Следва

Събраха Polaroid снимките на Уорхол в книга

Моноспектакълът „Малдорор“ на Леонид Йовчев с премиера през септември

Тандемът на режисьорката Ани Васева и актьора Леонид Йовчев, заедно с философа Боян Манчев...

Events преди 8 години

Тандемът на режисьорката Ани Васева и актьора Леонид Йовчев, заедно с философа Боян Манчев, (централни фигури на групата Метеор), е на прага на нова премиера. След “Пиеса за теб” (2014), отново във Френския институт в София, ще последва моноспектакълът “Малдорор” по “Песните на Малдорор” на граф дьо Лотреамон – 28 септември от 19:30 ч.

Легендарната за авангардите от последния век творба се появява през 1869, издадена под псевдонима граф дьо Лотреамон. Роденият в Уругвай енигматичен французин Изидор Дюкас публикува „Песните на Малдорор” една година преди смъртта си, на 23-годишна възраст. Творбата, преоткрита половин век по-късно от сюрреалистите, е измежду тайните и явни обсесии на Метеор от самото начало на съществуването на групата. Екипът на спектакъла си поставя рискованата цел да претвори мрачния и загадъчен поетически текст на Лотреамон, населен с макабрени кошмарни видения и апокалиптични предзнаменования, в съвременна театрална творба. За тази цел Васева и Йовчев мобилизират характерните за работата на Метеор методи: ексцесивен сценичен ритъм, упорство в търсенето и овладяването до виртуозност на нови театрални и езикови техники, сътворяването на хипнотично въздействащо, фантастично театрално пространство.

Спектакъл за Другото на човешкото и Другото на театъра.

 

МАЛДОРОР
по „Песните на Малдорор”, в превод на Стефан Гечев
сценична версия: Ани Васева

режисьор: Ани Васева
теория: Боян Манчев

моноспектакъл на Леонид Йовчев

Спектакълът е осъществен с любезното съдействие на Френски институт, София.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?