Следва

Какво гледахме/слушахме тази седмица: Нова Генерация. Доволството и недоволството на един народ

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 22 - 28 февруари

Вторият концерт от серията Мотив ще пренесе публиката в света на старинните инструменти - клавесин, барокова флейта, виола да гамба...

Events преди 8 години

Мотив: Барок

Кога: 22 февруари, 19:30 часа
Къде:
НДК, зала 7

Вторият концерт от серията Мотив ще пренесе публиката в света на старинните инструменти - клавесин, барокова флейта, виола да гамба. Музиката, създавана за тях, е една от най-фините, деликатни и прецизни в историята на музикалното изкуство. Посветили живота си на извайването на барокови мелодии, четиримата млади участници (Япония, Испания, Израел и България) в концерта ще демонстрират изключителна класа и стилово съвършенство.

Те пристигат от Амстердам специално за концерта Мотив: Барок. Японската цигуларка Нойури Хазама е носител на едни от най-престижните награди за барокови цигулари в света и се радва на бляскава кариера в родината си. Испанският флейтист Пабло Соса дел Росарио трупа сериозен опит в различни барокови ансамбли, докато завършва магистратурата си в Холандия. Алон Портал ще се включи с виола да гамба, след като е свирил с диригенти като Франс Брюген и Оркестъра на 18 век. Единствената българка в състава, Яна Борисова, е запленена по клавесина в Джулиард Скуул и е концертирала в прочути зали като Алис Тули в Ню Йорк, Еспланада в Сингапур и Токийската опера.

Вход: 20 лева - билетен център НДК, премиум билет - 50 лева със запазено място на първите 2 реда и подарък и вход за учащи - 5 лева.

Banff Mountain Film Festival

Кога: 23 февруари, 20:00 часа
Къде:
 PARADISE CENTER

За трета поредна година Banff Mountain Film Festival World Tour ще донесе духа на приключенията и планинската култура в България. Тази година световното турне включва най-добрите планинарски филм, разкриващи удивителeн режисьорски талант пред публиката в целия свят.

“Както всяка година и в тазгодишното издание на фестивала, сме събрали вълнуваща програма, която ще въвлече публиката в онези вдъхновяващи истории, които ни карат да продължаваме да изследваме света“, казват организаторите на фестивала.

Световното турне за 2015/2016 представя страхотна програма от вълнуващи и провокативни филми, разкриващи живота в планината. Те фокусират вниманието върху отдалечени култури, напрегнати експедиции сред екзотични пейзажи и се съсредоточават върху наситените с адреналин екшън спортове.

“Най-хубавата страна на това да си домакин на Световното турне, е възможността да видиш толкова много любители на спортовете на открито на едно място, да ги вдъхновиш за нови приключения и заедно да споделите любовта си към планината.“ казват организаторите от XCoSports. „Винаги виждаш стари приятели и създаваш нови такива по време на фестивалните дни. Това е най-страхотната част“.

Повече за фестивала тук>>

Париж - Буенос Айрес: една любовна история

Кога: 25 февруари, 19:30 часа
Къде: Зала България

Пианистката МАРИЯ МАРТИНОВА, основател и ръководител на "Тангуарда", се завръща в зала "България" след успешния си концерт с квартета преди две години. Този път тя ще свири в дует с френския цигулар СИРИЛ ГАРАК. Двамата ще представят издаването на своя албум “Париж - Буенос Айрес, една любовна история". Възпитаници на най-чистата класическа традиция, двамата музиканти се наложиха и като емблематични фигури на съвременната сцена на тангото. В новата си програма дуетът смесва елегантно френска импресионистична музика и аржентинско танго.

Актьорът Юлиан Вергов се присъединява към тях, давайки гласа си на поети от двата свята, в загадъчно и вълнуващо пътуване отвъд естетическото съучастие между двата града, Париж и Буенос Айрес, в което музиката и поезията са смесват, за да разкрият дъха на живота във всичките му аспекти. Творби на Дебюси, Пиацола, Троало, Салган, Верлен, Борхес, Аполинер…

Вход: 15-40 лева.

Warduna - концерт

Кога: 25 февруари, 20:00 часа
Къде: НДК, зала 3

Норвежката група Wardruna ще свири за първи път в България - единствената им изява на Балканите тази зима. Епичното им звучене е познато сред широката публика от култовия сериал „Викинги“, в който лидерът на групата Айнар Селвик се подвизава като актьор и съавтор на музиката към продукцията

Въздействащата им музика, изпълнявана на автентични инструменти и съчетана с преданията за викинги и приказни легенди, ще бъде представена на проектирана и изградена специално за събитието сцена. Заложените нестандартни пространствени и сценични решения, класен звук, мултимедия и осветление дават заявка шоуто да бъде запомнено като първото по рода си в зала 3 на НДК.

Домакин на концерта от българска страна ще бъде родната етно/ембиънт алтърнатив рок група smallman, която отдавна се доказа като най-смелата и разпознаваема банда на независимата музикална сцена в България.

Вход: 70 лева. 

Pixar in Concert с оркестъра на Класик ФМ радио

Кога: 28 февруари, 18:00 часа
Къде: НДК, зала 1

С трилогията „Играта на играчките“, „Феноменалните“ и „Търсенето на Немо“, анимационното студио „PIXAR“ промени завинаги историята на анимационното кино. Тези филми създадоха някои от най-любимите за децата герои от последните десетилетия. Сега PIXAR идва при нас по нов начин, по който никога до сега не сме преживявали.

