Следва

Si - няма как да му откажеш

Георги Лефтеров: Хубавият хляб се прави с желание

Пловдивският майстор пекар разкрива част от своите тайни на 5 декември в ИКЕА...

Food преди 8 години

Георги Лефтеров е председател на  „Българска гилдия на пекарите“, а неговата пекарна се намира в Пловдив. Ежедневието си дели със съпругата си Олга, с която развиват идеята да създават хляб, не просто с търговска цел, а с идеята да се върне качеството и традицията на хляба на трапезата. Георги е наследил занаята от баща си и дядо си, но е обогатил уменията и знанията си при майстори от цял свят. Черпил е опит в пекарни в  САЩ, Куба, Египет, Франция, Русия, Китай, Сърбия, Италия.
Работното му време започва в 2:30 часа през нощта а половин час по-късно вече замесва тестото за първия хляб.  Майсторът прави по 200-250 хляба на ден, а за една година той прави средно 63 000 ръчно замесени и направени хляба.

Той иска и прави всичко възможно занаята на пекаря да се завърне в града, квартала и улицата ни.
Защото магията на Коледа започва с уханието на домашен хляб и вкусни гозби.

V.S. Георги, вие сте истински майстор – пекар. Ще ни издадете ли тайната на вкусния хляб?
Здравейте, тайната на вкусният хляб е скрита в суровините, които използваме, в традицията, която спазваме и в любовта, която даваме от себе си.

V.S. Какви умения се изискват, за да приготвим хубав хляб у дома?
За да направите хубав хляб у дома, Ви трябва желание да правите чудеса.

V.S. Вашата пекарна е в Пловдив, но скоро ще Ви видим в София – какъв е поводът?
Така е – пекарната ми е в Пловдив, но мои ученици имат пекарни в София, Хасково, Сливен, а скоро и във Варна. Ще бъда в София по покана на ИКЕА – благодаря за възможността, да покажа и разкажа на хората, как да си направят домашен хляб, за да почувстват чудото на Коледа в своите домове.

V.S. ИКЕА традиционно организира кулинарни събития – какво да очакват посетителите на магазина от Вас?
Посетителите ще имат възможност да се запознаят с алхимията на хляба. Ще видят и лично ще могат да участват в направата на четири вида хляб, като накрая разбира ще се включат в неговата дегустация. Заедно с гостите на ИКЕА ще замесим шведски ръжен хляб със сушени плодове, френски бял хляб с мляко и масло с царевична коричка от Лион, пълнозърнест хляб на бяло вино от Рейн, Германия и бял марокански хляб с портокалов сок. Всеки от тези хлябове ще разкрие част от тайните на пекаря.

V.S. Споменахте, че едно от нещата, които ще приготвите е шведски ръжен хляб – какво е типично за скандинавските хлябове?
Ето един интересен факт – колкото по на север отиваме, толкова хляба става по-черен. И обратно – колкото по на юг, толкова по-бял. Хлябът на северните народи в Европа се прави по интересна технология и съдържа в себе си различни видове добавки. Леко сладък на вкус, но едновременно с това и солен. Тази технология ще покажем на посетителите в ИКЕА.

V.S. Кога ще можем да се насладим на Вашите майсторски умения в ИКЕА?

Тайните на хляба започват да се разкриват тази събота, 5 декември, в магазин ИКЕА от 11:00 часа.

More Food