Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 1 - 7 февруари

Дилемите: Защо всъщност ни трябва секс?

Какъв странен въпрос! Ще кажете, че е повече от ясно защо! Обаче, освен тази функция, за която повечето си мислят, има още много, не по-малко важни...

Health преди 8 години

Какъв странен въпрос! Ще кажете, че е повече от ясно защо! Обаче, освен тази функция, за която повечето си мислят, има още много, не по-малко важни.

Релаксация
Да, релаксация и сваляне на напрежението. Това е най-естественият начин за релаксация, по-мощен от автотренинга и медитацията. След известни усилия, положени за постигане на възбуда и с последвалото физическо натоварване по време на самия секс, постигаш наистина огромно отпускане. Важно е да се отбележи, че колкото по-интензивно е предшестващото напрежение, толкова по-интензивно е последвалото отпускане. Всякакви опити да се сублимира (да се насочи в друга посока) сексуалната енергия, също могат да бъдат успешни, но именно сексът дава най-добрата релаксация и успокоение на организма.

Освобождаване на агресията
Да, това е важно да се разбере и не трябва да се забравя, че ние си оставаме биологични същества и наличието на развити мозъчни полукълба не ни прави много по-различни от нашите природни събратя. Именно сексът е способен да редуцира агресията. Всъщност думата агресия, в превод от латински, не носи в себе си нищо негативно, както сме свикнали да мислим. Етимологически тя произхожда от латинския израз «аd-gressere», който означава "отиди при", а това е синоним на контакт. Сексът не е разрушаване, а обратното - създаване, контакт, агресивност в добрия смисъл на думата, движение към човека. И когато някой те е ядосал, правейки секс с любимия човек доказваш, че си щастлив независимо от всичко! Въпреки че това има общо и с друга функция на секса - виж №7.



Детеродна
Съвсем разбираема функция на секса – правиш го с цел раждането на нов живот, като продължение на себе си и на рода си като цяло. Макар че през последните години, отношението към това доста се промени: от една страна нараства възможността за зачеване по медицински път чрез ин витро оплождане, а от друга страна - на този фон нараства психологическата стойност на естествения начин на зачеване.

Рекреация
Какво е това? Това е собственото удоволствие! Нека да не е първата, но е една много приятна функция на секса. Постигането на удовлетворение е важно и към това трябва да се стреми всяка двойка, въпреки че, според учените, женският оргазъм не е от голямо значение. Необходимо е жената в действителност да изпитва удоволствие, а максималният му израз (оргазмът) не е задължителен.

Познавателна
Знание под формата на удовлетворяване на сексуалното любопитство. Съществува просто като пряк интерес към секса изобщо, а не само при младите момчета и момичета в периода на половото съзряване. При възрастните чичковци и лелички този интерес и любопитство звучат така: „Какъв е той в леглото, как се справя тя...?". Изучаването на нови начини за сексуални ласки, нови пози и възможности за секс се случва чрез пряк контакт. От тази функция плавно преминаваме към следващата, произлизаща от познавателната функция.

Комуникация
Мнозина общуват, както чрез езика на тялото, така и разговаряйки на всевъзможни теми, свързани със секса. Тук се случва и себеутвърждаване, т.е. "да покажеш на когото трябва колко си готин!". Всевъзможните ролеви игри са свързани също с общуването и са предназначени за улесняване на комуникацията и изграждането на отношения, в това число и семейни. Повечето се сдобряват в леглото, казвайки сякаш „прощавам ти", а други чрез сексуалната си студенина отказват да простят на партньора си.



Постигане на несексуални цели
Тук всеки действа по свой начин! Някои правят секс в името на здравето, включително хормоналното, не е тайна, че за профилактика на много заболявания, включително онкологични, лекарите препоръчват на мъжете и жените да правят секс. По време на секса се освобождават хормони, които допринасят за цялостното подобряване на организма, на кръвообращението, имунната система и т.н. Някои използват секса като начин за израстване в кариерата, като демонстрация на статус, потвърждение на своята младост и т.н.8. ПОДДЪРЖАНЕ НА РИТУАЛИ и навици. За стабилността на отношенията хората винаги се нуждаят от някакво потвърждение, че всичко е наред. Намаляване на обичайния сексуален ритъм за мнозина представлява сигнал за изневяра. А за мъжете, въпреки нежеланието им да се женят и да се ангажират, редовните сексуални отношения в двойката се явяват профилактика на неврозата и депресията.

Компенсация
Това е последната от функциите на секса, когато сексът се използва като заместител на други липсващи форми на дейност или емоционално удовлетворение. Случва се мъжът да изисква често от партньорката си секс (средностатистическата норма е 2-3 пъти седмично), в такива случаи, причина може да бъде не реалната нужда от секс, а желанието да получи внимание. Като фактор за това може да бъде и наличието на ревност. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.