Следва

Берлинската „Златната Мечка” и „Златният лъв” от Венеция 2015 - САМО на 20-ия София Филм Фест

"Как си го представяш" - една изложба на Войн де Войн

Изложбата изследва феномена на това как езиците еволюират и мутират чрез платформите на социалните медии и употребата на дигитални приложения...

Events преди 8 години

Изложбата изследва феномена на това как езиците еволюират и мутират чрез платформите на социалните медии и употребата на дигитални приложения. Ограниченията й стават очевидни поради необходимостта да се дефинират границите на видимото, които нарастват заедно с несъответсвието между възприемането на един образ и постоянната репрезентация на реалност. Преживяванията в настоящето се оценяват според това, което се споделя с последователи. За да класифицираме и групираме образите, които публикуваме, ние използваме различни начини, по които да ги подредим и обединим във виртуални гнезда - например идеята за "хаш-тагване" (отбелязване, маркиране). Снимането е персонален опит за фиксиране на настоящето, неизменно натоварен със собствен сантимент и емоционалност. Фотография е, защото сама по себе си не включва думи. Но това не е начинът по който функционира във виртуалния рай. От нас се изисква да опишем емоциите си, интерпретациите си, виденията, да дадем име на чувство и да го оставим да почива с общия фонд за акумулиране на спомени. Образът е в покой. Отдъхва си? Спи завинаги между братята и сестрите си. Индивидът е маскиран, скрит, без истинско лице, с емоции във виртуална кома...изгубен. С „Как си го представяш”... се опитвам да преобърна този процес от именуване на изображенията и класифициране на емоциите, по-скоро използвам принципа на писане и създавам нов вид писмени секвенции, предизвиквайки окото да си представи липсващия образ, може би в опит да създаде поезия. В тъмната дигитална епоха порокът на окото е непрекъснатият апетит на чудовището да поглъща и преработва образи бързо, безкомпромисно и вдигайки летвата до силно пристрастяване. Нуждаем ли се от повече изображения, както от оръжия? Могат ли те да се превърнат в думи? Как си го представяте, когато вече няма образ, както и мир?

текст: Войн де Войн 


Воин де Воин / Voin de Voin

Роден е през 1978 година в София. Учи филмово и театрално изкуство в Амстердам и Париж. Завършва магистратура в DasArts, Амстердам. Работи в областта на съвременното изкуство и пърформaнса. Живее в Берлин, където разработва пространствения проект „Твоето изкуство е мое”. Има участия в Melbourne International Theatre Festival, Hetveem Theatre – Амстердам, Tanja Leighton Gallery – Берлин, France Fiction Gallery – Париж, Karlsruhe Kunstverein – Карлсруе, Museum Cartier – Виена, Living Art Museum – Исландия. През 2010 година гостува на artnewscafe и Галерия "Сариев" в рамките на „Нощ на музеите и галериите” с пърформанса и изложбата „Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток”, а през 2011 година е един от авторите в изложбата „Беден, но секси“. Последните му изяви включват: Пърформанс за откриването на Contemporary Istanbul 2011; Участие в груповата изложба Ai Wei Wei is in China, Тhe Bunker, Berlin; Presence is the artist - General public, Berlin.
Изложбата е част от проекта "ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ - 2 " Повече за първото издание тук.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?