Следва

Горска приказка за тролове и феи

За „доброто старо време”, за телевизия ММ и за мечтите, които трябва да се преследват

На 3-ти март, 1997 г., в ефира на българските медии се появява една чисто нова. С музикална и повече насоченост, чиято абревиатура ММ означава именно това - Musik & More.

Events преди 8 години

Продължаваме да сме на вълна ММ! Какво вчера ви припомнихме - на 3-ти март, 1997 г., в ефира на българските медии се появява една чисто нова. С музикална и повече насоченост, чиято абревиатура ММ означава именно това - Musik & More. Първият клип, което със сигурност, както и датата, не е случайност, е със силното заглавие “Не съм избягал!” на Камен Воденичаров.
Сред меломаните бързо тръгва мълвата за новата (и единствена в този момент) музикална телевизия. И набира скорост. А още малко по-назад във времето историята помни, че през 1995 г. от Киноцентъра се излъчва информационен радио канал с музика, който през 1996 г., се премества в Института по Маркетинг в ж.к. “Сердика” в София.

Някъде в една класна стая под покрива на Института стои човек пред пулт и слушалки на ушите, и пуска любимата ни/си музика. Спокойно и лежерно, без да дава отчет на когото и да е. Неговото име е Вихрен Карайчев, когото реално можем да смятаме за основателя на ММТВ. Той споделя идеята и силите си с друг “луд по душа” приятел - Тони Танов, и така мислите и желанията им успяват „да смелят брашното”. Воденицата се завърта и ускорява мощно и така от радио, двамата приятели правят телевизия, която в началото на март 1997-а година вече е факт.
Е, разполагат само с 4 видеокасети (по-младите да проверят в Гугъл какво е това), при това - със “западна” музика, оу йе! И единствената „шапка” на музикалната медия, изработена в киноцентър „Бояна”, въпросително гласи „Къде зимуват раците?”, с отговор „ММ”. Все от някъде трябва да се започне...

Първите, дръзнали да застанат пред камерите в ролята на водещи, за каквито със сигурност не са се приемали, са Нели Ифандиева, Ина Григорова, Кирил Божилов–Кико и Стоян Михалев. Те се явяват и като автори на предавания, в които се бърбореше за каквото се сетите или помните. Разговори от всякакво естество, без никакво ауто-кю, строги редактори или конкретен сценарий – абе, к’вото стане! И то ставаше, защото щурите хрумки веднага се трансформираха в реалността, а ентусиазмът граничеше с революция.

Камен и Роро

Роро, Михаил Вучков и Ваня Щерева

След време се появиха предаванията на Яна Криспин, Руми Благоева/Иванова и Роро. Скоро към тях се присъединиха спортно-екстремната Гути и вокалът на индъстриал-метал бандата Suffer H - Васко Катинчаров, с „Фрактура”, което е единственото „оцеляло” от ефира на ММ предаване за тежка рок-музика, устояло и до днес в БГ-ефира. А доста години по-късно се появи и отделна, с измислени правила, обособено-тематична кретенска част в понеделнишките вечери „No Connection”, досущ по калъп на американското Jackass на MTV, в което всичките идиотщини се извършваха основно от двама бивши участници в първия излъчван у нас сезон на Big Brother Найден и Гроши.

Найден и Гроши

Случва се така, че през лятото на 98-а год. Вихрен Карайчев получава шанс да замине за Щатите и съдбата неизменно го завихря в този край на света. Той постъпва отговорно към проекта си и поверява, срещу заплащане, разбира се, своя дял от телевизията в ръцете на друг сериозен човек. Това е актьорът Камен Воденичаров, познат ни тогава повече с водещата си роля в студентското предаване „Ку-Ку”.

Камен Воденичаров

Много от хората, свързани всячески с телевизията, вероятно са се притеснили за нейното бъдеще, но тези им тревоги със сигурност са се изпарили доста бързо, когато са видели хъса в очите и плановете на Камен за медията. Благодарение на които в телевизията започна да се ротира българска музика (50/50% с чуждоезичната) и да се излъчват и най-новите клипове на родните изпълнители. Воденичаровска е и идеята за ежегодни музикални награди (които, освен в София, се провеждаха и в други градове на страната – Варна, Велико Търново, Благоевград и т.н.) за артистите ни, разделена в разнородни категории + специална такава за цялостен принос с творчеството си към България.

 Д2 с Дичо

По време на награди

Освен това на всяка музикална церемония присъстваше и чужда звезда, та благодарение на ММtv успяхме да видим The Cardigans, Crowfish (с изцяло българско участие, макар известни повече в Европа), Terence Trent D'Arby и мн.др.

