Следва

Editors' choice - Най-много ме е страх

Hennessy and Chocolate

Когато в студена снежна сутрин ти предложат малък шоколадов десерт и чаша първокласен коняк, то денят ти автоматично се очертава като един от...
 

Food преди 15 години

Когато в студена снежна сутрин ти предложат малък шоколадов десерт и чаша първокласен коняк, то денят ти автоматично се очертава като един от най-хубавите за месеца. И въпреки че си на много сериозна диета и се стремиш към крайно отслабване, едно малко шоколадово вълшебство и малко коняк Hennessy X.O. Cognac.

На приятна сутрешна презентация, г-н Хавиер Монклус(Xavier Monclus) представи конякът Hennessy X.O.(eXtra Old). На чаша коняк, г-н Монклус разказа историята на коняка и показа как точно трябва да се пие Hennessy eXtra Old. Защото да пиеш коняк не е просто удоволствие, това е изкуство. И то доста сложно, поне според нас.

Конякът Hennessy X.O. се отличава с изключително богат аромат и вкус. След малка глътка от скъпоценната напитка усещаме вкуса и аромата на фурми, портокал, сухи праскови, здравец, кейк и бисквити, канела, кардамон, бял пипер, ванилия. Този коняк до ден днешен е оригиналът, еталонът на лукса според фамилия Хенеси. Hennessy X.O. e бленд от повече от 100 eau-de-vie – „божествена вода”. По този начин специалистите наричат винения дестилат, от който се прави конякът по принцип. 100-те винени дестилата са специално подбрани за тази серия луксозен коняк Hennessy като те са отлежали 30 години.

Въпреки че ние започнахме денят си с Hennessy X.O., той е подходящ за завършек на луксозна елегантна вечеря. Представи си как с „хората” отивате в най-добрият джаз клуб в града и завършвате вечерта с малко коняк и шоколад. Идеален край на денят, нали?

Посланикът на добрия вкус на LVMH( Louis Vuitton Moet Hennessy) г-н Монклус, обясни спецификата при консумиране на отлежалия коняк. Интересно е, че той не се пие в онези тумбести чаши, в които обикновено го пием, и които обикновено сме обгърнали с ръце за да топлим питието. Правилно е конякът да се пие в малки и високи чашки с малък отвор, защото по този начин се освобождават ароматите му и можеш да усетиш съставките и ароматите на питието, вместо алкохола.




Силно впечатление ни направиха и специално разработените чаши от Moet Hennessy. Те представляват ниски широки чаши, който имат специални удебеления за пръстите. Конякът се пие в тези чаши с голяма бучка лед. Бучката е наистина много голяма, защото тя трябва да се топи бавно за да може конякът да се изстудява за да освободи и балансира ароматите без да се разводнява.

Бутилката има и уникална история. Според думите на специалиста бутилката представлява капка коняк гледана под микроскоп. Все още не сме проверили дали това е истина, но ние напълно се доверяваме на господин Монклус.



Към малката чашка коняк, главният готвач на ресторант Nino - Станислав Котев разработва класическа френска рецепта за шоколадов щрудел, който е идеално допълнение към отлежалия коняк. Той пресъздава малкия френски шоколадов десерт, който върви идеално към конякът. Шоколадовият щрудел е направен от специални кори за щрудел с шоколад и към това е прибавено и сериозно количество натурален шоколад. Този десерт се представя за първи път в България. Шоколадовият щрудел Hennessy се сервира и със специална добавка – „peppermint”- подправка, която съчетава в себе си свойствата и вкусовите качества на джодженът и ментата.

Идеално начало, идеален завършек.
 

More from View Sofia

More Food