Следва

Говори ми за ЛЮБОВ: Мария Каракушева

Народен театър "Иван Вазов" с три премиери през месец март

Народен театър "Иван Вазов" пусна в продажба билетите за предстоящите си три премиери през месец март...

Events преди 8 години

Народен театър "Иван Вазов" пусна в продажба билетите за предстоящите си три премиери през месец март.

СИНЯТА ПТИЦА
от Морис Метерлинк
Феерия

Премиерни спектакли на 24 и 25 март, Голяма сцена, 19.00 часа

Превод Невена Стефанова
Режисьор Мариус Куркински
Сценография и костюми Никола Тороманов
Музика Емилиян Гацов - Елби
Асистент сценография и костюми Андреа Попова

Участват: Димитър Николов, Ванеса Лу, Рени Врангова, Илиана Коджабашева, Веселин Анчев, Василена Винченцо, Валентин Ганев, Виктория Колева, Деян Ангелов, Пламен Пеев, Милена Атанасова, Албена Колева, Дарин Ангелов, Дамян Тенев, Виктор Танев, Цветомира Даскалова, София Бобчева, Благовест Благоев, Биляна Петринска, Теодор Елмазов, Албена Ставрева, Вяра Табакова

Морис Полидор Мари Бернар Метерлинк (1862 – 1949) остава в световната литература като създател на символистичната драма и театър. Метерлинк е автор на философски есета, научни изследвания, публицистика. Най-успешната му пиеса още приживе е приказката-феерия ,,Синята птица”(1908). Пиесата е пътешествие на две деца – пътешествие на невинността – в царството на живота и смъртта, на деня и нощта, на миналото и бъдещето в търсене на щастието. Морис Метерлинк е носител на Нобелова награда за литература (1911) „за многостранната му литературна дейност, особено за драматическите му произведения, характеризиращи се с богатство на въображението и поетическа фантазия”.

„Посвещавам този спектакъл на онзи човек, който помни своя детски сън.”
Мариус Куркински
 

НИЧИЯ ЗЕМЯ
от Данис Танович

Премиерни спектакли на 21 и 22 март, Камерна сцена, 19.00 ч.

Превод Нева Мичева
Сценична версия и режисура Стоян Радев
Сценография и костюми Елица Георгиева
Музика Стоян Радев

Участват: Филип Аврамов, Валери Йорданов, Йосиф Шамли, Йордан Петков, Зафир Раджаб, Лили Сучева


Данис Танович е босненски режисьор и сценарист, роден в Зеница през 1969 г. „Ничия земя” (2001) е дебютът му в игралното кино (Танович е сценарист и режисьор на лентата), филмът печели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Кинотворбата, която се движи на границата между абсурда с балкански привкус и чистата трагедия, разказва за трима войници по време на войната в Югославия (1992-1995), срещнали се в окоп между двете фронтови линии, на „ничията земя“, а единият от тях лежи върху скачаща мина.

БЕЗКРАЙНАТА ИНЕРЦИЯ НА УНИЩОЖЕНИЕТО

„...защото войната никога не свършва... Интересното в случая е, че враждуващите страни – босненци и босненски сърби – са много близки във всякакъв смисъл. Оттук и впечатлението, че непримиримите различия помежду им са несъществени, а конфликтът – несъстоятелен... Ако този текст все пак успява да добави нещо, малко по-различно към вече известното в обстойно разработената военна тема, то се състои в появата на инерцията – безкрайната инерция на унищожението.”
Стоян Радев 


СЛУГИНИТЕ
от Жан Жьоне

Премиерни спектакли на 18 и 19 март, сцена на IV етаж, 19.30 часа

Превод Валентин Маринов – Пело
Режисьор Диана Добрева
Сценография и костюми Диана Добрева
Музика Петя Диманова

Участват: Жорета Николова, Александра Василева, Диана Добрева

Жан Жьоне (1910–1986) е френски поет, драматург, романист. Отначало творбите му са били забранявани заради „посегателство върху добрите нрави“, но днес Жьоне е сред модерните класици на световната литература.


Изабел Юпер и Кейт Бланшет в постановката "Слугините" по Жан Жьоне на френска сцена

„Ние впрягаме всичките си способности, за да си измислим прекрасна роля в луксозен живот. Толкова се оплитаме във фантазиите си, че стоим безделни, когато трябва да заживеем действително. И ако все пак случайно ни се падне някакъв такъв живот, не съумяваме да изпитаме щастие, защото вече са се изчерпали неговите наслади и многократно сме се потапяли в илюзорната представа за тях – в хилядите възможности за слава и богатство. Вкусът ни е притъпен.”
Жан Жьоне

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?