Следва

Гаврите с Леонардо нямат край...

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 29 февруари - 6 март

3-ти март наближава, а с него наближава и предстоящия грандиозен концерт на Тъпани и Гайди...

Events преди 8 години

Тъпани и гайди

Кога: 3 март, 20:00 часа
Къде: Sofia Live Club

3-ти март наближава, а с него наближава и предстоящия грандиозен концерт на Тъпани и Гайди.

Пълния състав на бандата:
Григор Лалов – каба гайда
Костадин Канев – каба гайда
Росен Росенов – каба гайда
Лазар Кермедчиев – каба гайда
Валендинта Добрева – вокал
Петър Йорданов Бъни – тъпан и кахон
Георги Маринов Хорхе – диджериду
+ няколко гост музиканта ще се качат на сцената в София Лайв клуб.

Те избират не случайно този Национален празник, за да го отбележат, освобождавайки съзнанието си от напрегнатото, съвременно ежедневие с безусловно, тържественото звучене на Тъпани и Гайди!

Освен прекрасната музика, добро настроение и танци, които съпровождат лайфовете на групата по традиция, по време на този концерт ще можем да се насладим както на специално подготвен за събитието VJ set , така и на три фолклорни работилници, които ще са част от програмата на събитието, а именно:

- 20:00 часа уроци по Гайда- в рамките на който, изявилите желание да участват ще могат да посвирят и да научат теоритична информация за инструмента и техниките на свирене.
- 20:30 уроци по Тъпан- в рамките на който, изявилите желание да участват ще могат да посвирят и да научат теоритична информация за инструмента и техниките на свирене.
- 20:30 уроци по Народни танци - в рамките на който, изявилите желание да участват ще могат да потанцуват и да научат теоритична информация за техниките на танцуване и различните видове хора.

+ гост музикант Петър Митов – тъпан

Вход: 10лв, предварителна разпродажба в мрежата на Eventim ( Office 1 Superstоre, Orange и др. ) и 15лв на място. 
*Уроците са включени в цената на билета.

Форми на съпротива - изложба

Кога: 3 март - 26 май, откриване 3 март, 18:00 часа
Къде: Софийска градска художествена галерия

Тази изложба е опит да се разкаже за неизвестни, премълчавани, или недостатъчно популярни факти от историята на българското изобразително изкуство по темата за съпротивата на някои от художниците срещу опита да бъдат идеологически направлявани и по този начин деформирани като творци. Изложбата е преди всичко документална. Изследването се базира на документи, съхранявани в Централния държавен архив, останките от досиетата на Държавна сигурност и разбира се на натрупаните публикации.

Още в първите дни след – септември 1944 г. част от най-популярните художници са арестувани. Повечето от останалите ентусиазирано или от меркантилни съображения се втурват да участват в пропагандните кампании на новата власт.

Между 1947 и 1956 година идеологическата преса, налагаща метода на социалистическия реализъм става толкова безмилостна, че постепенно принуждава част от истински талантливите художници да изоставят творчеството. Следва време на мъчително, за повечето от тях невъзможно възстановяване. Фактите свидетелстват – има личности, които остават верни на себе си, които отказват да се приобщават. Както са различни житейските съдби, така различни са и формите на съпротива: неучастието в художествения живот на Борис Денев и по-късно на Иван Георгиев – Рембранда; бягството на Христо Явашев, след него на Любомир Далчев...

Изложбата и каталога към нея очертават контурите на репресиите и проблясванията на съпротивата, до времето, когато перестройката в Съветския съюз ще постави начало на окончателното разпадане на Системата. Някои от българските художници плахо тръгват към нова посока на подражание.

Foltin - концерт

Кога: 4 март, 23:00 часа
Къде: Sofia Live Club

На 4-ти март, македонците от група FOLTIN се завръщат на сцената на Sofia Live Club, за да представят последния си осми студиен албум Pijan Slavej. За двучасово шоу у нас ще пристигнат Пеце Николовски - кларинет, Бранислав Николов – вокал, Пеце Трайковски – акордеон и клавир, Гоце Йовановски – бас и Славчо Йовев – барабани.

Авангардната група създава музика, която е трудно да бъде стилово определена, но в същото време е много интересна, пламенна и непредсказуема. Може да се каже, че песните им са успешна смесица от електро-акустик, алтърнатив рок, фънк и ембиент, примесени с бързи балкански ритми. Някои критици споделят, че техните необикновени изяви не са за изпускане.

FOLTIN описват себе си като псевдо-емигрантско кабаре и често концертите им се превръщат в истински спектакли. Със страстната си и нетрадиционна музика, и неповторимо сценично поведение македонската банда, продължава да жъне големи успехи, както на местна, така и на международна сцена.
 

Вход: билети на цена от 10 лева в мрежата на Eventim и 15 лева на място.

"Немият образ и слепият текст" - изложба

Кога: 26 февруари - 27 март
Къде:
Софийска градска художествена галерия

Софийската градска художествена галерия представя първата си изложба за календарната 2016 година. Кураторският проект "Немият образ и слепият текст" на младите изкуствоведи Пламен. В. Петров и Рамона Димова има за цел да разгледа и покаже мястото на тескта в българското изобразително изкуство след 1856 година до наши дни.

Проблемът за взаимоотношенията между текста и неговото присъствие в пространството на светското изкуство, остава изключително фрагментарно изследван. Първият и като че ли единствен опит е проектът "Важно съобщение", който е реализиран в СГХГ през 2006 г. от Мария Василева и Даниела Радева. В него авторките бяха фокусиран върху използването на текста в българското изкуство от края на 80-те години на ХХ в. до 2006 г.

Мястото на текста в българското изобразително изкуство след 1856 г." е не само надграждане на проекта "Важно съобщение", а и стремеж за обобщено оглеждане на взаимоотношенията между текст и образ в българското изкуство – от първите светски картини от ХІХ в. до най-новите творческия изяви от ХХІ в.

Нещо повече, в изложбата е предложена възможна систематизация на физическото присъствие на текста в пространството на художествената творба, като са обособени четири големи тематични звена – "Пояснителен текст", "Битие и текст", "Намерение за текст" и "Триумф на текста".

В изложбата са включени произведения от фондовете на Национална галерия, Национална художествена академия, Народен театър "Иван Вазов", Национален църковен историко-археологически музей, Съюз на българските художници, Музей за история на София, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" – Кюстендил, Регионален исторически музей – Благоевград, Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен, Художествена галерия "Николай Павлович" – Свищов, Художествена галерия "Жорж Папазов" – Ямбол, Ателие-колекция "Светлин Русев" и частни колекции.


Текла Алексиева, "Гара", маслени бои на платно


 

 

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?