The Cardigans

13 години по-късно, през 2010 г., Музикалната Медия бе закрита. И ето с кои видеоклипове на песни за последния си час:
Patrick Swayze- She's like the wind
George Michael - Faith
Madonna - Like a Prayer
Coldplay - Viva la Vida
Емил Димитров - Ако си дал
Sting - Shape of my heart
Angie Stone - Wish I didn't miss you
311 - Love song
Васил Найденов - Сбогом, моя любов
Faith no more - Easy
Michael Jackson - Give it to me
Queen - Show must go on
GUNS N' ROSES - NOVEMBER RAIN

На 25-и март от 20 ч. в зала 1 на НДК, точно на този прекрасен и светъл празник, ще можем да гледаме любимите си музиканти и да видим колко и дали и те са пораснали. Ще чуем най-готините парчета на Дара Екимова (дъщерята на Дими от „Сленг”), Руми ("Такси"), Йоанна Захариева, Ирра, Тони, Сантра, "Мастило", Ирина Флорин, Нина Николина, Ваня Щерева, Белослава, Миро Гечев & Jacob Chrichlow, Джанго Зе, Стоян Михалев (Киора) и Виктор, Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени”, Спенс, Графа, Jeremy?, Дони (Атлас), Любо Киров, "ТЕ", Дичо, "Д2", Стенли („Тангра”), P.I.F, "Остава", "Уикеда", Babyface Clan, Panican Whyasker, Анимационерите, " Светльо & The Legends и "Ъпсурт". Редом с тях на сцената ще се качат и три новоизгряващи попълнения на БГ-музиката, избрани след активно Facebook гласуване в играта “Новите 3” на фен страницата на ММ - Мирян Костадинов, Nu Ance и Митко Петров. Концертът няма да мине и без чуждо участие и тазгодишната звезда ще е победителката от Евровизия 2012 с песента „Euphoria” Loreen.

Буч и Дичо

Белослава

Васил Катинчаров с Назарет

Графа

Джанго Зе

Дони и Нети

Ирина Флорин

Скилър и ЛиЛана

Ъпсурт

По повод събитието една от знаковите водещи в ММ Руми и артистите Ирра, Ваня Щерева и Стенли скоро пиха кафе с Гала и развълнувано споделиха своите мисли и спомени, свързани с телевизията.

Руми Иванова, която сега ще се изяви като продуцент на събитието и е абсолютно щастлива от факта, че всички - и водещи в ММ, и изпълнители, въртяни в телевизията, и от ръководството на НДК, са прегърнали тази идея още миналата година:
„Това няма да е “просто” концерт! Ще видим много музиканти, ще има симфоничен оркестър под ръководството на Мишо Шишков, който за целта сме нарекли “ММ акустик бенд”. Повечето от песните ще са със специално направен нов аранжимент.
Голяма част от водещите в ММтв ще дойдат в НДК и ще влязат отново в ролите си - Роро, Гути, Жоро Манчев, Ива, Наталия и мн. др. Иска ми се хората, които дойдат, да не виждат само носталгия в отминалото, а всички заедно да гледаме напред в бъдещето и да се радваме. Защото в ММ цареше много любов и пълна свобода, заради което имаше култово значение за музикалния бизнес. ММ беше място за сбъдване на мечти!”

Ирра

„Беше много яко, защото когато отивахме там, не се чувствахме като гости на предаванията, а като част от екипа на ММ. Говорехме си съвсем спокойно и свободно, в приятелска атмосфера, и всички бяха много ентусиазирани. Случвало се е по време на разговора ни да падне декор, нещо да се развали, но продължавахме все едно нищо не се е случило.
Готиното беше, че ние, като музиканти, бяхме канени да водим седмични рубрики, да анализираме събития... Даваха ни възможност да се представим с друг облик на едно различно и интересно място и беше много вълнуващо. ММ беше поле за изява и начин да покажеш какво можеш и ти харесва да правиш, защото нямаше друго такова място. И щом си стигнал до телевизията, значи си достоен!
Специално за концерта ще изпея “Няма никой друг” под нов клубен вариант, с ди-джеи и готини танцьори. Смятам, че с този концерт ще направим истинска Машина на времето!”

Ваня Щерева

 За мен ММ е музикалният белег на цяло едно поколение! Тогава бях млада и глупава и си позволявах да “хапя”, нещо, което днес не бих направила. Например, много се заяждах с “Фанданго”, защото не харесвах стила им. Да, хората си имаха хитове, но просто това не беше моята музика. В тази връзка си спомням как на едни номинации на ММ, когато ни бяха събрали всички музиканти, трябваше да се срещна очи в очи с момчетата и ми беше адски неловко. И при засичането ни им казах: “Здрасти, аз съм Ваня и хич не ви харесвам!”, а Светльо (китара, вокал) отговори: “И ние не те харесваме!”... Но после така хубаво се наприказвахме и напихме, че от тогава сме много близки приятели, макар и да продължавам да не ги харесвам.
Отначало, за 25-и, мислех да изпея “Портокалово момиче”, но като се има предвид възрастта ми, реших, че няма да е твърде удачно. :) Затова, с по-бавен аранжимент, ще изпълня “Само твоето име” и ще трябва да съм отслабнала с поне 10 кг. дотогава!”

Стенли

 „Аз пък имам ярък спомен с клипа на “Обсебен”, който Националната ТВ тогава не искаше да го пуска в ефир, заради едни конкретни кадри. А ММ, която наричах “огледално-музикалния бизнес” за времето си, го завъртя и го направи толкова популярен, че се оказа хит в един момент и събра куп награди. Аз друга музикална медия не съм гледал, само от време навреме си сверявах часовника с MTV, защото ММ си беше нашата MTV. И беше нашият стимул да правим музика. Водещите бяха млади, щури, готини и всичко беше много яко, наистина!
За събитието съм подготвил “Обсебен” като балада, с щрайх, и по този начин ще звучи за първи път в БГ-ефира.”




 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?