Следва

Актуалните тенденции в грижата за дрехите ни представят Ariel и българската модна къща Junona

8 начина да поддържаме остротата на ума

Физическите упражнения са необходими за поддържане на сърцето и мускулите здрави. Но какво да кажем за...

Health преди 8 години

Физическите упражнения са необходими за поддържане на сърцето и мускулите здрави. Но какво да кажем за мозъка? За да не затъпее с възрастта, умът, както тялото, се нуждае от редовни тренировки. За тази цел не е нужно да ходите на фитнес, защото цялото оборудване се намира в непосредствена близост до вас. Следвайки заръката на големия Умберто Еко, който ни напусна само преди пет дни: "Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; ако я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи", ви запознаваме 8 техники, с помощта на които ще запазите ума си здрав и пъргав.

1. Учете нещо ново и сложно

Когато говорим за здравето на мозъка, имаме предвид тренировка на ума. Първата тренировка се състои в изучаване на нещо ново, за предпочитане е това, което трудно ви се отдава. Ако то е истинско предизвикателство, значи ще бъде от полза за мозъка - тогава мозъкът наистина се напряга и се старае да усвои нещо ново. Ако не притежавате техническо мислене, постарайте се да развиете някакви практически умения, ако не ви се отдават хуманитарните науки, постарайте се да научите стихотворение или песен.

2. Правете нещо познато по нов начин

Здравето на мозъка ще се подобри, ако се научите по нов начин да извършвате своите обичайни дела. Например, движете се по непознати маршрути. Разхождайте се извън града по неизвестни за вас пътеки, ходете на зигзаг вместо по права линия. Принуждавайки мозъка да прави нещо познато по нов начин, ние го тренираме.

3. Практикувайте публично говорене

Много полезна тренировка за мозъка ще бъде развитието на красноречие. Ако имате затруднения с подбора на думи, това е пример за влошаване на ораторските умения с възрастта. За да поддържате това умение, практикувайте публично говорене, например по време на дискусии. Научете нова тема, а след това говорете в продължение на 3 минути. Дори една минута ще бъде от полза. Освен това не е задължително да говорите пред аудитория - просто изговорете речта си на глас. Особено полезно е, ако темата не ви е позната.

4. Използвайте две сетива наведнъж

Ние не ви съветваме да усложнявате живота си. Просто намерете начин да обедините различни чувства в ежедневието си. Дори слушането на музика по време на дейности като почистване или шофиране, разкрива нови хоризонти в мозъка. За мозъка е полезно да използва две сетива едновременно. Още варианти: слушайте аудио книги по време на готвене или носете със себе си малко шишенце с етерично масло и го подушвайте периодично.

5. Развивайте краткосрочната и дългосрочна памет

Обърнете внимание и на дългосрочната, и на краткосрочната памет. Например, спомнете си всичко, което ви се е случило през последната година. След това се опитайте да си спомните събитията от вчера: къде сте ходили, какви писма сте получили.
Игрите със запомняне отлично развиват концентрацията на вниманието, затова потърсете приложения или сайтове с подобни игри.

6. Създавайте връзки

Безброй изследвания показват влиянието на трайните отношения върху здравето и доброто самочувствие. Оказва се, че има медицински причини за това: човешкият мозък печели от връзките с околните. Докосването, прегръдките и дори просто погледите провокират отделянето на окситоцин (още наричан „хормон на любовта“). Често нашето социално обкръжение намалява с възрастта и мозъкът започва да забравя как да произвежда окситоцин. За да поддържате производството на този полезен хормон, влезте в някакъв клуб, сменете работата си или станете доброволец - изберете си някакво занимание, което ще ви позволи да взаимодействате с нови хора.

7. Подредете своя мозък


Когато мозъкът ви е претоварен от информация, ви е трудно да се съсредоточите. Осъзнаването може да бъде инструмент, помагащ да се съхрани яснотата на ума с възрастта. Това е начин да помогнем на себе си да влезем в състояние на ума, което ще ни бъде от полза в определена ситуация. Осъзнаването може да се усвои на семинари и с помощта на различни уеб сайтове и приложения. Но най-лесният начин е да се концентрирате върху едно изолирано усещане. Отделете няколко минути на ден за концентрация: какво усещате?; как се чувства вашето тяло?... или вземете някакъв предмет и го анализирайте със сетивата си. По този начин се учите да контролирате посоката на работа на своя мозък. Колкото по-уверени се чувствате, толкова по-добре ще работи вашия ум.

8. Потърсете помощ, ако е необходимо

Тревожността и депресията силно влияят на цялостното здраве на мозъка. Тези състояния могат да предизвикат общ спад на работата на мозъка, дори ако се занимавате с обичайната си работа. Ако страдате от подобни проблеми, потърсете професионална помощ, за да бъдат ефективни упражненията, с които ще тренирате ума си.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.