Следва

Неочаквани обрати и задкулисни игри тази седмица в "Откраднат живот"

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 14 - 18 март

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 14 - 18 март

Events преди 8 години

Идентичност в/към/и/от/въпреки контекста

Кога: 15 март
Къде: Музей за история на София

Имаме удоволствието да те поканим на дебата "Идентичност в/към/и/от/въпреки контекста".

Поводът него е изложбата "Португалската идентичност : архитектура в контекст", която представя 12 архитектурни проекта, реализирани в Португалия през последните 15 години.

Темата на дебата е вдъхновена от съдържанието и заглавието на изложбата. Желаем да обсъдим дали и как архитектурата в България взаимодейства с контекста си. Дали го създава, обогатява или разрушава. Дали има чувствителност към история, социален структура, икономически процеси и т.н. Да обсъдим лошите, но и добрите примери.

"ИЗБРАНИ СТИХОТВОРЕНИЯ" от Т.С. Елиът

Кога:18 март
Къде: Американски център

Елиът е един от най-големите поети на ХХ век. В своето есе - „Традиция и индивидуален талант“ (1920 г.), той пише: „никой поет, никой творец от което и да е изкуство, няма своя пълен смисъл сам. Неговата величина се определя от величината на отношението му към мъртвите поети и творци“.

Поезията на Елиът е неспирен диалог с автори и текстове от миналото, пълна е с цитати, перифрази и алюзии. И все пак индивидуалният талант на поета, неговият личен глас е толкова специфичен и мощен, че ние можем да усетим силата на поезията му без всякакво знание за чуждите гласове, които той цитира, перифразира или обговаря със своя собствен поетически глас. Елиът е едновременно модернист и класицист, революционер и консерватор. Американец по рождение, той става англичанин и англиканец. Чувства се наследник не само на англоезичната, но на цялата Европейска традиция. Неговият пан-европеизъм като че предсказва обединението на Европа.



P I E C E S*

Кога: 18 март
Къде: Музей за история на София

Стая, празна. Студени стени. Извън стаята коридор, стълби и ... Други стаи. Празни и студени. Свят - сиво-син, в който дъхът се превръща в пара, гласът излиза от устните, но не се чува, ушите са заглъхнали, тялото го няма... Или май е там, долу, под леглото, над мивката... Пред огледалото... Духът-на дъното. Представлението поставя зрителя в безвремието на живота, в който съществува жената, претърпяла насилие. Пръсната на парчета, разглобена, тя търси себе си, мултиплицира се в пространството, отчуждена от глас, тяло и време.

Според изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие – физическо или психологическо, в рамките на интимното си партньорство. Трудно е да си представиш, че всеки ден се разминаваш с хора, които се страхуват да се приберат у дома. P I E C E S е представление, което засяга проблема за домашното насилие, чрез средствата на танца и. цели да скрие зрителя в непосредствена близост до действието, да го превърне в обитател на пространствата като го накара да се чувства отчужден и неспособен да помогне.

Дали обществото е инструмент за решаването на проблема или това е лична драма, чиито последици не ни засягат?

Добре дошли у дома!



На гости на Аза - сетивно-интерактивно представление
 
Кога: 8-14 март
Къде: Време&Вино/Time&Wine

„На гости на Аза“ (Глава първа) е сетивно-интерактивно представление, създадено по методологията на Театър на сетивния Лабиринт и вдъхновено от срещите ни с града и Аза. Историите и тайните им са безчет, вълнуващи и понякога страшни, а сега са преведени на езика на сетивата.
Поканен си на необичайно гости, където в поредица от индивидуални интеракции ще можеш сам да създадеш своята история. Мястото на срещата е известно, но къде ли ще се озовеш накрая?

Представленията по метода на Театър на сетивния Лабиринт са разположени на границите между пърформанса, театъра, танца, инсталацията и музиката и сами по себе си са доказателство, че тези граници не съществуват. Често са определяни като много интимно и лично преживяване. Тръгваш сам на пътешествие, попадаш в различни ситуации и срещи, които отключват сетивността и пробуждат интуицията ти. Възможно е да се “изгубиш”, за да се преоткриеш наново.

„На гости на Аза“ е първата глава на един своебразен сетивен роман. Всяка отделна глава от историята ще заживее на различно място и по различно време, но всички те ще са родени от историите на града и Аза - изследвани и преживени, дочути от улицата и витаещи из градските пространства.



Да разгледаме изложбата с художника

Кога: 15 март
Къде: Национална Художествена Галерия

Със Сашо Стоицов в изложбата "Пробив". Ако искаш да чуеш и попиташ нещо, заповядай!



Балканско изкуство


Кога: 18 – 29 март 2016
Къде: Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

Галерия „Академия“ на Националната художествена академия представя изложба с творби от Международния пленер „Погановски манастир“ в Сърбия. Пленерът съществува от 1993 г., като е основан с решение на Общинското събрание на Димитровград по инициатива на градската галерия „Методи Мета Петров“. Всяка година събитието се провежда от 1 до 10 август, а след неговото приключване произведенията гостуват в градските галерии на Димитровград, Пирот, Ниш, Белград и София. От основаването му до днес пленерът „Погановски манастир“ има огромно значение за поддържане на нивото на художествена култура в региона и нейната популяризация. За двадесет и три години дейност, освен запомнящото се участие на известни автори от Сърбия, България, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Македония, , Румъния, Гърция, Турция, Франция, Русия, Полша, Англия, Ирландия, САЩ, Мексико, Китай и др., градската галерия в Димитровград успя да натрупа огромна живописна колекция, част от която сега е показана пред софийска публика. Подборът на участниците в настоящата изложба трудно може да покаже всичко интересно от тази сбирка, но поне ясно разкрива реалното международно ниво на пленера, което явно неотклонно се поддържа през годините.

Пленерът носи очарованието на мястото, на което се провежда. Той е кръстен на едноименния манастир, чиято църква е посветена на Св. Йоан Богослов, а нейните стенописи са сред най-ценните образци на средновековното изкуство. Културното наследство, красотата на река Ерма и ограждащите я планини наистина предразполагат художниците към отдаване на духовни занимания и творчество. Пленерът „Погановски манастир“ е институция и събитие, което наред с всичките си достойнства се явява истински мост не само между сръбските и българските художници. Неговата културна мисия е част от образа на изкуството в днешна Югоизточна Европа. А това е много.



 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?