Америка“ (2001) – реж. Иглика Трифонова, „Източни пиеси“ (2009) – реж. Камен Калев, „Ти, който си на небето“ (1990) – реж. Дочо Боджаков, „Дзифт“ (2008) – реж. Явор Гърдев, „Тилт“ (2011) – реж. Виктор Чучков-син, „Мадам Бовари от Сливен“ (1991) – реж. Емил Цанев, „Love.net“ (2011) – реж. Илиян Джевелеков, „Граница“ (1994) – реж. Христиан Ночев и „Изпепеляване“ (2004) – реж. Станимир Трифонов. Последните три филма сменят „Живи легенди“, „Мисия Лондон“ и „Стъпки в пясъка“, за които БНТ не притежава права за излъчване.


Стефан Командарев


Илиян Джевелеков

Повечето от авторите и режисьорите на лентите, които зрителите ще могат да гледат от юли, участваха в четирите гала вечери на „Лачените обувки на българското кино“ като анализатори и застъпници на филмите от Топ 100 и Топ 10. Много от тях създадоха и 15-минутните късометражни филми с които бяха представени заглавията, които зрителите класираха във финалната десетка.

Кампанията „Лачените обувки на българското кино“ ще завърши с телевизионната премиера на „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. „Урок“ не попадна сред стоте заглавия, за които гласуваха зрителите, тъй като все още не бе представен в кината по времето, когато стартира кампанията. Националната телевизия откупи правата за излъчването на най-новата българска кино лента, която взе редица призове у нас и в чужбина. Преди дни филмът стана големият победител в наградите на Българската филмова академия с пет отличия, включително и за най-добър филм.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?