Тази зашеметяваща сетивата продукция, представена на огромен HD екран, предлага мултимедийно забавление за цялото семейството. За концерта ще бъдат прожектирани ефектни клипове от филмите с марката “Pixar” – любими заглавия като „Храбро сърце“, „Колите“, „Рататуй“, „Търсенето на Немо“, „Таласъми ООД“ и други. Всички клипове са придружени от живото изпълнение на големия симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази!

Страхотните партитури за филмите на “Pixar”, създадени от Ранди Нюман, Патрик Дойл, Томас Нюман и Майкъл Джакино, са отличени с 10 награди „Грами“, 3 „Оскар“-а и още 10 номинации за „Оскар“.

Диригент: Максим Ешкенази
Със специалното участие на: Поли Генова

Вход: 20-60 лева.

Дмитрий Маслеев - концерт 

Кога: 28 февруари, 19:00 часа 
Къде:
Зала България 

Тази неделя, 28 февруари, Софийската филхармония ще ни срещне с блестящия Дмитрий Маслеев – носител на първа награда от последното, 15-то издание на конкурса „Чайковски” и световноизвестния диригент Урош Лайовиц.

Дмитрий Маслеев е носител на редица награди и отличия. Сред тях: победител на VII конкурс за пианисти в Гайяр, Франция (2010 г.); лауреат на международния конкурс за пианисти „Premio Chopin“ в Рим (2011), където получи и голямата награда – роял и турне, включващо 12 концерта в Италия; победител в конкурса “Antonio Napoletano” в Салерно, Италия, трета награда на Втория Общорусийски музикален конкурс в Москва (2014). Талантливият пианист концертира в Русия, Франция, Румъния, Германия и Италия.

Добре познатият и обичан от българската публика диригент Урош Лайовиц е един от най-изявените европейски диригенти. Работил е с най-престижните оркестри, между които Симфоничния оркестър в Берн, Берлинския Радио симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония, Мюнхенската филхармония, оркестрите в Щутгарт, Дрезден, Гьотинген, Моцартеума в Залцбург, Националния оркестър на Белгия, Виенските симфоници, симфоничните оркестри на Сеул, Токио, Хирошима, Тайпе, Сингапур и други. Получавал е редица награди за дирижиране и композиция в Любляна, Виена и Милано.

„ГОСТОПРИЕМСТВО“ - изложба стенописи на Люба Стефанова

Кога: 10-24 февруари
Къде: "Галерия 10"

Това е събитие, в което световете на ангелите се докосват до земните граници,за да ни направят съпричастни на един празник – празник на любовта и приятелството, на човешкото възхищение от Божието творение, и от факта,че той,човекът участва в него като сътворец и съзидател.

Люба Стефанова е художник, с ясно изразени търсения и изяви в областта на християнското изкуство. Завършила е Националната Художествена Академия , департамент „Консервация и реставрация на произведения на живописта“. Работи като реставратор на маслена и стенна живопис, а също и по новото изписване на български православни църкви,някои от които са църквата „Св.Св.Седмочисленици“,гр.София, ц.“Св.Николай“- гр.Челопеч, ц.“Св.Йоан Богослов“-гр.Карнобат, ц.“Св. Й.Рилски“- Куриловски манастир и ц. „ Св.Св.Козма и Дамян“-Гигински манастир.

Наред с практиката си на професионален художник-реставратор, Люба Стефанова има самостоятелни изложби : 2003, август-Херцберг,Германия , 2005, юни- Вилньов,Франция и участия в изложби в страната и чужбина.
Участва във всички професионални форуми на реставраторите ,член на ICOMOS, член на Съюза на Българските Художници.

„Нов живот за миналото” - проект на Димитър Солаков

Кога: 24 февруари - 6 март
Къде: VIVACOM Art Hall

На 24 февруари от 19.00 ч. във VIVACOM Art Hall ще бъде открита изложбата на талантливия млад художник Димитър Солаков „Нов живот за миналото”. В нея той предлага своята гледна точка към актуалната тема за отношението на нашето общество към културно-историческото наследство и неговото съхранение. По думите на куратора на изложбата, Яра Бубнова, експозицията „съчетава документална фотография от места в България, където е осъществена „социализация и реставрация на културно наследство“ и собствени рисунки-реконструкции на автора по намерени вкаменелости на различни животни, направени без специални знания и проучване”.
За да реализира своя проект, Димитър Солаков прави една целенасочена обиколка на голяма част от старинните крепости в България, фотографира ги и показва по един безпристрастен начин какво се случва с историческите паметници в страната.

Освен снимките, в изложбата участват и специално направените за проекта авторски рисунки, в които Солаков реконструира цели животни от отделни фрагменти - кокалчета, черупки, различни вкаменелости. За тях авторът споделя „Осъзнавайки своята некомпетентност в областта на палеонтологията и изобразителното изкуство, аз умишлено съм изопачил автентичния вид и функция на фрагментите, базирайки се на собственото си виждане”. Тази втора част е своеобразен огледален образ на първата, която разказва за подменената автентичност на културно-историческите ни паметници.

Проектът насочва вниманието на публиката към един много широк проблем за начина, по който се гледа и цени компетентността в нашето общество, за авторитета на знанието и за отношението към историческото минало.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?